KANALIMIZA ABONE OL

YEREL BASINA DESTEK OL

 


EDİTÖR

SAYFA EDİTÖRÜ

 Uğur ALTUNER
 editor@kayserihaber.com.tr

   

SAĞLIK BAKANLIĞI HER 100 BİN KİŞİDEKİ COVİD 19 VAKA SAYISINI AÇIKLADI

GEBELERDE KORONA VİRÜS RİSKİ ARTTI

AŞI İÇİN GELEN VATANDAŞIN AŞISINI SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ YAPTI

BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. ÇELİK’TEN AÇIKLAMALAR

AŞI YAPTIRMAYAN HAMİLE KADIN TEDAVİ GÖRÜYOR

TÜRKOVAC’DA PROBLEM YOK

ÇİFT AŞILI VATANDAŞA KARANTİNA YOK

"EN UFAK GRİP BELİRTİSİNDE DAHİ ECZANEDEN ÖNCE HASTANEYE GİDELİM"

BÜYÜKŞEHİR’DEN İLK YARDIM SERTİFİKA YENİLEME EĞİTİMİ

VAKA SAYILARINDA EN ÇOK ARTIŞ OLAN KAYSERİ'DE BAŞKAN UYARDI

KORONA VİRÜSTE 'ÇOCUK' KORKUSU

KAYSERİ’DE COVİD 19 VAKA ARTIŞI HIZ KESMİYOR

MOBİL SAĞLIK EKİPLERİ DAĞ, TEPE DEMEDEN VATANDAŞLARI AŞILIYOR

LİSE ÖĞRENCİSİ ZORLU YOĞUN BAKIM SÜRECİNİ ATLATTI

SİVRİSİNEK LARVALARINDA BİLİNMEYEN TEHLİKE

KAYSERİ PANDEMİDE 4. DALGAYI YAŞIYOR

Gürkan Ofis Mobilyaları

DOÇ.DR. MUZAFFER KEKLİK:  “SAĞLIKSIZ PİŞİRİLİMİŞ ETLER KANSERE DAVETİYE ÇIKARTIYOR”

Doç Dr. Muzaffer Keklik, et tüketiminin çok olduğu Kurban Bayramında sağlıksız şekilde pişirilmiş kırmızı et tüketen bireylerde barsak ve mide kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerek vatandaşlara dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.

 

İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Keklik, Kurban Bayramı vesilesi ile vatandaşları sağlıklı beslenme konusunda uyarıp, bayram boyunca yoğun et tüketiminin sebep olacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda meyve-sebze tüketmelerini ve yine  bol miktarda su içmelerini tavsiye ederek  şunları kaydetti.

 “Bayramda tansiyonu, kolesterolü ve kan şekerini yükseltmemek için güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı, bir öğünde aşırı miktarda yemekten kaçınılmalı, az ve sık sık beslenilmelidir. Diyabet hastaları bayram şekeri, çikolata ve tatlılardan uzak durmalı, tatlı tercih edeceklerse sütlü tatlıları seçmelidir.

Çalışmalar, sağlıksız şekilde pişirilmiş kırmızı et tüketen bireylerde barsak ve mide kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu göstermiştir. Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Izgara yapılacaksa, etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmeli, yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir. Etler kavrularak veya kızartarak pişirilmemeli, kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağlar kullanılmamalıdır. Haşlama ve fırında pişirme daha sağlıklıdır.

Yüksek kolesterolü ve kalp-damar hastalığı olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Kurban Bayramı boyunca yoğun et tüketiminin sebep olacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda meyve-sebze tüketilmeli ve bol bol su içilmeli”