DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR !

DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR !

?YEMEK YİYECEĞİNİZ MEKANLARI TİTİZLİKLE SEÇİN? ...

 Uzmanlar vatandaşları ucuz yemek konusunda uyararak, yemek yenilecek mekanların titizlikle seçilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar? Ucuz yemeklerin başta kanser olmak üzere, karaciğer yağlanması ve böbrek rahatsızlıklarına neden olduğuna vurgu yapan uzmanla?Yemek yiyeceğiniz mekanları titizlikle seçin? uyarısında bulunuyorlar?
Beslenme ve diyetetik uzmanları lokantacılık mesleğinin ustalık belgesine sahip olmayan kişilerce yapılmasının yanlışlığına dikkat çekip, 1980 yılında çıkarılan 3308 sayılı yasa ile lokantacılık mesleğinin koruma altına alındığını hatırlatarak; son zamanlarda lokantacılık yapanların ustalık belgesi almadığını, bu durumun hijyen başta olmak üzere, sağlık konusunda çeşitli dezavantajlara neden olduğunun altını çizdiler?.
?Bu mesleği hiçbir eğitim almadan, hijyen ve sanitasyonu bilmeden yapan birçok insan var? diyen uzmanlar ustalık belgesinin önemine de dikkat çekerek şu hatırlatmada bulunuyorlar? ?Bu işi bilmeden yapan insanlar telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bunları her an duyuyor ve görüyoruz. Ne yazık ki bu konuda bir adım atılmamakta, denetimler de yetersiz kalmaktadır. Serbest ülke ekonomisi adı altında herkes lokantayı rahatlıkla açabiliyor. 2005 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 102. Maddesinde ?esnaf sicile kayıt olurken ustalık belgesi istenmez´ ibaresi konuldu. Yasanın boşluğundan yararlanarak Ticaret Odaları Ustalık Belgesi sormadan, metrekareye rivayet etmeden kriterlere uymadan kayıt yapıyorlar. Vatandaşlarımızın da bu konuda bilinçli davranması gerekir. Nasıl ki bir doktora gittiğinizde diplomasına dikkat ediyorsanız yemek yenilen lokantanın da Ustalık belgesine dikkat etmeleri gerekiyor.?
Niyetlerinin bağcıyı dövmek olmadığını kaydeden beslenme uzmanları ?Kriterlerine uygun olmadan faaliyet gösteren çay ocakları kahvaltı evi adı altında hizmet vermektedir. Böyle bir ruhsat varsa ruhsatının verilmesini, yoksa gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca ruhsat harici ve ruhsatsız çalışan işletmelerle ilgili de gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Bugün bakkallarda bile sac kavurma, ekmek arası kıyma sote vb. satılmaktadır.Bu olumsuzluklar bizleri son derece üzmektedir. Sektörümüz gitgide bitme noktasına gelmektedir, bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.? Diyerek yetkililerden konuya ilgi göstermelerinin altını çiziyorlar?.
Alelade satılan ucuz dürüm ve etli yemeklerin kanser başta olmak üzere, karaciğer yağlanması ve böbrek rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını da vurgulayan uzmanlar? Etin kilosunun asgari 40 TL´ye satılırken, 4.50 TL´ye köfte ekmek satılmasının ya da 2.5 TL2ye dürüm satılmasının, tüketici tarafından şüpheyle karşılanmasın gerektiğini ifade ederek ?Ne yapılması gerektiği konusunda biz de şaşırdık. Bizim amacımız dürüst çalışan, işin ehli olan, kriterlere riayet eden esnafımızı ve tüketiciyi korumaktır. Bizler bilinçli tüketici, bilinçli anne babalar istiyoruz. Ucuz olsun da bugünü kurtaralım diye sağlıksız beslenmeden dolayı 14-15 yaşlarındaki çocuklarımız kanser hastası, lösemi hastası, karaciğerleri iflas etmiş, böbrek hastası. Üzülerek söylüyorum ki bu hastalıkların birçok sebeplerinden biride sağlıksız beslenmeden ve GDO´su ile oynanmış yiyeceklerden geçiyor. Ucuz yenilen yemeğin faturasını bazen hayatıyla ödeyen insanlarımız var. Bilinçli tüketicilerin Türk Mutfağımızın gerçek temsilcileri işini hakkıyla yapanları tercih etmeleri gerekir? değerlendirmesinde bulundular?



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı