ENERJİ BAKANI YILDIZ 3 GÜNDE 3 ÜLKEYİ ZİYARET ETTİ

ENERJİ  BAKANI  YILDIZ 3 GÜNDE 3 ÜLKEYİ ZİYARET ETTİ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Cezayir, Libya ve Katar’a yaptığı üç günlük yurt dışı gezisini tamamlayarak yurda döndü. Bakan Yıldız üç günlük gezi sonrasında yeni anlaşmalarla dönerken, gittiği 3 ülkede de üst düzeyde ağırlandı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı  Taner Yıldız’ın üç gün süren  yurt dışı gezisinin ilk durağı olan  Cezayir’de Başbakan Abdelmalek Sellal   tarafından karşılandı. Daha  sonra  Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Youcef Yousfi  tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Bakan Yıldız, ikinci durağı olan Libya’da devlet Baskanı  statusundeki Milli Genel Kongre  Başkanı Muhammed el-Mugaryef bir araya geldi.  Yıldız üç gün süren temaslarının son durağı olan Katar’da ise uluslararası düzeydeki Arap Elektrik Birliği Konferansı’na katıldı. Bakan Yildiz, 3 ulkeyi kapsayan bu turdan yeni anlasmalarla yurda dondu.
Bakan Yıldız Cezayir, Libya ve Katar temaslarında enerjiyle ilgili önemli görüşmeler gerçekleştirdi.
Bakan Yıldız’ın 3 gün süren temaslarının, 5 Ocak Cumartesi günkü ilk durağı Cezayir oldu. Bakan Yıldız, Cezayir ile devam eden 4 milyar metreküplük LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) kontratının 10 yıl daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını bildirdi. Yıldız ayrıca, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Cezayir'de çalışmasını istediklerini belirterek, gerek karada gerekse de denizde Cezayir'in petrol şirketi ile ihalelere katılabileceklerini açıkladı.
Bakan Yıldız 6 Ocak Pazar günü, 3 gün süren temaslarının ikinci durağı olan Libya’da, Devlet Başkanı Statüsündeki Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Muhammed el-Mugaryef ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, 'Libya, bir savaştan çıktı, normalleşme süreci petrolde yeni sahaların açılıp işletilmesiyle mümkün olacak. Biz, Libya’dan yeni petrol sahaları talep ettik'' diye konuştu. Yıldız ayrıca, Türkiye’nin Libya'dan yıllık 1 milyon tona karşılık gelen 7 milyon varillik petrol aldığını belirterek, “Biz bu miktarın 10 milyon varile çıkarılmasını istedik. Bunu değerlendirecekler'' dedi. İki ülke arasındaki enerji işbirliğini geliştirmek istediklerini belirten Yıldız, “Libya elektrik alt yapısına bu yıl 2,5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türk özel sektörünün bunun en az dörde biri tutarında iş alması lazım” dedi.  Bakan Yildiz, Libya'da unlu Turk denizci Turgut Reis'in turbesini de ziyaret etti.
Enerji Bakanı Yıldız’ın 3 günde 3 ülkeyle sürdürdüğü temaslarının son durağı Katar oldu. Yıldız, Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Dr. Mohammed Bin Saleh Al-Sada ile yaptığı görüşmede ''Katar'ı doğalgaz aldığımız 6. ülke olarak görmek istiyoruz'' dedi. Katar’da Uluslararası düzeydeki Arap Elektrik Birliği Konferansı’na katılan Yıldız, üç gün süren temaslarının ardından yurda döndü.


“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı