DAHİLEYE UZMANI DR. YALÇIN ÜNLÜ:

DAHİLEYE UZMANI DR. YALÇIN ÜNLÜ:

?GİZLİ ŞEKER DİYABETE SÜRÜKLÜYOR?

Halk arasında ?Gizli şeker´ olarak anılan yükselmiş kan şekeri, pek çok kişide kolaylıkla fark edilemeyen belirtiler gösteriyor. Pre-diyabet, bozulmuş glikoz toleransı veya bozulmuş açlık glikozu isimlerle de bilinen hastalık, zamanında müdahale edilmediği takdirde diyabete yol açıyor. Konu ile ilgili olarak haber ekibimiz aracılığı ile kamuoyunu bilgilendiren Acıbadem Kayseri Hastanesi´nden Dahiliye Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü ?Tedavi edilmeyen gizli şeker diyabete sürüklüyor? değerlendirmesinde bulunarak vatandaşları uyardı?

Normalde 100 mgdl´nin altında olması gereken açlık şekerinin, 100-125 mgdl oranında görülmesinin gizli şeker hastalığına işaret ettiğini belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi´nden Dahiliye Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü bu oranın 126´nın üzerinde olmasının ise yüksek diyabet göstergesi olduğunu vurgulayarak ?Gizli şeker tanısının konmasında bir diğer yöntem olan Oral Glikoz Tolerans Testi ile de açlık kan şekeri alındıktan sonra glikozdan zengin içecek içiliyor, 2 saat sonra tekrar ölçüm yapılıyor. Kan şekeri normal ise ikinci saatte 140 mg/dl´nin altında olması gerekiyor. Ancak 140-1999 mg/dl arasında görülüyor ise bu gizli şekere işaret ediyor? diye konuştu?
İnsülin direncinin de gizli şekeri desteklediğini hatırlatan Dr. Ünlü, hastalık zamanında öğrenildiği takdirde diyabeti önleyecek tedbirlerin zamanında alınma şansı olacağını ifade etti?
?Gizli şeker olan hastalarda kilo kaybı, fiziksel aktivite ve diyet gibi yaşam tarzı değişikliklerinin yüzde 58 oranda Tip 2 diyabetli olunmasını önlediği veya geciktirdiği biliniyor. Gizli şeker hastalarında sağlıklı kişilere göre kalp krizi riski yüzde 50 daha fazladır? diyen Uzman Dr. Yalçın Ünlü, risk altında olan kişilere dair ise şu bilgileri verdi?. ?Fazla kilolu, 45 yaş üstü, yüksek tansiyonlu, düşük HDL kolesterollü, yüksek trigliseridli, ailede diyabet hikayesi olan şahıslar risk altında bulunuyor. Bu kişilerin mutlaka gizli şeker yönünden araştırılması gerekiyor. Yüksek riskli kişilere 3 ayda bir, gizli şekeri olan kişilere ise yılda bir kontrol yapılması öneriliyor.?
Peki Gizli şekerin belirtileri nelerdir? Dr. Yalçın Ünlü, şeker hastalığının bu erken dönemde kan şekerinin düşmesine bağlı hipoglisemi belirtilerini ise şöyle sıralıyor:
? Yemeklerden sonra belirginleşen yorgunluk hali
? Ağır yemeklerden sonra uyuklama hali
? Terleme ve bitkinlik
? Ani parlama sinirlilik
? Sık tekrarlayan enfeksiyonlar
Sözlerinin sonunda ?Gizli Şeker´in tedavisi ile ilgili bilgilerini aktaran Dr. Yalçın Ünlü, ?Haftanın 5 günü 30 dakika düzenli yürüyüş veya egzersiz yapmak vücut ağırlığının yüzde 5-10´nun kaybedilmesini sağlıyor. Bu da pre-diyabetten; yani gizli şekerden diyabete geçişi önlüyor veya geciktiriyor? dedikten sonra ilaç tedavisinin de bu seyir üzerinde etkili olduğunu sözlerine ekledi?.
HABER: C.ÜSTEN



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı