DOÇ.DR. ALPER YURCİ:

DOÇ.DR. ALPER YURCİ:

?BAĞIRSAK KANSERİ´NDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ?

Yaygın kanser türünden olan Kolon yani Bağırsak Kanseri´nde erken teşhisin önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, 50´li yaşlarda mutlaka bir kez kolonoskopi yapılmasının faydalı olduğunu aktardı. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, Bağırsak Kanseri hakkında haber ekibimize bilgiler verdi.
Yaygın Kanser türleri arasında gösterilen Bağırsak yada tıp dilindeki tabiri ile Kolon Kanseri, genellikle beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığı üzerinde durulurken bizde daha detaylı bilgi almak adına Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci´nin kapısını çaldık ve bakın neler öğrendik.
Haber ekibimize ?Kolon Kanseri´nin sebeplerini, teşhisini ve korunma yolları konusunda bilgiler veren Doç.Dr. Yurci, Kolon Kanserinin oluşum sebepleri konusunda verdiği bilgide ?Kolon kanserinin oluşumunda; aşırı yağlı, kırmızı et ağırlıklı beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra polipler de etkilidir. Kişinin ailesinde ve birinci derecede akrabalarında kanser öyküsünün bulunması ise hastalığın ortaya çıkışını ciddi oranda tetiklemektedir. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerin, yakınında kaç yaşında kolon kanseri tespit edilmiş ise bundan 10 yıl önce kolonoskopi yaptırmaya başlaması gerekmektedir. Ailesinde kolon kanseri hikayesi olmayan veya herhangi bir şikayeti olmayan tamamen sağlıklı kişiler bile 50 yaşından itibaren en az bir kere kolonoskopi yaptırmalıdır. Tarama kolonoskopileri sırasında kalın bağırsakta polip görüldüğünde kanserleşmeden alınarak hastalığın önlenmesi mümkün olmaktadır. Kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri hikayesi bulunması da bu kişilerde kolon kanseri riskini artırmaktadır. Meme ve yumurtalık kanseri olan kişilerde de 50 yaşını beklemeden kolon kanseri açısından tarama yapılması önerilmektedir? ifadesini kullandı?
Doç. Dr. Yurci sözleirnin devamında Kolon Kanseri´nin belirtileri konusunda da bilgiler vererek "Kalın bağırsak kanseri, çoğunlukla erken dönemde belirti vermez. Kanser ancak ilerleyip bağırsakta tıkanmaya ve daralmaya yol açtığı ya da çevre dokulara yayıldığında; dışkıda şekil bozuklukları ve kan görülmesi, bağırsak alışkanlıklarının değişmesi, ishal ve kabızlık şikayetlerinin artması gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bağırsakların yeterince boşalamaması hissi, dışkılama güçlüğü veya ağrılı dışkılama da kolon kanserini işaret eden çok önemli belirtiler arasındadır. Demir eksikliği ve kansızlık durumlarında da hastanın kolon kanseri yönünden mutlaka tarama yaptırmalıdır. Sebebi anlaşılamayan kilo kayıpları, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunların ilerleyici bir hale dönüşmesi kolon kanseri belirtisi olabilir.? Diye konuştu?
Doç. Dr. Yurci sözlerinin sonunda ? Kolon Kanseri´ nden korunma yolları ile ilgili olarak da şu tavsiyelerde bulundu; ?Kalın bağırsak kanseri, tarama programları içinde yer alan bir kanser türüdür. Kanserden korumak ya da hastalığı erken evrede saptamanın en etkili yolu düzenli olarak yaptırılan endoskopik incelemelerdir. Bunların başında ise kolonoskopi gelmektedir. Kolonoskopi, hem mevcutda ki bir tümörü erken evrede belirleme, hem de kansere yol açabilecek polip ve benzeri sorunları daha kanserleşmeden tespit edip kişiyi kanser gelişiminden koruyabilecek özellikte bir işlemdir. 50 yaşın üzerindeki her bireyin risk durumlarına, kişisel sağlık hikayelerine, aile öykülerine göre 2-5 yıllık aralıklarla kolonoskopik incelemeden geçmeleri önerilmektedir. Kolonoskopinin hazırlığı ve uygulaması günümüzde hasta için çok daha kolay ve konforlu hale gelmiştir. Yeni kolonoskoplar son derece kolay uygulanıp hastaya rahatsızlık vermeden istenilen sonuçlar alınmaktadır. Kilo almamaya özen gösterilmelidir. Obezite ile kolon kanseri riskinin arttığı gösterilmiştir. Sigara içilmemelidir. Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Kızartmalardan, barbekü edilmiş ve özellikle yanmış etlerden, her türlü yanmış yiyeceklerden ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Posadan zengin ve lifli yiyecekler, bol sebze ve meyve ile beslenmelidir. Bakliyatın ve tam tahılları besinlerin ve domatesin de kolon kanserinden koruyucu özellikleri olduğu bilinmektedir. Selenyum, D vitamini ve yeşil çay gibi doğal antioksidanlardan yararlanmak gerekir.?



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı