CUMHURİYET BAŞSAVCISI AKIN,

CUMHURİYET BAŞSAVCISI AKIN,

FETÖ´DEN 404 KİŞİ TUTUKLANDI ...

FETÖ´DEN 404 KİŞİ TUTUKLANDI...

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın Adliye Sarayı´nda gerçekleştirdiği basın toplantısında medya mensupları aracılığı ile  FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik sürdürülen soruşturmalar hakkında bilgilendirme  yaparak  kamuoyunu  aydınlattı?  Cumhuriyet Başsavcısı Akın, 15 Temmuz öncesi ve sonrasında 3 bin 944 dosyada soruşturma yapıldığını belirterek, 404 sanığa FETÖ/PDY üyeliğinden mahkumiyet verildiğini kaydetti?  Başsavcı Akın açıklamasında ilimizin huzur şehri olduğunu ve kolluk kuvvetlerinin  çok başarılı çalıştıklarını da sözlerine  ekledi?

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Kayseri Adliyesi´nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik sürdürülen soruşturmalar hakkında bilgiler veren Başsavcı Akın, "Cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs eden silahlı terör örgütü FETÖ/PDY´ye yönelik olarak Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı´nca 15 Temmuz öncesi ve sonrasında 3 bin 944 dosya üzerinde geniş çaplı, hızlı ve etkin soruşturmalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir" değerlendirmesinde bulundu?

?Bu kapsamda, silahlı terör örgütü FETÖ/PDY üyeliği suçundan hakkında soruşturma yürütülen 2 bin 424 şüpheli gözaltına alınmıştır. 351 şüpheli ifade ve sorgu işlemlerinden sonra serbest bırakılmıştır. Tutuklama talebi ile Sulh Ceza Hakimliği´ne sevk edilen bin 144 şüpheli tutuklanmış, 930 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Ayrıca kaçak olmaları nedeniyle haklarında yakalama emri düzenlenen 385 şüphelinin yakalama çalışmalarına ilgili birimlerce devam edilmektedir" ifadesinde bulunan Başsavcı Akın, yürütülen soruşturmalar hakkında şu bilgileri verdi:   "Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı´nca bin 294 soruşturma dosyasında düzenlenen iddianameler terör suçlarına bakmakla görevli ve yetkili Kayseri 2. ve 4. Ağır Ceza Mahkemeleri´nce kabul edilerek yargılamalara başlanılmıştır. 830 soruşturma dosyasında şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş, 949 soruşturma dosyası ise yetkisizlik kararı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları´na gönderilmiştir. Bu bağlamda, terör suçlarına bakmakla yetkili ve görevli Kayseri 2. ve 4. Ağır Ceza Mahkemeleri´nde 9104 dosyada bin 515 sanık hakkında görülen yargılamalarda 404 sanığa silahlı terör örgütü FETÖ üyeliği suçundan mahkumiyet, 80 sanığa aynı suçtan beraat kararı verilmiştir. Diğer sanıklar hakkındaki yargılamalara devam edilmektedir. Karar verilmiş mahkeme dosyalarının 299 adedi istinaf aşamasındadır. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonra da anayasa ve yasaların verdiği görev ve yetkilerini, evrensel hukuk değerlerini de gözeterek insan haklarına saygılı, adil yargılama ve lekelenmeme ilkelerine bağlı olarak yürütecektir. Terör örgütü FETÖ/PDY ve diğer suç örgütlerinin suç teşkil eden tüm eylemleriyle ilgili gelecek ihbar, iddia, isnat ve şikayetleri en ince ayrıntısına kadar inceleyerek etkin, adil ve mevzuatımıza uygun olarak adli soruşturmaları yapıp neticelendirmeye devam edecektir."

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başsavcı Akın, yeni alınacak cihazlarla araştırılması uzun süren dosyaların çok hızlı bir şekilde neticelendirileceğini ve böylece masum vatandaşların evraklarının neticelendirilerek rahatlatma anlamında çalışmalar olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:  "Cumhuriyet Savcısı´nın sayısını artırmadaki amacımız gerçekten uzun süredir soruşturma baskısı altındaki vatandaşlarımızdan masum olanları biran önce evraklarını neticelendirip rahatlatma. Ama bütün şüphelilerin ev ve işyerleri, konutları, arabaları aranarak dijital verilere el konulduğu için veriler siber suçlar şube müdürlüğünde incelenmesi devam etmekte. Geldiğimden bu yana da siber suçlarla ilgili olan tüm arkadaşlarla en az 3 sefer toplantı yaptım. Vali Bey´e de arz ettim personel ve tesisat takviyesi yönünden. Sayın valimiz cihaz almış birkaç ay önce zaten. En son 1 milyon dolar civarında cihazlar alındığı söylendi. Yani birçok gün sürecek olan incelemeyi birkaç saate indirecek cihazın geleceği söylendi. 1-2 hafta içerisine faaliyete geçer. Siberdeki incelemeler bittiği an bizim dosyalarımızın yüzde 80´i bitecek durumda. Ne kadar hızlı çalışılırsa çalışılsın dijital verilerin neticesi gelmeden bazı evrakların neticelenmesinin imkanı yok. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Kayseri´deki sibere gelen dijital veri sayısı 43 bin civarında. Bunun yüzde 20-25´i neticelendirildi. Yeni cihazla birlikte çok hızlı bir şekilde sonuç alınacağı söyleniyor"

Sözlerinin sonunda Kayseri´nin gerçek anlamda bir huzur şehri olduğunu, kolluk kuvvetlerin başarılı çalışmalar kaydettiğini sözlerine ekleyen Başsavcısı Akın, "Büyükşehirlerde dışarıdan göç alınması nedeniyle suç oranında yükselmeler oluyor. Ama Kayseri´de genel olarak suçların artış oranına baktığımızda nüfus artışına oranladığımız zaman kaygı duyulacak oran olmadığını görüyoruz. Genel itibariyle soruşturmalarda kaygı duyacak bir durum yok. Uyuşturucu, terör gibi suçlarda araştırma ve soruşturma ile netice alınabiliyor. Dolayısıyla uyuşturucudan çok kişinin tutuklanması uyuşturucu satışının çok olduğunu bize göstermez. Kayseri, gerçekten huzur kenti. Adli mercileri sıkıntıya sokan bir yapısı yok. Son 2 yıldır çok şükür faili meçhul cinayetimiz yok. Bu anlamda bir rahatlığımız var. Yılda birkaç tane faili meçhul cinayet olsaydı bu bizi daha çok kaygılandırırdı. Uyuşturucuyla çok etkin mücadele ediliyor, devletimiz de bu konuda irade koyuyor. Kolluk güçlerimiz gerçekten iyi çalışma gösteriyor. Ben de önlerini açmak için bir Cumhuriyet Savcımızı sadece bu işle görevlendirdim. Emniyet´ten gelen talepleri hızlı bir şekilde karara bağlama noktasında Cumhuriyet Savcımızı görevlendirdik. İyi geri bildirimler de alıyorum" değerlendirmesinde bulundu?

HABER: Süleyman ERDOĞAN

 



Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”

Yasa dışı ava suçüstü: 2 şahıs yakalandı

10 milyon porsiyon çorba ikramı

"kantinler daha fazla denetlensin" çağrısı

Geleceğin tenisçilerine madalyaları verdi

Yeni proje: ‘Sokak Hayvanları Köyü’

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor