EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ:

EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ:

?RUSYA´YA OLAN ENERJİ BAĞIMLILIĞIMIZ MİNİMİZE EDİLECEK?


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye´nin Rusya´ya olan enerji bağımlılığını minimize edecek anlaşmalar yaptıklarını belirterek, ?Duygusal yollarla hareket eden ülkelerin farklı yollara gittiğini ifade etmek isterim? dedi.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Ticaret Odası tarafından düzenlenen ?Kayseri´nin Geleceği´ konulu istişare toplantısına katıldı. Bakan Elitaş, ?Azerbaycan´da dün çıkan patlama ile 31 soydaşımız hayatını kaybetmiş onlara Allah´tan rahmet diliyorum. Ekonomi bakanı olarak da Azerbaycan´a baş sağlığı dileklerimizi iletiyorum. Azerbaycan dostluğunu ve gardaşlığını kriz çıktığı andan itibaren gösterdi. Bizim TIR´larımız ile ilgili Rusya bütün engelleri koyunca Azarbaycan ile yapılan istişareler sonucunda 300 TIR´ımızın önüne eskort takarak geçmesini sağladı. Buradan Sayın Aliyev´e de teşekkürlerimizi sunuyorum? diyerek şu şekilde konuştu:
?Çok yüksek nakliye ücretleri varmış, bu nakliye bedellerinde yüzde 40 indirim yapıldı. Vize ile ilgili sorunlar da çözülecek, geçiş işlemlerinin yüzde 40´ı bu haftadan itibaren başlayacak diye düşünüyorum.
Bir ülkenin sınırı onurudur. Namusudur, her şeyidir. Nasıl ki konut dokunulmazlığı diye bir şey varsa, kendi sahanız içinde sınırlarınız dahilinde bir yer işgal edilirse her şeyi yapma hakkınız vardır demektir. Rusya´ya ait olduğu sonradan anlaşılan 4 uçak Ekim 1´den 15´e kadar sınırlarımızın işgal etmiştir. Angajman kurallarımızın uygulanacağı ifade edilmiş ve onlar da uçaklardaki navigasyon cihazlarının daha da netleştirilmesi talimatını verdiklerini ifade etmişlerdi. G-20 zirvesinde yapılan görüşmelerde de bunlar teyit edilmiş. Düşürüldüğü anda milliyeti belli olmayan bir uçak var. Bu uçak doğrudan doğruya Rusya hava sahasından Türk hava sahasını ihlal ederek geliyor. 5 dakika içinde 10 kez uyarılıyor. Böyle uyarıların bütün sistemleri ortadan kaldıran telsizlerin sadece o kanaldan frekanstan yayın yapılarak söylendiği uluslar arası kanallardan da teyit edilmiştir. BU olay siyasi bir hadisedir. Siyasi meseleyi siyasetçiler, askeri meseleleri askerler bir araya gelir ve çözerler. Maalesef Rusya doğruları duymamak için kendi yanlış bilgilerini kamuoyuna anlatmak için bizimle irtibat kurmaktan kaçındılar.
Vurulan uçak Türk hava sahası içinde vurulmuştur. Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sınırlarını korurken ?Sırtımızdan hançerlediler´ diyemez. Stratejik ortağının hava sahasının angajman kuralları olmasına rağmen sınır ihlalini haklılık olarak gösteremez. Güneyimizde yaşanan bir soy kırım var,cinayet var. O cinayet çerçevesinde kimin ne olduğu belirsiz bir ortamda ülkenizin sınırlarında saldırılara maruz kaldığınızda sınırlarınız ile ilgili her türlü tecavüze dikkatli olmanız gerekir. Türkiye bu ortamdadır.
Problem var ve çözülmesini arzu ediyoruz. Biz 25 Kasım tarihinde acil bir toplantı yaptık. Kriz masası oluşturduk. Atılması gereken bütün işleri değerlendiriyoruz. 8 Bakanlık bir araya geldik. Tüm bakan arkadaşlarımız ile birlikte bütün senaryoları değerlendirdik. O senaryolar çerçevesinde yaş sebze ve meyve ihracatı yapanların mağduriyetlerinin giderilmesi ile ilgili kararlar aldık. Bundan sonra atılacak adımlarla ilgili devletin imkanlarını kullanarak mağdur etmeme yoluna gideceğiz.
Biz Rusya´ya 5 milyon dolar İhracat yapıyoruz. İthalatımız 25 milyar dolar. Dünyada doğalgaz ve petrol ihracat eden ülkelerle ilgili görüşmeler sonrasında inşallah önümüzdeki yıllarda Rusya´ya olan enerji bağımlılığımızı minimize edecek şekilde hareket ediyoruz. Duygusal duygusal davranışlarla ne yapacağı belli olmayan ülkelerle yapılan ticaretin ticaret kuralları dışına çıktığını farklı mecralara doğru götürüldüğünün de bizim için önemli bir unsur olduğunu ifade etmek istiyorum. Yeni bir yapılanma ile birlikte Türkiye´ye yeni pazarlar bulabilmek için, Türkiye´nin ihracat yapısını değiştirmek için ne gerekiyorsa hangi tür teşvik varsa onları hazırlamak üzere bir ekip oluşturduk. İhracat teşvik uygulamalarımız artık demode olmuş. Başkalarının çok kazançlı olduğu, karlarının yüksek olduğu yerlerde rekabet etme odaklı teşviklerimizi vereceğiz.
Hükümet olarak acil eylem planı ile ilgili olarak, e-ihracat diye bir mesele ortaya çıkarıyoruz. Teknik alt yapısını oluşturmak için çalışacağız. 2014 yılı sonu veya 2015 yılı başında elektronik ticaret ile ilgili bir düzenleme yapmıştık. E-ihracat ile ilgili bir çalışma yapacağız ve iş aleminin imkanlarına sunacağız.
Ekonomi bakanlığı özel sektörünün önünü açan onların yapacağı her türlü atılıma destek veren bakanlıktır. Her yapacağımız iş sizlerle bir araya gelerek işin doğrusunu bulmaktır.
Serbest bölgelerle ilgili bir düzenlememiz var. Bizim öncülerimiz sizlersiniz. Siz yaşayan ekonomi biz okuyan ekonomiyiz. Önemli olan yaşayan ekonomidir. Uluslar arası doğrudan sermayenin ülkemize gelmesi için gerekli çalışmaları yapacağız.
30 Kasım´dan itibaren bizim pazar ülkelerimize reklamları başlattık. Dünyanın çeşitli ülkelerinde Türkiye reklamı yapılıyor. Artık marka bazında da reklam yapacak firmalarımız varsa o ürünlerin marka desteğine, reklam desteğine kaynak transferi yapacağız.?



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı