ÇOCUĞU KIŞA HAZIRLAMANIN VE KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUMANIN YOLLARI

ÇOCUĞU KIŞA HAZIRLAMANIN VE KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUMANIN YOLLARI

Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor,Özellikle de okul, kreş gibi toplu ortamlar bulaşıcı hastalıkların yayılması için en uygun ortamı hazırlıyor. Böylece çocuklar, soğuk havanın etkisiyle bazı enfeksiyonlardan ço

Gribal enfeksiyonlarda yüksek ateşe eşlik eden halsizlik, kırgınlık, genel durum bozukluğu olduğunu belirten  Dr. Medikoğlu, diğer belirtilerden bahsetti ve kış aylarında çocukları bekleyen sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi:

 

Kış aylarında, çocuklarda en fazla virüsler ve bakteriler yoluyla bulaşan hastalıklar görülüyor. Çünkü virüsler, enfekte damlacıkların havada asılı kalması ve bunların solunum yolu ile alınması sonucu, bir çocuktan diğerine ya da bir erişkinden çocuğa kolayca bulaşabiliyor. Bazen aksırık, hapşırıkla çevreye yayılan, içinde virüs bulunduran bu damlacıklar, çevredeki cisimlere tutunuyorlar. Diğer çocuklar da bu cisimleri alıp ağzına götürdüklerinde virüsü kapabiliyorlar.

 

“Çocuklarda kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık ateşe eşlik edebilir. Aynı zamanda öksürük, burun akıntısı vardır. Nezlede ise daha çok hapşırık ve burun akıntısı vardır, çok yüksek ateş yoktur. Hastanın durumu çok kötü değildir. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir. Öncelikle soğuk algınlığına yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri el temizliğidir. Grip virüsü, hapşırık ve öksürükle dışarıya atılan havadaki bu virüsü taşıyan damlacıklar yoluyla taşınır. Havada asılı kalması yoluyla bir başka kişiye bulaşır. Ayrıca direk temas yoluylada bulaşabilmektedir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde kalabalık ortamlarda bulunmamak gerekir. Okul ve kreşe gitmek zorunda olan çocuklar için en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta yine el temizliğidir.

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Medikoğlu , kışın çocukları bekleyen hastalıkları ise şöyle sıralıyor:   Nezle,Grip,Boğaz enfeksiyonu,Zatürre, bronşit,Orta kulak iltihabı, Boğmaca

 

Hangi çocuklar daha çok risk altında?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Medikoğlu  hem viral, hem de bakteriyel hastalıklar açısından kalabalık ortamlara giren çocukların daha çok risk altında olduğunu vurguluyor. “Ancak solunum yolu hastalıkları açısından astımı ve alerjisi olan çocuklar, kalabalık ailelerdeki çocuklar, küçük bebekler, okula giden çocukları olan ve bir de küçük bebeği olan ailelerdeki bebek risk gurubundadır diyor ve ekliyor ; diyabetli çocuklar da  grip hastalığını daha ağır geçirdiği gibi  , doğuştan bağışıklık sistemi bozuk olan ya da kanser tedavisi gören çocuklar da risk altındadır.

 

Risk grubundaki bütün çocukların grip ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı aşılanması gerektiğinin altını çiziyor. Grip aşısı ile bütün gribal enfeksiyonların ve grip sonrasında çocukların karşılaşacakları ortakulak enfeksiyonlarının, hatta zatürre gibi daha ciddi sağlık sorunlarının önlenebileceğini hatırlatan Dr.Mehmet Medikoğlu çocuklarda ilk üç yaşına kadar bir ay arayla 2 doz ,daha sonra her yıl bir doz yapılan aşıyla risk grubundaki çocukların hastalıklardan korunabileceğini belirtti.

 

Çocuklarımıza el yıkma alışkanlığı kazandırmalıyız

Hatalıklardan korunmanın bir diğer yolun da temizlik olduğunu belirten Dr.Medikoğlu,  her şeyden önce çocukların küçüklükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesinin çok önemli olduğunu ,el temizliğine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini ve  çocuklara ellerini uygun zaman dilimlerinde  su - sabun kullanarak yıkamaları gerektiği öğretilmelidir” dedi.

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı