DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR !

DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR !

?SOĞUK HAVALAR YÜZ FELCİNİ TETİKLİYOR? ...

Soğuk havalardaki ani ısı değişimlerinin, yüz felcine yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar vatandaşlara dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulunuyorlar?
Soğuk havalarda ani ısı değişimlerinin yüz felcine yol açabildiği uyarısında bulunan uzmanlar yüz felcinin özellikle kış aylarında sık karşılaşılan sağlık problemlerden biri olduğunun altını çiziyorlar? Yüz felcinin yüz kaslarına giden uyarıların engellenmesiyle oluştuğunu belirten uzmanlar ´´Soğuk havalarda, ani ısı değişimleri yüz sinir sisteminde felce yol açabiliyor. Soğuk nedeniyle daha etkili hale gelen bazı virüsler de sinir sistemindeki hasarı arttırıyor´´ değerlendirmesinde bulunuyorlar?
Hastaların ilk anda yüz felci geçirdiklerini anlayamayabileceklerine dikkat çeken uzmanla r, felcin kulak arkasındaki bir ağrıyla kendisini belli ettiğini, göz çevresi ve ağızda güçsüzlüğün ortaya çıkmasıyla hastaların gözlerini kapatamadıklarını fark ettiklerini hatırlatarak şunları kaydediyorlar? ´´Hasta felç geçirince bir şeyler içmeye çalışırken, ağzını tam kullanamadığından, sıvılar ağzının bir tarafından akar. Gülmeye çalışırken de ağzının bir tarafının sınırlı olduğunu anlar´´
Yüz felci geçiren hastaların büyük bir çoğunluğunda ilk 4 ile 6 hafta arasında önemli iyileşmeler görülebildiğine işaret eden uzmanlar ´´Ancak hastaların yüzde 35´inde daha uzun süre devam eden ve düzelmeyen kalıcı nörolojik sorunlara da neden oluyor. Yüz felci geçiren bir hastada en çok korkulan şey gözleri kapayamamaya bağlı olarak, korneanın zarar görmesidir. Kısmi felç durumuna bağlı olarak gözler tam kapatılamadığı zaman, dışarıya çıkıldığında veya uyku sırasında gözün açık kalması nedeniyle gözde enfeksiyon, kornea tabakasında yaralanmalar ortaya çıkıyor. Bu durum gözün kaybına neden olacak kadar ilerleyebiliyor. Bu nedenle gözün korunması son derece önemlidir´´uyarısında bulunuyorlar?.
Yüz felcinin çok basit önlemlerle engellenebileceğini ifade eden uzmanlar uyarılarına şu bilgileri de ekliyorlar? ?Dışarı çıkarken ısı değişikliğine karşı kendimizi korumalıyız. Gerekirse yüzümüzü, boynumuza atkı ve şapka takarak korumamız gerekiyor. Hastanın yüz felci geçirdiğini anladığı anda hastaneye gelmesi, kalıcı hasarların oluşmasını engelleyebilir. Yüz felci geçiren bir hasta yüzün hareket etmesini sağlayacak sakız çiğneme, ayna karşısında gözü kapatıp açma, gülme, kaşları havaya kaldırma gibi basit egzersizler iyileşmede destekleyici olabiliyor.´´



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı