EMEKLİYE MAAŞ MÜJDESİ

EMEKLİYE MAAŞ MÜJDESİ

Yaklaşık iki milyon SSK emeklisini ilgilendiren intibak çalışmalarında sona yaklaşıldı. SGK şu ana kadar 1,5 milyon emeklinin dosyasını gözden geçirdi. Çalışmalar adeta kuyumcu titizliğinde yürütülüyor. O kadar ki, SSK döneminde hatalı bağlanan pek çok ay

Yaklaşık iki milyon SSK emeklisini ilgilendiren intibak çalışmalarında sona yaklaşıldı. Aylığı eksik bağlanan emeklilere intibak zammına ilaveten, eksik hesaplanan kısım da ödenecek. Ayrıca aylık bağlama tarihinden bugüne kadar eksik ödenen tutar, emeklinin hesabına toplu olarak yatırılacak. Bu kapsamda 1-2 lira eksik hesaplamaların yanında 100-200 liraya varan hesap hataları da tespit edildi.

 

Eksik hesaplamaların yanında fazla hesaplanmış ve yıllar boyu fazla ödenmiş emekli aylıkları da tespit edildi. Bu emekliler intibaktan zam beklerken maaşlarının düştüğünü görecekler. Bunlar için de 1-2 liradan 100-150 liraya varan düşüşler söz konusu. SSK'nın hatalı işleminden dolayı şimdiye kadar fazladan ödenmiş kısım, geriye dönük olarak emekliden tahsil edilecek. Yalnız geriye dönük tahsilde son beş yılda ödenen tutar tahsil edilebilecek.

 

 

Hesaplanan borç tutarını emekli isterse tek seferde SGK'ya ödeyebilecek. Ödememesi halindeyse borç bitene kadar SGK her ay maaşının 1/4'ü oranında kesecek.

 

 

SGK  cephesinde gelişmelerin seyri bu şekilde özetlenirken, Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Müşavirliği,  kendilerine çok sayıda emekliden benzer içerikte yazılar iletildiğini ve konuyu takip ettiklerini  belirterek,  SSK hatasından kaynaklanan fazla ödemenin emeklilerden geri alınamayacağı, böyle bir uygulamanın anayasaya ve yerleşik Yargıtay kararlarına aykırı olacağını  savunarak duruma itiraz ediyor.

 

 

Öte yandan konu hakkında bilgisine başvurduğumuz hukukçular  ise 5510 Sayılı Kanun'un 96. maddesi SGK'ya kendi hatasından kaynaklanan ödemeleri de geriye dönük son 5 yıllık kısmı için tahsilat yetkisi verdiğini belirterek , SGK’nın  geçmişteki fazla ödemelere  binaen yapacağı  maaş kesintilerinin yasal olacağını belirtiyorlar.

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları