ENGELLERİNİ EĞİTİMLE AŞMAYA ÇALIŞIYORLAR

ENGELLERİNİ EĞİTİMLE AŞMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne bağlı 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde yatılı hizmet alan zihinsel engelli 28 çocuk, verilen eğitimle hayata tutunmaya çalışıyor.

Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne bağlı 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde yatılı hizmet alan zihinsel engelli 28 çocuk, verilen eğitimle hayata tutunmaya çalışıyor.
İnşaat ve tefrişi İstikbal AŞ tarafından 1998 yılında yaptırılarak, o dönemdeki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne devredilen merkez, 0-14 yaş grubu karma cinsiyetli fiziksel ve zihinsel engelli çocuklara gündüzlü, 13-18 yaş grubu zihinsel engelli eğitilebilir ve öğretilebilir düzeyde erkek çocuklara da öz bakım, zihinsel, dil ve sosyal gelişimlerini sağlamaları yönünde yatılı rehabilitasyon hizmeti veriyor.
Türkiye'nin farklı illerinde, kurum tarafından korunmaya muhtaçlığı tespit edilen 13-18 yaş grubu zihinsel engelli eğitilebilir ve öğretilebilir düzeydeki 28 erkek çocuk, zeka düzeylerine göre gruplara ayrılarak, kendilerine tahsis edilen odalarda kalıyor.
Verilen eğitim sayesinde yataklarını ve kişisel eşyalarını kendileri düzenleyen, merkezdeki sosyal alanları birlikte paylaşan engellilere ev ortamında hayat sürmeleri imkanı sunuluyor. 17'si iş okullarına, 4'ü ortaokula devam eden çocuklar, kişisel bereci kazanmaları yönünde uzmanların gözetiminde çeşitli objeleri kullanarak yaptıkları çalışmalarla yaşadıkları mekanları süslüyor.

-SPORDAKİ BAŞARILARI-

Çocukların sosyalleşmesi, öz güven kazanmaları ve sağlıklı olmaları amacıyla yeteneklerine göre spor yapmaları da sağlanıyor. Son 10 yılda Türkiye'de engellilere yönelik düzenlenen futbol, basketbol, voleybol, atletizm, masa tenisi, yüzme ve kayak branşlarındaki turnuva ve yarışlarda derece alan çocuklar, kazandıkları madalyalarla merkezin gururu oldu.
Tiyatro, drama, skeç gibi faaliyetlerle de ilgilenen çocuklar, bu alandaki başarılarıyla da takdir topluyor.

-''BURASI ONLARIN EVİ''-

Merkez Müdürü Kadriye Yurtsuz, AA muhabirine, yatılı ve gündüzlü eğitim verilen merkezde 13-18 yaş grubu zihinsel engelli korunmaya muhtaç 28 erkek çocuk kaldığını, gündüz eğitiminde de Kayseri'deki zihinsel ve fiziksel engelli çocukların yararlandığını söyledi.
Evde bakım hizmeti veren ailelere devletin ücret ödeye başlamasıyla yatılı çocuk sayısının azaldığını belirten Yurtsuz, ''5 fizyoterapistimiz çocuklara fizik tedavi hizmeti veriyor. Zihinsel engelli çocuklarımıza da bu kayıplarını düzeltme ve günlük yaşam becerileri kazandırmaya çalışıyoruz. Burası onların evi. Okula gidiyorlar, eğitim alıyorlar, spor yapıyorlar, faaliyetlerde bulunuyorlar, uzman kişilerin yönlendirmesiyle en kaliteli yaşamı sunmaya çalışıyoruz'' dedi.

-HİDROTERAPİ HAVUZU-

Merkezde bulunan hidroterapi havuzunun fiziksel ve zihinsel engelli çocukların tedavisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Yurtsuz, ''Uygulamadan olumlu sonuçlar alıyoruz. Suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak çocukların kas gelişimlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çocuklara fizyoterapistler tarafından manuel terapi de uygulanıyor ancak havuzdaki uygulamadan daha kısa sürede sonuç alabiliyoruz. Havuz temizliğini ozonlama yöntemiyle sağlıyoruz'' diye konuştu.
Sağ elini kullanamadığı için hidroterapi gören ilköğretim öğrencisi Halil Yalçın, ''Sağ elimde güç kaybı var. Ördek başı gibi tutuyordum. Havuzdaki terapi sayesinde elimi hareket ettirmeyi başardım. Allah nasip ederse iyileşeceğim. Buradaki hizmetten memnunum'' ifadelerini kullandı.


7/24 kütüphane uygulaması gençlerden tam not aldı

27 bin 570 öğrenciye "kırtasiye" desteği sağladı

'OSB Teknik Kampüsü' için imzalar atıldı

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye