DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!

DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!

ÇOCUKLARINIZI TELEVİZYONDAN UZAK TUTUN?


Kimilerinin ?Sihirli Kutu´ kimilerinin ise ?Aptal Kutusu´ olarak nitelendirdiği televizyon her geçen dakika biraz daha yer ediniyor hayatımızda? Ve bizler küçük büyük her geçen dakika biraz daha fazla zaman geçiriyoruz televizyon karşında? Ancak uzmanlar özellikle bebeklerin ve çocukların televizyondan uzak tutulması konusunda bıkıp usanmadan anne babaları uyarmaya devam ediyorlar? İşte bu uyarıları dillendiren isimlerden biri olan Acıbadem Hastanesi Psikologlarından Sevim Buzkan Ertuğrul haber ekibimiz aracılığı ile yaptığı çağrıda ?Çocuklarınız sizleri rol model alıyor. Sizler televizyon karşısında ne kadar az zaman geçirirseniz çocuklarınızda sizi örnek alacaktır ve az televzyon izleyecektir? uyardı?
Her geçen gün biraz daha fazla esiri olduğumuz televizyon bizleri oylamaya devam ederken, uzmanlar televizyon karşısında geçirdiğiniz zamanı azaltın uyarısını yinelemeye devam ediyor? İşte bu isimlerden biri olan Acıbadem Hastanesi Psikologlarından Sevim Buzkan Ertuğrul ?Televizyona her geçen gün biraz daha bağımlı olmaya devam ediyoruz. Ancak çocuklarımız için bundan vazgeçmemiz gerekiyor. Çünkü onlar bizi rol model alıyor. Eğer çocuklarımızın sağlıklı gelişmelerini istiyorsak ekran başından uzaklaşalım? değerlendirmesinde bulundu?.
Psikolog Dr. Sevim Buzkan Ertuğrul sözlerinin devamında sağlıklı bir çocuğun gelişimi için, günlük televizyon izleme süresinin 1 buçuk saati geçmeyecek şekilde ayarlanması gerektiğini vurgulayarak ?Anne-babalar öncelikle kendileri bu programa uymalı daha sonra çocuklarına uygulamalı. Ancak o şekilde başarıya ulaşılabilir? dedi ve ekledi.. ?Çocukları televizyondan uzak tutmak çok da mümkün değil. Tamıyla onları uzaklaştırmak çok da doğru değil. Önemli olan televizyon ile geçirilen zamana kısıtlamalar koyabilmek. Kısıtlamalardan kastımız, 1 ya da 1 buçuk saati geçmemesi gerekiyor. Bununda bir oturmada 1 buçuk saat izmelesi değil, yarımşar saatlik ve 40 dakikalık zaman dilimlerine bölebilirler, okuldan geldikten sonra 40 dakika olabilir, ödev yaptıktan sonra 40 dakika olabilir. Bu şekilde davranmak çocukların gelişimine faydalı olabilir çünkü faydalı bilgilerin olduğu televizyon yayınları da olabilir. Ama bu 1 buçuk saati geçtikten sonra bize negatiflikler gösteriyor. Ne bu negatiflikler? Fiziksel ve psikolojik gelişime engel olabiliyor. Yani vücut hareketsizliğe sebep olabiliyor, hareketsizlik demek obezite demek. Uyku sorunlarına sebep olabiliyor, devamlı televizyon başında olan çocuk uyumak istemeye biliyor ve uyku problemleri yaşatabiliyor. Aile içi iletişimin bozulmalarına, anne-baba ile iletişim kurmamalarına sebep olabiliyor. Televizyona adepte olan çocuk, sohbete ve muhabbete tercih etmeyip, onu izleyip hayatına devam edebiliyor. Ama bunlar negatif yönler. Bunları aşabilmek için aile olarak, ailevi kaliteli zamanlar geçirebilmeli yani, çocuk eve geldiğinde onunla sohbet edilmeli, muhabbet edilmeli, beraber oyunlar oynanılmalı. Anne ? babanında işin içinde olduğu, anne ve babanında oynadığı, her iki tarafında oyunlar ile beraber zaman geçireceği aktiviteler yapılmalı, sohbetler edilmeli, çocuğu çok sıkıştırmayacak şekilde, okuldan, derslerden konuşulmalı, kitap okuma saatleri yapılabilir. Çocuğa ev ile alakalı sorumluluklar verilebilir, örneğin yemek masasını sen topla, yatakları sen aç, vs. bununla beraber hem çocuk evde kendini bir birey olarak hissedecek, hem de televizyonun ve teknolojik aletlerin yanı sıra ailesiyle beraber vakit geçirmiş olacak. Önemli olan şey şu, çocuklarımıza nasıl model olursak o şekilde devam edecek. Yani siz saatlerce televizyon izlemeye başlarsanız ve eve geldiğinizden, yatana kadar tv izlerseniz çocuklarınız da televizyon izlemeye devam edecektir.?
HABER: M. EMRE KİPMAN



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi