DAYANIKLI TÜKETİM VE MOBİLYADA FARKLILAŞMA

DAYANIKLI TÜKETİM VE MOBİLYADA FARKLILAŞMA

Kısa adı Müsiad olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Kayseri Şubesince sektördeki firmaları bir araya getirmek ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla tertiplenen "Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Zirvesi" Hilton Otel’de gerçekleştirildiR

Hilton Otel`de gerçekleştirilen programda konuşan MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Burak Pehlivan, Türkiye`nin beyaz eşya sektöründe 25 milyon adet üretim kapasitesi ve 21 adet milyon üretimiyle son 10 yılda Avrupa`nın lider ülkesi konumuna geldiğini  vurguladı..

Beyaz eşya ihracatında 14 milyona ulaşıldığını belirten Pehlivan, Avrupa ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu ülkelerini de içeren 100`ün üzerinde ülkeye beyaz eşya ihraç edildiğini belirterek  iç pazarda da 1990`lı yıllarda 2 milyon adet beyaz eşya satışı yapılırken 2013 yılında bu rakamın 7 milyon adete ulaştığını dile getirdi.                                                                  

Sözlerinin devamında  Beyaz eşya sektörünün mobilya sektörüne kıyasla Türkiye`de daha köklü olduğuna dikkati çeken Pehlivan şunları kaydetti…    "Mobilya sektöründe markalaşma ve tasarım sorunu var. Gelişmiş ülkeler, mobilya üretim alanından uzaklaşırken tasarım ve markalaşma gibi katma değeri fazla olan alanlara yöneliyorlar. Yerli kaynakların en çok kullanıldığı ve ithal ürünlerin minimum olduğu sektördür. Mobilya sektörü, teknoloji, küreselleşme ve bilgiyle yeni bir dönemin içine girmiştir. Hammadde kaynaklarının azalması, yoğun emek isteyen bir sektör olması, enerji maliyetleri, bir çok gelişmiş ülkenin bu sektörden çekilmesine neden olmuştur."                                          

MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise Kayseri`nin mobilya üretiminde Türkiye`nin önde gelen illeri arasında yer aldığını, sektörün buradaki yükselişinin kanepe, koltuk ve yatak üretimiyle başladığını hatırlatarak,  günümüzde  şehrin  mobilyada geniş bir ürün yelpazesine ulaştığını ifade etti…   Bunun teknolojik gelişmeleri takip eden ve büyük yatırımlar yapan firmalar sayesinde gerçekleştiğini dile getiren  Çolakbayrakdar, mobilya sektörünün de çözüm bekleyen sorunları olduğuna dikkati çekerek  şöyle konuştu….   "Sektörde herhangi bir fizibilite çalışması yapmadan, yüksek kar olduğu düşüncesiyle sektöre giren ancak kısa süre sonra zarar eden çok sayıda firma bulunuyor. Burada ciddi bir zarar kaybının yanında emek kaybı da söz konusu. Ayrıca sektörde fiyat politikası ve kalite seviyesi de aşağılara çekilmektedir. Mesleki eğitimdeki yetersizlik, sektörün istihdam açığını her geçen gün artırmaktadır. Üretim ve tasarım için gerekli bilgiye sahip liseden üniversiteye uzanan bir akademik disiplin mekanizmasıyla sorun çözülebilir."                                          

Konuşmaların ardından sektörün önde gelen isimlerinden İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan,  Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek, Profilo Türkiye Satış Direktörü Semir Kuseyri, katılımlarıyla "Dayanıklı Tüketim ve Mobilyada Farklılaşma" konulu panel  gerçekleştirildi…   Panelistlerden İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan  yaptığı değerlendirmede “ Ben sektörün alaylılarındanım ama mobilya konusunda iyiyim…  Devlet mobilya üreticisine  üretim merkezi kurma konusunda yer temininde bulunsa üretici çok daha ucuza mobilya üretip, ucuza satacaktır. Artık yedek parça teminiğnde sıkını yaşamıyoruz.. Yerli  üreticilerle işi çözdük ve ihracat vergisinde sektör olarak ilk 10’un içindeyiz “ ifadesini kullandı…  



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"