DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!

DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR!

SÜREKLİ MESAJ YAZMAK EL SİNİRLERİNİ ZEDELİYOR!

Hayatımızı kolaylaştırıcı özellikleriyle vazgeçilmezimiz haline gelse de, akıllı telefonların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Uzmanlar akıllı telefonların uzun süre kullanımını el sinirleri ve kasları üzerinde olumsuz etki yarattığı uyarısında bulunarak özellikle gençleri bu konuda dikkatli davranmaya davet ederken mesajlaşma uygulamasını çok kullanan kişilerde el kaslarında oluşan bu sorun artık ´´Whats Appitis´´ olarak tanımlanıyor.

Şu an dünya üzerinden 1,5 milyarın üzerinde kişinin akıllı cihaz kullandığı biliniyor. Ve bu sayı giderek artıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber, mobil cihazlar hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdiği de bir gerçek. Ancak sağladığı iletişim kolaylığının yanı sıra kullanım yaygınlığının her yaş grubunda artmasıolayın farklı boyutlarını gündeme getiriyor. Bunların başında da elbette sağlığımız geliyor. Dolayısıyla araştırmaların da gündem maddelerinin ilk sıralarında yer alıyor. Uzmanlar elde ettikleri araştırma sonuçlara göre, akıllı telefon kullanımının bağımlılık düzeyine ulaştığına dikkat çekiyor. Ancak son yıllarda konuşulan bir başka konu el ve parmakların yoğun kullanımına bağlı ortaya çıkan sorunlar. Uzmanlar sürekli ve tekrarlayıcı şekilde yapılan hareketlerin tendon ve kas yapısında olumsuz etki gösterdiğinin altını çiziyorlar.

Sorun özellikle yoğun mesaj kullanan kişilerde ortaya çıkıyor. Öyle ki günde 50´den fazla mesaj yazan kişilerde başparmak tendonunda inflamasyona bağlı olarak gelişen ?de-quervaintendiniti? sıklığının arttığı gözleniyor. Bu sorunu yaşayan kişilerde inflamasyon sonucu tendon çevresinde şişme parmak hareketleri sırasında ağrıya neden olduğunu belirten uzmanlar ?Dahası bir mesajlaşma uygulamasını çok kullanan kişilerde el kaslarındaki tendon da iki taraflı inflamasyon oluşuyor. Ve bu durum ´Whats Appitis´ olarak isimlendiriliyor? değerlendirmesinde bulunuyorlar?

Tendon ve kaslardaki olumsuz etkilenmenin yanında el sinirlerinin de etkilendiğinin de altını çizen uzmanlar özellikle telefon kullanımı sırasında yapılan tekrarlayıcı el hareketlerinin karpal tünel içindeki basıncı arttırarak, sinirin bu bölgede sıkışmasına zemin hazırladığını vurgulayarak ?Karpal tünel sendromu olarak tanımlanan bu sinir sıkışmasına bağlı olarak median sinirin hareket ettirdiği kaslarda güç kaybı ve kullanım kısıtlılığı gelişebiliyor. Ayrıca duysal bozukluklardan hissetmede azalma, uyuşma, yanma, karıncalanma gibi bulgular görülebiliyor? ifadesini kullanıyorlar?

Akıllı telefon kullanımının sıklığı arttıkça bu etkilenmenin daha fazla olduğuna dikkat çeken uzmnalar ağır derecede sinir sıkışmalarında sinirin geri dönüşümsüz olarak hasarlandığını ve eski fonksiyonlarını yerine getiremediğini belirtiyorlar.

Bu yüzden özellikle akıllı telefonu sık kullananlarda, elde ağrı, el kaslarında güçsüzlük, parmaklarda uyuşma gibi şikayetler oluşması durumunda vakit kaybetmeden nöroloji hekimine başvurulması gerektiğinin altını çizen uzmanlar ?Özellikle el sinirleri üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulmalı. Dolayısıyla akıllı telefon kullanımı sınırlandırılmalı, gerekirse sesli yönlendirmeler kullanılarak el sinirleri korumaya alınmalı? tavsiyesinde bulunuyorlar...



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı