CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ ARIK

CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ ARIK

ÖĞRETMEN ATAMA MÜLAKATLARINI MECLİSE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, kamuoyunda tepkilere yol açan öğretmen atamalarındaki mülakatları Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne taşıdı. Arık, hiçbir objektif kriter içermeyen mülakatların beraberinde bir çok şaibeyi de gündeme getirdiğini iddia ederek; Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, öğretmen atamalarında uygulanan mülakat yöntemine tepki göstererek, konuyu TBMM´ye taşıdı. Objektif kriterler içermeyen mülakat sisteminin kamuoyunda rahatsızlık yarattığını iddia eden Arık, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Arık, soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi:
?AKP iktidarı ile birlikte devlette işe alımlarda esas olan KPSS bir anlamda by pass edilerek, mülakat sistemi gündeme gelmiştir. Son olarak öğretmen atamalarında gündeme gelen mülakat sistemi kamuoyunda haklı eleştirileri de beraberinde getirmiştir. Objektif kriterlerden uzak olan mülakat sistemi devlete olan güveni de sarsmış, Milli Eğitim Bakanlığı´na olan güven zedelenmiştir. Bu bağlamda;
1. Mülakatta başarılı olan adaylara "Torpilci", başarısız olan adaylara ise "Örgüt mensubu" damgası vurulmuştur. 495 Komisyon ve 1485 üyenin bulunduğu Mülakat Sisteminden "Objektiflik" beklenemez. Zira puanlar ve puan dalgalanmaları komisyondan komisyona inanılmaz derecede değişiklik göstermiş, "Objektiflik" ile uzaktan yakından alakası olmadığını göstermiştir. Bu konuda bir inceleme başlattınız mı?
2. Bazı komisyonların OHAL´den korktukları ve olumlu kanaat notu kullanamadıkları yüksek puan verdikleri kişilerin ?örgüt mensubu´ oldukları ihtimaline karşı kıt puan verip sorumluluktan kaçındıkları belirtilmektedir. 18 ilde yapılan mülakat merkezlerinden Trabzon ve Sivas gibi bazı illerde hemşehricilik yapılıp adayların kayrıldığı öne sürülmektedir. Bakanlığınıza bu konuda bir bilgi ulaşmış mıdır? Ulaştı ise bu konuda nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
3. Mülakatın asıl getirilme amacının ?Örgüt Mensuplarını ayıklamak´ olduğunu bizzat Sayın Cumhurbaşkanı ifade etmiştir. Milli Eğitim Müdürlüklerinde oluşturulan komisyonların üyeleri, insanların örgüt mensubu olup olmadığını hangi kriterlerle tespit ettiler. Bugüne kadar yaşadığımız acı örneklerde göstermiştir ki, bir örgütün sızdığı sınavlar, merkezi yerleştirme ile yapılan sınavlar değil askeri okullar, polis okulları, hakim ve savcı alımı gibi mülakatın yüzde 100 etkili olduğu sınavlar olmuştur. Ama her hangi bir örgütün mensuplarının sızmasının engellenmesi ise mülakat yerine ?güvenlik soruşturması´ yapılması çok daha akılcı bir yöntem olmaz mı?
4. Mülakatta bazı öğretmen adaylarının etnik köken ve mezhepsel nedenlerden dolayı düşük puan aldığı öne sürülmektedir. Bu konuda size yansıyan bir bilgi var mıdır? Varsa bu konuda nasıl bir çalışma yürüttünüz.
5. Milli Eğitim Komisyonu Toplantılarında, yaşanan şaibelerin ortadan kalkması için video ve ses kaydı yapılması yönündeki taleplerimiz neden reddedilmektedir? Bundan sonraki süreçte şaibeleri kaldırmak için video ve ses kaydına izin vermeyi düşünüyor musunuz?
6. Mülakat Komisyonundaki üyelerin, adayları mülakat yapacak seviyede olup olmadığını neye göre belirlediniz? 3 kişilik Mülakat Komisyonundan Yüzü aşkın branşa mensup Öğretmen Adaylarının, Öğretmenlik mesleğine uygun olup olmadıklarına karar vermelerini beklemek ne kadar mantıklıdır?
7. KPSS Genel Kültür Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavlarından alınan puanlar yok mu sayılacaktır? Zira bu sınavların toplam süreleri, mülakat sınavının süresinin en azından 30 katıdır. Bunun herhangi bir mantık ile izahı var mıdır?
8. 90 KPSS puanına sahipken Mülakattan 70 puan verilerek kontenjan dışında bırakılan, ailesini geçindirmek zorunda iken ailesinin yüzüne bakamaz hale getirilen öğretmenlerin vebali göze alınmış mıdır??


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı