CINGILLIOĞULLARININ DEMİRBANK ZAFERİ

CINGILLIOĞULLARININ DEMİRBANK ZAFERİ

AHİM DEMİRBANK´IN FON´A DEVRİNİ HAKSIZ BULDU

Kısaca AHİM olarak adlandırılan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi , Türkiye´de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilen Demirbank´ın eski hissedarlarından aynı zamanda Kayseri ve Civarı Elektirik Türk A.Ş. ortaklarından Sema Cıngıllıoğlu´nun yaptığı iki başvuruyu karara bağladı.
Kısaca AİHM olarak isimlendirilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi , Demirbank´ın hissedarlarından aynı zamanda Kayseri ve Civarı Elektirik Türk A.Ş.´nin ortağı Sema Cıngıllıoğlu ve Alman vatandaşı Michael Reisner´in başvurularında Türkiye´yi haksız buldu. Mahkeme, 2006 ve 2009 yılında yapılan iki başvuruyla ilgili, ?Türkiye´nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi´nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiğine? hükmedilirken, tazminat kararının daha sonra verileceği bildirildi.
Bankacılı Düzenleme ve Denetleme Kurulu, 2000 yılında aldığı kararda, Demirbank´ın varlıklarının bankacılık faaliyetlerini sürdürmeye yeterli olmadığı gerekçesiyle TMSF´ye devredilmesini kararlaştırmıştı. Banka daha sonra TMSF tarafından 2001 yılında HSBC´ye satılmıştı. Bankanın hissedarlarından Cıngıllıoğlu Holding yöneticilerinden Sema Cıngıllıoğlu, bankanın haksız bir şekilde fona devredilmesi ve Türkiye´de açtıkları davalarda haklarını arayamadıkları gerekçesiyle 2006 yılında AİHM´ye başvurmuştu.
Bankanın hissedarlarından Reisner de Demirbank´ın devredilmesi sonucu yine Türkiye´de açtığı tazminat davalarının sonuçsuz kalması üzerine 2009 yılında AİHM´ye başvuruda bulunmuştu. Cıngıllıoğlu Ailesi devletten 742 milyon euro dolar talep ediyordu.
Demirbank, demir tüccarları tarafından 1953 yılında İstanbul´da kuruldu. 1980´lerde Halit Cıngıllıoğlu´nun yönetimi almasıyla birlikte banka hızlı bir şekilde büyüdü. Ağırlıklı olarak yatırım bankacılığına odaklanan Demirbank, 1994 Krizi´nden itibaren yüksek getirili devlet kâğıtlarına yatırım yapma stratejisini benimsedi. Topladığı kaynakların önemli bir bölümünü Devlet İç Borçlanma Senetlerine yatıran banka, Kasım 2000´de patlak veren finansal çalkantıdan ağır bir darbe yedi. Demirbank´a 6 Aralık 2000´de el konuldu. Banka, yeniden yapılandırıldıktan sonra Eylül 2001´de İngiliz finans devi HSBC´ye 350 milyon dolara satıldı.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları