DEİK TÜRKİYE-AFRİKA İSTİŞARE TOPLANTISI ERCİYES'TE YAPILDI

DEİK TÜRKİYE-AFRİKA İSTİŞARE TOPLANTISI ERCİYES

GÖZBAŞI: “AFRİKA’YLA İŞBİRLİĞİ KURACAĞIZ”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyi Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı, "Çin’deki korona virüsten bir fırsat çıkarmak durumunda değiliz. Lakin Afrika’da ülkemizden ürün alımı ile ilgili seyahatten döner dönmez halihazırda çok fazla ilgi var. Bizim bunlarla ilgili iş konseyleri başkanlarımızla hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü bir ihtiyaca cevap vermemiz gerekiyor” dedi.

DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri Başkanları İstişare Toplantısı Erciyes'te düzenlendi. Toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan DEİK Afrika İş Konseyi Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı, "Bu sene DEİK konseylerinin faaliyet yılı olacak. Bu seneyi DEİK Afrika konseyleri olarak mutlaka en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. İlk adımını Kayseri’de Erciyes’ten başlatmış bulunuyoruz. İçinde bulunduğumuz genel konjonktürde biliyorsunuz Çin’deki korona virüsten, hastalıktan bir fırsat çıkarmak durumunda değiliz. Lakin Afrika’da ülkemizden ürün alımı ile ilgili seyahatten döner dönmez halihazırda çok fazla ilgi var. Bizim bunlarla ilgili iş konseyleri başkanlarımızla hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü bir ihtiyaca cevap vermemiz gerekiyor. Zaten ülkemizde çok daha fazla ihracat çıkarmamız gerekiyor. O yüzden iş konseyleri başkanlarımızla adım adım Anadolu’yu gezerek, DEİK’i anlatarak iş konseylerimizin üyesi olduklarında nelerden faydalanacaklarını da anlatarak daha fazla üye kazanmak ve Afrika’yla ilgili daha fazla firmalarla işbirliği kurmak amacındayız. Bu sene yapılan zirveyi en iyi şekilde hem ülkemiz hem de Afrika kıtamız açısından en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalara başlamış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Gözbaşı, “Afrika’da yaş ortalaması çok genç. Bizim ülkemizin oradaki ihracatı şu anki rakamlar yeterli değil. Üzerine koyacağımız her 1 Euro bizim için artıdır. Ülkemizin şuanda en çok ihtiyacı olan ve sürekli artan ihracatta bu kıtadan ne kadar pay alırsak ki bizim dünyada damga vuran müteahhitlik sektörümüz var. Bizim derdimiz sadece mal satmak değil Afrika kıtasının yeniden yapılanması var, altyapı projeleri var. Bizim müteahhitlerimizin, işadamlarımızın orada karşılıklı işbirliği olarak yatırım yapmaları. Birçok Afrika ülkesindeki yatırımlarda bizim iş adamlarımızın imzası var. Bunun artması için Eximbank ile bütün ilgili kuruluşlarla oradaki kalkınma pastasından birlikte ortak yatırımlardan ne yapabiliriz onları konuşuyoruz. Yıllardır diğer ülkelerin yaptığı gibi sadece kendimiz için fayda sağlamak durumunda değiliz. Afrikalıların da bir söylemi var; ‘Bizi en çok düşünen beyaz insanlar Türkler’ diye. Biz bu söylemin peşindeyiz ve Afrika iş Konseyleri Başkanları olarak ülkemize bu yönde hizmet etmek amacındayız" diye konuştu.


Haber Kaynak : İHA

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"