EKONOMİMİZ BÜYÜME TRENDİNE GİRİYOR

EKONOMİMİZ BÜYÜME TRENDİNE GİRİYOR

Kayseri Sanayi Odası Meclisi Şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs nedeniyle global ekonomide yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek “Türkiye ticarette Çin’in alternatifi olabilir. Çin’den ürün alan tüm dünya markaları ve firmaları her sektörde alternatif üretici arama durumunda kalacaklar. Bu alanlarda oluşabilecek boşluğu doldurma adına Kayseri firmaları olarak hazırlıklı olmalıyız.” değerlendirmesinde bulunarak sanayicilere hedef gösterdi.

Kayseri Sanayi Odası Meclisi Şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi. Meclis Salonunda ki toplantıya KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve meclis başkan ve üyeleri katıldı.

Sıkıntılı bir yılın ardından, son aylarda ekonomide yaşanan hareketlenmenin kendilerine umut verdiğini belirten Başkan Büyüksimitci, “Sıkıntılı bir yılın ardından, son birkaç aydır ekonomide yaşanan toparlanma gelecek adına bizlere umut veriyor. Ekonomimiz büyüme trendine giriyor. Hükümetimiz tarafından atılan adımlar meyvelerini veriyor. Aralık 2019'da sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 8,6 artışla son 21 ayın rekoruna ulaştı. Bu artış büyüme trendinin başladığını gösteriyor. Bu performansı kalıcı hale getirmeliyiz. Biliyorsunuz Merkez Bankası geçen hafta Çarşamba günü politika faizlerini 50 baz puan daha düşürerek, yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e çekti. Bu son kararla 2019 Temmuz'dan bugüne kadar politika faizi 13,25 puan aşağıya inmiş oldu. Yine Merkez Bankası "Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar" hakkındaki bir takım düzenlemeler yaptı. Buna göre, bankalar tarafından ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2 bin 400'den 51'e indirildi. BDDK tarafından 2014'te 20 ile sınırlandırılan ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı da 16'ya düşürüldü. İş dünyamızın en büyük şikâyetlerinden olan ve her ortamda dile getirdiğimiz bankaların yüksek işlem ücretleri ve erken kredi kapama komisyonlarına üst sınır ve standart getirilmiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Büyüksimitçi sözlerinin devamında Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs nedeniyle global ekonomide sıkıntı yaşandığını ve Türkiye’nin ticarette Çin’in alternatifi olabileceğine dikkat çekip Türkiye’nin bu süreçte Çin’e alternatif olabileceğini vurgulayarak şunları kaydetti. “Biliyorsunuz Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı endişeye sevk eden bir virüs vakası var. Koranavirüs salgını global ekonomiyi, özellikle Asya pazarını derinden sarsmaya başladı. Tüm şirketler Çin’deki üretim ve ihracattan kaynaklanan boşlukları doldurmak için yeni stratejiler geliştiriyor. Çin’de üretim yapan global ölçekli firmalar fabrika kapatıyor. Salgın nedeniyle Çin malları kabul görmüyor, ihracat düşüyor. Bu gelişmeler Türkiye’de de bazı sektörleri olumsuz etkileyeceği gibi birçok sektörü de olumlu etkileyecek. Özellikle kimya başta olmak üzere, tekstil, ayakkabı, mobilya, çelik ve turizm gibi sektörlere taleplerin kayması gündeme geliyor. 2019 yılında 18.4 milyar dolar ithalat, 2.6 milyar dolar ihracat ile 21 milyar dolar olan Türkiye - Çin ticaret hacmi ortaya çıkmıştı. Dünyada Çin’e ithalatını kısıtlayan veya durduran pazarlara, Türkiye alternatif olmalı. Çin’in bütün sektörlerde, üretiminde hem bitmiş mamul hem de ara mamulde bir aksama olacaktır. Bunun sonucu olarak da özellikle Çin’den ürün alan tüm dünya markaları ve firmaları her sektörde alternatif üretici arama durumunda kalacaklar. Bu alanlarda oluşabilecek boşluğu doldurma adına Kayseri firmaları olarak hazırlıklı olmalıyız.”

Konuşmasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ’81 İl 81 Meslek Lisesi’ projesi ile sanayiciye aranan kalifiye elemanı yetiştireceklerini de müjdeleyen Başkan Büyüksimitci, "Biliyorsunuz ki Odalar ve Borsalar Birliği’nin ‘81 İl 81 Meslek Lisesi’ programı açıklandı. Biz de Kartal’da bulunan Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni şu an da protokol ile proje okulu yaptık. İŞKUR’dan rakamlar alıyoruz ve iş arayanların sayısı kadar, işçi arayan sanayicilerimiz de var. Bu da şunu gösteriyor, Meslek liselerinde istediğimiz vasıfta eleman yetiştiremiyoruz. Mezun olanların da yüzde 93’ü kendi mesleğini yapmıyorlar. Dolayısıyla devlet, gelişmiş ülkelerde olan sitemi uygulamamız için bize fırsat verdi. Almanya’da meslek liselerinin yüzde 80’i özel sektör tarafından yönetiliyor ve başarıları ortada. ’81 İl 81 Meslek Lisesi’ modeli ile başlıyoruz ve eğer başarılı olursak, Milli Eğitim Bakanlığı bunları bizim yönetimimize vermeye hazır. Bununla ilgili de doğru işi yapabilmek için, meclisimizden ve meslek komitelerimizden sanayicinin ihtiyacına yönelik kalifiye eleman yetiştirmek için, belli meslek gruplarında komisyon oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.



"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"