DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR

DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR

?ÇİRİŞ´ TÜKETMENİN TAM ZAMANI

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyan, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlayan, saç dökülmelerini azaltıp, saç köklerinin daha güçlü olmasına katkı veren ve halk arasında yaban pırasası olarak bilinen ?Çiriş Otu´ otunu tüketmenin tam zamanı olduğunu hatırlatan beslenme ve diyetetik uzmanları bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar?

Tam da şu sıralar, yani nisan ve mayıs aylarında tezgahlardaki yerini alıyor. Beyaz çiçekleri sayesinde hemen tanınabilen çiriş, otsu bir bitki. Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında yaban pırasası ya da dağ pırasası olarak anılabiliyor.

Farklı hava koşullarına karşı tahmin edebileceğinizden daha dayanıklı olan Çiriş otu Doğu ve Güneydoğu Anadolu´nun yanı sıra Ege ve Akdeniz´de de yetişebiliyor.

Uzmanların bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunduğu ?Çiriş Otu´ C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor.  İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde tedavi olmasına yardım ediyor. Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor.  Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor.  Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.  Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.  Emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı oluyor.

Çiriş otu bahar aylarında mutfakta farklı lezzetler denemek isteyenler için ideal. İster kavurmasını ister farklı malzemelerle zenginleştirerek otlu börekler yapabiliyor. Çayını yapmak isteyenler ise yapraklarını kaynar suda demliyor, ardından biraz ılımasını bekleyip balla karıştırarak tüketebiliyor.

Saç sağlığınız için yararlanacaksanız bol suda demleyip çıkan su biraz ılıdıktan sonra içine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek saçlarınızı yıkarken durulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz. Tabii saçlarınızı bu karışımla duruladıktan sonra son bir kez duru suyla durulamayı da ihmal etmiyorsunuz.

Son olarak eğer egzama ya da sivilce tedavisi için harici olarak değerlendirecekseniz yine çiriş otunu demleyip çıkan suyu temiz bir bezle sorunlu bölgeye uygulayabiliyorsunuz.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı