DÜNYA KOAH GÜNÜ

DÜNYA  KOAH  GÜNÜ

Dünya KOAH gününde haber ekibimize açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın KOAH’ın dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkilediğini vurguladı.

Ülkemizde de  40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu  hatırlatan Apaydın, ülkemizdeki her 10 KOAH hastasından yalnızca 1’inin hastalığının farkında olduğuna dikkat çekerek  konun öneminin yeterince  anlaşılamadığına işaret etti….

19 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında halk arasında kısaca  KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na dikkat çekmek amacıyla  yurt genelinde  türlü  etkinliklerle  hastalığa  dikkat çekilirken  günümüzde görülme sıklığı giderek artan hastalıkla ilgili haber ekibimize  bilgi veren  Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın   KOAH’ın dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkilediğini belirtip, ülkemizde  ise 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğuna dikkat çekti. Ülkemizdeki her 10 KOAH hastasından yalnızca 1’inin hastalığının farkında olduğunu ifade eden Apaydın, hastaların yarısının 65 yaş altında olduğunu  da sözlerine ekledi…

Dr. Apaydın  sözlerinin devamında  Tedavi edilmezse önemli ölçüde iş gücü kaybına ve ölüme neden olan bir sağlık problemi olan KOAH’ın  2011 yılı Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, dünya genelinde tüm ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını  hatırlatarak şunları kaydetti…  “ Dünya genelinde yılda yaklaşık 2.9 milyon kişinin KOAH nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Yapılan bir çalışmaya göre ise 2030 yılına gelindiğinde KOAH’ın 3. sıradaki ölüm nedeni olacağı ön görülüyor. Ülkemizde ise Ulusal Hastalık Yükü çalışmasında KOAH en sık hasar bırakan hastalıklar arasında 8. sırada yer alıyor. TÜİK Ölüm Nedeni İstatistikleri 2013 bülteninde ise solunum sistemi hastalıkları tüm ölümlerin %9,8’sinden sorumlu olarak, 3. sıradaki ölüm nedeni olarak karşımıza çıkıyor.”

“Tedavi edilmediği taktirde iş gücü kaybı ve ölüme sebebiyet verdiği ölçüde ekonomik maliyeti de yüksek bir hastalık olan KOAH, tanı ve tedavi masraflarının ötesinde; bıraktığı hasarın ekonomik sonuçları, kaybedilen iş, hastalık nedeniyle yapılan aile harcaması gibi dolaylı maliyetler ile ülke ekonomisine büyük bir yük olabiliyor” diyen Dr. Apaydın  hastalığın  oluşmasındaki ana faktörün sigara olduğunu  vurgulayarak  belirtileri ve  tedavisi konusunda  şöyle konuştu…  “Akciğer içindeki hava yollarının tıkanmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile ortaya çıkan ve kronik bir hastalık olan KOAH’ın sorumlusu daha çok zararlı gaz ve partiküllerdir. Bu zararlı gaz ve partiküller arasında yaygın olarak bilinen ve sıkça karşılaşılan risk faktörü sigaradır. Bunun dışında hava kirliliği ve genetik faktörler de KOAH’ı tetikler.  Hastalığın seyri kişiler arasında farklılık gösterir. Belirtileri, öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. Öksürük ve balgam çıkarma hastalığın ilk belirtileri olabilir ve nefes darlığı olmadan da ortaya çıkabilir. Nefes darlığı, hastalığın erken dönemlerinde merdiven çıkmak, ağır işler yapmak, ev işi yapmak gibi daha ağır güç gerektiren durumlarda ortaya çıkarken, hastalık ilerledikçe yürümek, evin içinde hareket etmek, basit işler yapmak gibi hafif güç gerektiren durumlarda hatta otururken, istirahat ederken bile görülebilir. Hastalığın tanısı Solunum Fonksiyon Testi denilen bir test ile konmaktadır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, hastalığın yeterince iyi bilinmemesi, ilk evrede hastalığın sessiz seyretmesi ve belirtilerin önemsenmemesi erken tanı konmasını engellemektedir. Bunun sonucu olarak hastalık; hasta, hasta yakını ve toplum için daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve tedavi KOAH’ın doğrudan ve dolaylı maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır.”



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı