DOÇ. DR. VAHİT İLHAN,

DOÇ. DR. VAHİT İLHAN,

?EVLİLİK PROGRAMLARI KABUK DEĞİŞTİRDİ

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahit İlhan, Nisan 2017´de 690 sayılı KHK ile yayından kaldırılan evlilik programlarının içeriklerinin çok da değişmediğini, programların yalnızca kabuk değiştirdiğini söyledi.

Doç. Dr. İlhan, ?Televizyonda Kadın Kuşağı Programlarındaki Dönüşüm´ adlı çalışmasında, 27 Nisan 2017´de 690 sayılı KHK ile yayından kaldırılan ve başka formatlarla ekrana gelen gündüz kuşağı programlarını inceledi. Çalışmasında, örneklem olarak Mart 2018´deki programların inceleyen Doç. Dr. İlhan, programların içeriklerindeki dedikodu ve özel hayat unsurlarının varlığını koruduğunu ifade etti.

REYTİNGLER AZ DA OLSA DÜŞTÜ

İzleyicinin evlilik programlarına ilgisini, özel hayatın göz önüne serilmesi, mahremiyetin kırılması ve dedikoduya bağlayan İlhan, gündüz kuşağı programlarının uzun yıllar bu öğelerden dolayı reytingde üst sıralarda olduğunu belirtti. İzleyicilerden gelen yoğun şikayet üzerine, KHK ile programlara müdahale edildiğini kaydeden İlhan, ?Ama aslında içerikler tam olarak değişmedi. Yani kabuk değiştirdi? dedi. İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Yaptığımız çalışmada gördük ki, gündüz kuşağı programları yine reyting alan programlar. Tabi ki özel hayatın eskisi kadar ifşa edilmemesinden dolayı bir miktar reyting düştü. İnsanlar yine dedikodu yapıyorlar. Formata baktığımız zaman artık adaletin arandığı bir platform görüyoruz. İnsanlar gerçek hayatta bu arayışta problemler yaşadıkları için bu programları bir çare olarak da görebiliyorlar. Ama o programa katıldıktan sonra artık kendi dertlerinin ötesine geçmeye başlıyorlar. Onlar artık birer reality show yıldızı ve bunun da farkındalar.?

YASAKLAMAK KESİN ÇÖZÜM DEĞİL

Yasaklamanın kesin çözüm olmasa bile, içeriklerin daha kötüye gitmesinin önünde engel olduğunu vurgulayan İlhan, ?Ekranda çok daha fazla kan, çok daha fazla cinsel içerikler ve çok daha fazla sorunlu alanların meşrulaşmasıyla dolacaktı. En azından dur denildiği zaman kendisine çekidüzen veriyor. O yüzden kesinlikle alınan kararların bir faydası var ama yasaklamak kesin çözüm olmuyor? diye konuştu.

OLAYIN TÜM TARAFLARI EŞİT DERECEDE SORUMLU

İlhan, ?Bu, topyekun bir olay. Yayıncılar suçlu, gerisi suçsuz anlayışı kesinlikle yanlış. İzleyici de, yayıncılar da kendisine çekidüzen verecek? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor