DOÇ.DR. ALTAN GÖKTAŞ:

DOÇ.DR. ALTAN GÖKTAŞ:

?DİJİTAL EKRANLAR GÖZ SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR?

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, dijital ekranlı cihazlarla uzun süre geçirmek zorunda olan kişilerin göz sağlığını korumaları için önerilerde bulundu.
Günümüzde özellikle yoğun bir iş hayatına sahip kişiler bilgisayar başında yaklaşık 7-8 saati geçiriyor. Sürekli bilgisayar başında oturarak çalışmak, kas iskelet veya sindirim sisteminde sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra, göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Uzun süre bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital ekranlı cihazlarla çalışmak, görme başta olmak üzere, fiziksel ve mental stresle ilgili de sorunlar oluşturuyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, dijital ekranlı cihazlarla uzun süre geçirmek zorunda olan kişilerin göz sağlığını korumaları için önerilerde bulundu.
Kullanımı hızla artan dijital ekranlı araçlar sebebiyle pek çok kişi gözlerinde birtakım şikayetlerle doktora başvuruyor. Bu şikayetler arasında çoğunlukla gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, göz yorgunluğu, ışığa karşı duyarlılık, ışık saçılmaları ve baş ağrısı yer alıyor. Doç. Dr. Göktaş, göz sağlığını korumak için şu tavsiyelerde bulunuyor: "Masaüstü veya dizüstü bilgisayarların ekranların üst kenarının göz hizasında olması, bifokal gözlük kullananlarda ise biraz daha aşağıda yer alması gerekiyor. Göz ile ekran arasındaki mesafenin monitör boyutlarına göre 50 ile 80 cm arasında ayarlanması, ekranda açık renk zemin üzerine koyu renk ve uygun büyüklükte yazı karakterleri kullanılması öneriliyor. Yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özelliklerinin ekran üzerinde parlama ve yansımayı engelleyecek şekilde ayarlanması, standartlara uygun aydınlatma koşullarının sağlanması önem teşkil ediyor. Her 20 dakikada bir 20 saniyelik mola verilip gözlerin en az 6 metre uzağa odaklandırılarak rahatlamasının sağlanması gerekiyor. Ekran karşısındayken göz kırpma sayısı azalarak göz kuruluğuna yol açabildiği için sık sık göz kırpmak, gerekirse damlalarla takviye yaparak göz yüzeyini nemlendirmek öneriliyor.?
Doç. Dr. Altan Göktaş, ekranlı araçlarla çalışanların göz sağlıklarında bir problemle karşılaşmaları durumunda doktora başvurmak için vakit kaybetmemeleri gerektiğini söyledi. Özellikle uzak ve yakın görme seviyeleri, refraksiyon kusurları ve kuru göz bulgularının değerlendirilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Göktaş, muayene sonucunda gerekirse antirefle cam, numaralı gözlük veya damlalarla kişinin kolaylıkla tedavi edilebileceğini aktardı.



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı