‘DENTAL FOBİ' OLARAK ADALANDIRLAN

 ‘DENTAL FOBİ

DİŞÇİ KORKUSU NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Diş hekimine gitmekten korkanlar dikkat… haber merkezimiz sizler için, korkunun sebeplerini ve korkuyu nasıl yenebileceğinizi araştırdı. Diş Hekimi koltuğunda başımıza neler geliyor  diye düşünüp  endişeleniyorsanız  ve seslerden korkuyorsanız, Diş Hekimi Ahu Alçı Karayılan ve Psikolog Derya Oğuz sizler için basit tavsiyelerle  ‘Dental  Fobi'yi yani  ‘Dişçi'  korkusunu yenmenin  yollarını  anlattı…  Emre  Kipman'ın özel haberini sunuyoruz…

Dental Fobi… Halk arasındaki tabir ile dişçi korkusu… Bir çoğumuzda mevcut bu korku… Ve korku yüzünden bir çok kez diş hekimine gitmeyip, ağrı çekmeye devam ediyoruz. Peki böyle bir korkumuz varsa neler yapmalıyız? Haber Ekibimizden Emre  Kipman  bir çok insanın ortak sorunu olan  bu konuyu   uzmanına danıştı ve  sizler  için tavsiyeler aldı…

Önce çocuk hastalar için Diş Hekimi Ahu Alçı Karayılan'nın kapısını  çalıp   tavsiyeler  alan Kipman'a  Karayılan bakın neler  tavsiye etti…   Ben  çocuklar geldiğinde korktuğunu anladığımda,  kullanacağım el aletlerini, ışığı, hepsini teker teker anlatarak   çocukların güvenini sağlıyorum. İlk seansta çok fazla bir şey yapmayarak onları gerekirse kahramanlık belgesiyle kahraman yaparak, güvenlerini kazandıktan sonra gerekirse hiçbir şey yapmayarak, ikinci seansa bırakıyorum. Zira ikinci seansta  çok daha başarılı tedaviler gerçekleştiriyoruz”                      

Sıra yetişkinlere geldiğinde ise   tedavi ve tavsiyeler biraz değişiyor.  Bu nedenle  biz  işi Psikolog Derya Oğuz'a havale edip   öncelikle yetişkin hastaların neden korktuklarını  tesbit etmeye çalıştık; Yetişkinlerde de muhtemelen çocukluktan gelen bir korkudur bu, çünkü yetişkinlikte bir anda ortaya çıkan bir korku ile  çok fazla karşılaşılmaz…. Ve ya  dişçide herhangi bir müdahale esnasında olağan dışı bir durumla karşılaşıldığı zaman bu durum ortaya çıkabilir”                                          

Peki yetişkinler için ne gibi tavsiyelere ihtiyacımız var, Diş Hekimi Ahu Alçı Karayılanın tavsiyeleri; Yetişkin hastalarımıza yine aynı şekilde, önce başlarına gelecek tedaviyi, kaç seansta nasıl ne işlemler yapılacağını anlatıp, korkularını yenmesini sağlıyorum. Ben korkuyu yenmenin sırrı güven. Sonra gerekli tedaviler başarıyla sağlanıyor. Bu korkudan en iyi şekilde anlaştığımız diş hekimine giderek korkularımızı yenebiliriz. Çünkü güvendiğimiz kişiyle çalışmak bizi her zaman rahatlatır. Koltuktan korkmamamızı sağlar. Çünkü biz hekimimize güvenirsek kendimizi ona teslim edebiliriz ancak.   

Yetişkinler için Psikolog Derya Oğuz'un tavsiyesi ise şu şekilde; Bu durumda meditasyon yöntemleri işe yarayabilir. Ya da diş hekiminden randevu alırken böyle bir korkunun olması dile getirilebilir ve bu alanda özel çalışan yani dişçi korkusu fobisi olan insanlar ile özel çalışan kişiler de var. Birçok insan diş hekimlerinin kullandığı aletlerin seslerinden rahatsız olmaktadırlar ve buna alternatif bir çözüm düşünülebilir. Bu esnada kulaklık ile müzik dinleyebilir.”    

Diş Hekimi Ahu Alçı Karayılan, koltukta durmayan çocuklar için ve ya bu tavsiyelerin hiç birisinin faydası olmayacağını düşünen hastalar için en son şu çözüm yöntemini öneriyor; Hiç korkularımızı yenemediğimiz hastalarda da sedasyon ve ya genel anestezi yöntemleriyle hastalarımızı başarıyla yapabilmekteyiz. Tam teşekküllü bir hastane ortamında mobil ünitler sayesinde hastalarımızı tedavi ediyoruz.”      



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı