"CUMHURBAŞKANI UYARMIŞTI"

"CUMHURBAŞKANI ARAP DÜNYASINI UYARMIŞTI" - CUMHURBAŞKANI ORTA DOĞU BAŞDANIŞMANI ERŞAT HÜRMÜZLÜ: - "CUMHURBAŞKANIMIZ, 'EVLERİN İÇİNDEN KÖTÜ KOKULAR GELİYOR' DİYE UYARMIŞTI" - "BİZ DOĞRULARIMIZI SÖYLEDİK, MODEL VERMEDİK"

Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) tarafından düzenlenen 'Orta Doğu'da Değişim Rüzgarı ve Türkiye' konulu konferansa katılan Cumhurbaşkanı Orta Doğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Arap Baharı konusunda Cumhurbaşkanının Arap dünyasını uyardığını söyledi.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanı olduğu 2003 yılında Tahran'da ve 9 yıl sonra Tunus Olayları başlamadan önce, "Evlerinizin içinden kötü kokular geliyor. Temizliği ya başkaları gelip yapacak ya da kendi halkınız" diye uyardığını hatırlatan Hürmüzlü, Arap ülkelerindeki iktidar değişikliğinin hep sezaryen ile olduğunu belirterek, "Sezaryen doğumda iktidar ya babadan oğula ya da akrabaya geçmiştir. Normal doğum ise sandıktan çıkan sonuçtur" diye konuştu.

 Türkiye'nin de demokratikleşme yolunda birçok hata yaptığının altını çizen Hürmüzlü, "Biz Başbakan idam etmiş bir ülkeyiz. Demokrasiye geçtiğimiz günlerden beri birçok hatamız oldu. Demokrasiyi iyice benimsedikten sonra sandığın namusunu koruduk. Son seçimlerde bu iyice özümsenmiştir. Seçimlerde uluslararası gözlemciler de geldi ve biz bundan hiç gocunmadık" dedi.

 Suriye'ye basının gelerek rahat hareket etmesi tavsiyesinde bulunduklarını anlatan Hürmüzlü, "Suriye'ye ilk dönem söylediğimiz buydu. Basının gelmesini ve yapılacak olan reformları rahat takip etsin demiştik. Suriye'den birtakım ciddi beklentilerimiz vardı. Suriye'ye artık bu izolasyon kalksın istedi Türkiye. O liderin artık bir dönüşüm yapmak istediğine, reform yapmak istediğine bizim liderlerimiz samimi olarak inandı ancak hayal kırıklığına uğradık. Dayatma ve şiddetle konular çözülemez. Sonra da kötü kokuların geldiği yerlerde müdahaleler olur" ifadelerini kullandı.

Arap Baharı konusunda doğruların söylendiğini belirten Hürmüzlü, "Biz kimseye model vermedik. Herkesin modeli kendi mutfağında yapılır. Mısır'ın modeli Mısır'da, Suriye'nin modeli Suriye'nin mutfağında yapılır. Biz kimsenin evini dizayn etmedik. İlham kaynağı olabiliriz ama kimseye model oluşturmuyoruz" açıklamasını yaptı.

Bir Arap liderin, "Değişimler ter yoluyla, ter ve gözyaşı yoluyla ya da ter, gözyaşı ve kan yoluyla olur" sözünü hatırlatan Hürmüzlü, "Biz hiçbir yerde kan dökülmesini istemiyoruz. Bunu kabul edemeyiz. Hiçbir rejimin yanında ve karşısında olmadık. Biz halkların yanındayız" diye konuştu.

 Basın özgürlüğünün bir ülke ve lider için çok önemli olduğunu vurgulayan Hürmüzlü, "Basın, liderin hata yapmasını önler ama Suriye'de bu olmuyor. Basın özgürlüğü olmadığı için dışarıdan da olayları takip etmek isteyen basına izin verilmiyor" dedi. Hürmüzlü, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin sonuçları konusunda iyimser olduğunu sözlerine ekledi.



‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı

1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti