DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÇAKI : ?HUNAT MARKASI KATKISIZ ÜRÜNLER SUNUYOR??

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik.  Bu hafta  konuğumuz Damızlık Sığır Yetiştiricileri Kooperatifi Başkanı Günay Çakı oldu?  Sn. Çakı ilimiz ve ülkemiz hayvancılık faaliyetlerini büyüteç altına alıp, süt ürünleri  üretecek olan ilimizin yeni markası HUNAT´ı  tanıtmaya çalıştı.Ve bakın nasıl bir sohbet ortaya çıktı?.

C. ÜSTEN:  Sn. Günay Çakı bize Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliğinin faaliyetlerini tanıtabilir misiniz? Yeterince Damızlık Sığır yetiştirebiliyor muyuz?

ÇİFTÇİNİN AYAKTA KALMASI ÇOK ÖNEMLİ VE STRATEJİKTİR?

GÜNAY ÇAKI: Ceyhun Bey öncelikle birliğimizin faaliyetlerine  gösterdiğini ilgi ve sesimiz olmanızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bir köylü çocuğu olarak sizin de yakından bildiğiniz  gibi ?Hayvancılık ve Tarım´ faaliyetleri zor ve meşekkatli uğraşlar... Yer oluyor pazarda sıkıntı, yer oluyor paranın dönüşünde sıkıntı yaşanıyor. Ama bir şekilde bu üretim devam ediyor ve 80 milyonluk ülkemize birlik olarak hizmet ediyoruz. Tabii çiftçinin ayakta kalması çoğu sektörden önemli ve stratejiktir.

C.ÜSTEN: Hayvancılık ülkemizde ve ilimizde  ne aşama da ve ne durumdayız?

HAYVANLICIK DA ARTIK TİCARİLEŞTİ?

G.ÇAKI:Önceleri meraya yönelik bir hayvancılık vardı . Eskiden süt,yoğurt,ayran çok ticari yapılmaz, köyden gelen otobüslerle herkes oğluna, kızına , yakınına, ayran, yoğurt, peynir getirirdi. Şu anda ticari bir dönüşüm oluştu, hayvanlıcık da artık ticarileşti.  Evet son 10 yılda gerek ülkemizde, gerekse illimizde hayvancılık faaliyetlerinde ciddi gelişmeler  kaydettik, lakin Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda hala çok gerideyiz. Bizler tarım toplumu olmaktan vaz geçip akın akın şehirlere göçüp gittikçe hayvancılığımız ciddi zarar gördü? Ve şimdi bunu tamire çabalıyoruz. İlimizde son yıllarda çok ciddi atılımlar yapıldı. Hükümetin hayvancılığın geliştirilmesi için ciddi teşvik ve destekleri var ancak henüz istenilen ve arzu edilen seviye de değiliz?

C.ÜSTEN: Kayseri´nin ya da Türkiye´nin yerli ırk ineklerini , hayvanlarını ,sığırlarını yeniden rantabıl hale getirecek bir sistem var mı?

ÜNİVERSİTELERİMİZ YERLİ IRKLARI ISLAH ÇALIŞMASI YAPMALI?

G.ÇAKI:Allah her coğrafyaya göre bir hayvan ırkı vermiş, buranın iklimine ,coğrafyasına  hatta buranın üretimine uygun hayvanlarımız vardı. Maalesef o hayvanlarımız gitti onun yerine Alman menşeili , Hollanda menşeili dediğimiz Semental,Holstein, Montofon dediğimiz bu kültür ırkı hayvanlar  geldi. Bu hayvanları geri gönderme gibi bir şansımız yok ama devletimizle birlikte üniversitelerimizin çok büyük araştırmalar yapıp bu ırk hayvanlarımızı çoğaltmamız gerekiyor. Yani bu coğrafyaya alışık yerli ırklar ile bu yabancı menşeili ırkların birlikteliği ile yerli ırkların ıslah edilmesi gerekiyor. Bu manada da üniversitelerimize çok iş düşmekte.

C.ÜSTEN: Devletin sığır  yetiştiriciği konusunda ki desteği yeterli mi?

/resimler/2019-6/26/1837062921208.jpg

NE YAZIKKİ DESTEKLER YETERLİ DEĞİL ?

G.ÇAKI:Devletimiz gerçekten destekliyor ama  yeterli değil , bugün enflasyon oranlarında ki mazot artışı, elektrik artışı, ve masrafları ortaya koyduğumuz da  devletin bütçesiyle ilgili ne kadar,nereye para verecek ?Ya da ne kadar gücü var? Biz bunları çok bilmiyoruz. Ama bizim hayvancılık ve tarıma baktığımızda gelen desteklerin yetmediğini görüyoruz.

C.ÜSTEN: Sn. Çakı Birlik olarak piyasaya yeni sürdüğünüz süt ürünleri markası ?HUNAT´ markası hakkında bize bilgi verir misiniz? Markayı çıkarırken birlik masrafları devlet destekli mi yaptı? Bu yatırımın kaynağı nedir?

HUNAT MARKASI KATKISIZ ÜRÜNLER SUNUYOR?

G.ÇAKI: Yaklaşık 1 ay önce deneme üretimlerinden sonra üretime başladık. Bu fabrikayı da tamamen birliğin öz sermayesiyle yaptık. Önce fabrikayı oluşturduk sonra bakımlarını yaptık çünkü fabrika başka bir çiftçi örgütünündü icradan bize geçti. Raf ömrü uzun ürünler yapmıyoruz çünkü  çıkardığımız Hunat markası  adı altında ki ürünlerimizde raf ömrünün uzatılması için içerisinde herhangi bir koruyucu, sertleştirici  gibi  katkı maddeleri  yok tamamen doğal ürünler.

C.ÜSTEN: Hunat Markası altında hangi ürün gurupları yer alacak?

ÇOK YAKINDA GÜNLÜK SÜT ÜRETİMİNE GEÇECEĞİZ?

G.Çakı: Fabrikamızda şuan ayran, yoğurt, tereyağ, gibi süt ürünlerimiz var. Önümüzde ki ay peynir gruplarına gireceğiz  yakında da günlük süte geçeceğiz. Bunları biz yavaş yavaş devreye alıp biraz  temkinli davranıyoruz.  Çünkü bizler çiftçiyiz, üreticiyiz ürünleri tanıyarak  bu işi öğrenerek götürmek istiyoruz .

C.ÜSTEN:  Ürünleriniz zincir marketler de var mı? Her yerde bulabilir miyiz?

HUNAT MARKASI KENDİ SATIŞ NOKTALARINDA TÜKETİCİYE SUNULACAK?

G.ÇAKI: Şuan zincir marketlere girmemiz bu aşama da biraz zor. Bizim şuan da Köşk mahallesinde bir satış merkezimiz oluşturuluyor. Yaklaşık 20-25 günden beri Bünyan´dan başlayan servisimiz Tomarza, Develi, Yahyalı, Yeşilhisar bölgesinde çok güzel taleplerle satış yapıyoruz.  Şuan da yeni yeni Kayseri  merkeze pazarlamaya başladık. Henüz zincir marketler de olamıyoruz çünkü onların hedefleri karlilik, biz hem kaliteli ürün yapıp hem kar marjını yüksek tutamayız.

C.ÜSTEN: Birim fiyatları hakkında bilgi verir misiniz ? Fiyat aralıkları nedir?

G.ÇAKI : Tereyağımızın kilosu 35 lira, 2 kg´lık yoğurtlarımız 7 lira, 20´li ayranlarımızı da  11 liraya satışa sunuyoruz. Bunlar tanıtım fiyatlarımız ama biz yine de çok fahiş karlar beklemiyoruz ?

C.ÜSTEN: Sayın Başkan çok teşekkür ederiz. Zor işler yürütüyorsunuz, kolaylıklar diliyorum. Umarım Hunat markası çok kısa zamanda çok iyi noktalara gelir.

G.ÇAKI: Bize ve markamıza olan ilginiz ve desteğiniz için bizlerde şükranlarmızı sunuyoruz.



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...