DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

NNYÜ´DE ?SİGARA İLE MÜCADELE VE BIRAKMA YÖNTEMLERİ? KONFERANSI

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ)  Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından ?Dünya Sigarayı Bırakma Günü? kapsamında ?Sigara ile Mücadele ve Bırakma Yöntemleri? konulu konferans düzenledi.

Memorial Kayseri Hastanesi Direktörü ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın´ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa öğrenciler ve öğretim üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Konuşmasında sigaranın içeriğindeki 50 maddenin doğrudan kansere yol açtığını belirten Dr. Murat Apaydın, sigaranın alışkanlık değil madde bağımlılığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sigara içimi ile beyindeki nikotin reseptörlerinin de arttığına dikkat çeken Dr. Apaydın, bağımlı kişilerin nasıl bir kısırdöngü içine girdiğini şöyle anlattı: ?Her içilen sigara beyindeki nikotin açlığını daha da artırır. Sigara bağımlısı 2 saatte bir nikotin almazsa, nikotin yoksunluk sendromu ile mücadele etmek zorunda kalır. Bağımlı olan kişi sigara içmediğinde; huzursuzluk, titreme, uykusuzluk, çarpıntı ve baş ağrısı sorunları yaşar.?Sigarayı bırakmanın 20 dakikada etkisinin görüldüğünü belirten ve kişinin sigarayı bıraktığı anda vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde normale döndüğüne dikkat çeken Dr. Apaydın, ?Sigarayı bıraktıktan sonra vücuda alınan nikotinin tamamen kesilmesine bağlı olarak 23 ay içerisinde beyindeki nikotin reseptörleri de normal seviyeye inmektedir. Sigara içmeyi bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı, nabız ve ateş normale döner. Sekiz saat sonra kandaki oksijen düzeyi olması gereken seviyeye ulaşır. Kalp krizi geçirme riski düşer? diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Dr. Apaydın´a konferans sonunda Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Uçar tarafından plaket takdim edildi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı