DOÇ. DR. MUSTAFA ZORTUK : KİŞİNİN KENDİ MİNE DOKUSUDUR

DOÇ. DR. MUSTAFA ZORTUK : KİŞİNİN KENDİ MİNE DOKUSUDUR

Erciyes Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zortuk, haber ekibimize yaptığı değerlendirme de estetiğin diş hekimliğinde de önemli olduğunu ifade ederek, “En parlak, en dirençli, en estetik ve en mükemmel d

Diş Hekimliğinde Protetik Diş Tedavisi, eksik veya kaybedilmiş dişlerin yerine yapay olarak yenilerinin getirilmesi anlamına gelmektedir. Halk arasında porselen diş, kuron, köprü, çivi diş, implant diş, takma diş, damak, kancalı diş diye tabir edilen hepimizin duyduğu bu terimlerin hepsi protetik diş tedavisine girmektedir. Peki Protetik Diş Tedavisi nedir? Dişlere uygulanan protezler nasıl bakılmalı? Gbii soruları Erciyes Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zortuk’a yönelltik.

Zortuk,  estetik diş hekimliğinde de önemli olduğunu ifade ederek, “ hastaların beklentileri diş estetiğinde çok fazla. Ön bölgede ortaya çıkan renklenmeler, çarpıklıklar ve ön dış kayıpları direk hastaların estetikle ilgili olarak biz diş hekimliğine geldiği ilk sorunlardan birisidir. Bunla ilgili olarak son dönemde dijital diş hekimliğinde kullanılan tarayıcı sistemler ve özel cihazlar olmak üzere çok ileri bir noktaya gelmiş durumda” ifadesini kullandı.

 

Sözlerinin devamında Doç. Dr. Mustafa Zortuk, şunları kaydetti: “ hastanın estetik problemiyle ilgili olaraktan kayıtlarının alınması, estetikle ilgili olaraktan dişlerin üzerine koyulacak olan bu estetik porselenlerle olan uyumu, çapraklılığın çok fazla olmaması gibi problemler düşünülerekten ortaya güzel estetik restorasyonlar ortaya çıkıyor.  Burada hastanın yapılan protetik restorasyona bakımı son derece önemli. Çok güzel görülen bir  protetik restorasyonların kırılma direnci çok düşük olabilir. Dolayısıyla yaprak şeklinde porselenler yapılıyor. Bunlara bağlı olaraktan çiğneme şekli bu bölgede kullanılacak olan kötu alışkanlıklar kalemle ısırması da bu estetik porselenlerin kırılmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde bakımı, fırçalanması, dış etleri, ara yüz fırçalarının kullanılması son derece önemli. Çünkü bunlarda da aynı şekilde sigara kullanımı, çay kahve veya farklı şekilde plak birikimine bağlı olaraktan renklenmeler ortaya çıkıyor.

 

En mükemmel doku kişinin kendisinin mine dokusudur.  En parlak, en dirençli, en estetik doku kişinin kendi mine dokusudur. Dolayısıyla bizim yaptığımız restorasyonların bu kadar estetik olmayacağı buna yakın olacağı yine  diş dokusunun yapıdan farklı olaraktan daha çok bakıma ihtiyacı olduğundan hastalara söylememiz, hastalarında bu bilinçli olması gerekiyor. Son dönemde protetik kullandığımız bilgisayar destekli tarama yöntemleriyle hiçbir teknisyenin eli değmeden üretiliyor.

Hastaların genelde protetik tedavisine çok para verdik, bunu sonsuza kadar kullanımıyız’ diye söylemleri oluyor hatta ticaretini yapanların pazarlarken böyle bir söylem uyguluyor. Vatandaşımızın kesinlikle inanmaması gerekiyor. Çok da para verseniz. Dental estetikler kırılmaları ve problemleri var. Kırılmaması için hekimin çok iyi bir şekilde planlaması yapması gerekiyor. Bazen bu tedavinin yapılmadığı durumlar oluyor. Bir protez kırılıyorsa hastanın değil hekimden kaynaklanan bir problemdir. Planlamasını iyi yapmamış demektir”.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı