ERCİYES FENERİ

ERCİYES FENERİ

MUHTAÇLAR´LA HAYIRSEVERLER ARASINDA BİR KÖPRÜ KURUYOR

Ceyhun Üsten: Hayırseverleri ile nam  salan şehrimizde  türlü kurum, kuruluş ve hayırsever vatandaşlarımız aracılığıyla hayır köprüleri kurulmaya devam ediliyor. Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, ihtiyaç sahibi olan aileleri tespit edip  gerekli desteği sağlamak için seferber oluyor ve yalnızca ihtiyaç sahibi ailelere kapılarını açıyor. Bu kapsamda Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Hasyüncü ile dernek hakkında ve hedeflerini konuştuk.

 

Ceyhun Üsten: Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği ne zaman kuruldu ?  Amacı nedir?

 

?AMACIMIZ, İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN  TEMEL  İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTIR?

 

Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Hasyüncü: 2001 yılında kuruldu. Kayseri ili içerisinde bulunan ihtiyaç sahiplerine yetim, garip, fakir ve muhtaçlara yardım amaçlı kuruldu. Gerçek İhtiyaç Sahipleri´ne ulaşarak sıkıntılarına bir nebzede olsa çözüm getirmek ve onların yokluklardan kararmış dünyalarına aydınlatmak adına çaba göstermektir. Erciyes Feneri´nin amacı, Kayseri´deki dul ve yetimler başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerinin ev ihtiyaçlarını karşılamaktır.

 

Üsten: Peki, Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

 

??ERCİYES FENERİ MARKETİN´ DE YÜZDEN FAZLA ÇEŞİT VAR?.

 

Hasyüncü:2001´den 2007´e kadar eski iaşe sistemi ile ihtiyaç sahiplerini yaşe kolilerini hazırlayıp veriyorduk. 2007 ise yılında market konseptine geçtik. İhtiyaç sahibi aileleri kendi ekibimizle tespit ederek gerekli yardımı verebilmek için seferber olup, var gücümüzle hizmetlerimize devam ediyoruz. İaşe kolisinde minimum 15 çeşit olduğu için bu çeşit azdı. Bizim ?Erciyes Feneri Marketin´ de yüzden fazla çeşit var. 25 günde olmak şartıyla ihtiyaç sahiplerine aile sayısına göre limit sistemimiz var. Limiti misalin 50 TL olan ailede var veya 160 TL limiti olan ailede var. Aile sayısına göre değişiyor. Aile nüfusu çoğaldıkça limiti artıyor.

 

 

Üsten: İhtiyaç sahiplerinin kriterlerini nasıl belirliyor sunuz?

 

?İLK BAŞTA İHTİYAÇ SAHİBİ OLACAK., DUL OLACAK, GELİRİ AZ OLACAK?

 

Hasyüncü: İlk başta ihtiyaç sahibi olacak. Dul olacak , geliri az olacak,. Bir de ihtiyaç sahibi geldiği zaman  ?ben iş bulamıyorum çoluğum çocuğum aç ?dediği zaman Organize Sanayi Bölgesinde işverenlerle irtibata geçerek,  yönlendiriyoruz. Ve iş imkânı sağlıyoruz. İş sahibine de ?işten çıktığı zaman bize de haber ver´ diyoruz. İşten çıktığı zaman bir daha yardıma gelirse ?biz sana iş bulduk çalışmadın, demek ki senin çalışmaya niyetin yok´  biz böyle aileye yardım etmiyoruz. Ama başka şahıs geldiği zaman asgari ücretli çalışan çocuklarına yetişemiyorum dediği zaman biz o aileyi tespit edip yardım ediyoruz.

 

Üsten: Erciyes Fener Market hakkında bilgi verir misiniz?

 

?AİLELERİMİZE AYLIK BİR LİMİT VERİYORUZ?

 

Hasyüncü: Kayseri´de bu bir ilktir. 2007 yılında Erciyes Feneri olarak market görünümüne geçtik. Nasıl ki, hali, vakti yerinde olan aile gidip evinin ihtiyacını marketten karşılayabiliyorsa, ihtiyaç sahibinin de bu şekilde markete gelerek dilediğini alması düşüncesiyle bu konsepte geçtik. 8 senedir marketimiz hizmet vermektedir. 450-500 kayıtlı alemiz var. Bu bir sınır değildir, her aileyi kayıt altına alabiliyoruz, yeter ki kriterlerimiz tutsun, öncelikli hedefimiz bu yardımların ?ihtiyaç sahibi´ ailelere ulaşmasıdır. Ailelerimize aylık bir limit veriyoruz. Limiti 50 TL olan ailemiz de var, 160 TL limiti olan ailemiz de var. Kendilerine kart veriyoruz, ayda bir geliyorlar ve ihtiyaçları ve limitleri doğrultusunda buradan dilediklerini alabiliyorlar. Personelimiz tarafından bir sonraki alışveriş tarihi belirleniyor ve o tarihte de gelip yine aynı şekilde ihtiyaçlarını alabiliyorlar. İhtiyaç sahipleri marketimizden alışveriş yaptıktan sonra servisimizle evlerine bırakıyoruz. Aynı gün içerisinde aynı mahalle ve aynı güzergâhtaki ailelerimizi toplayabiliyoruz. Eğer o gün bir işi, yoğunluğu, mazereti varsa, o ailemiz daha sonra gelip yine alışverişini yapıyor ancak servisimiz bu sefer otobüs durağına kadar bırakıyor. Gıdanın haricinde, senede 2 defa ?sıfır´ olmak kaydıyla ayakkabıdan, cekete, pardesüden, gömleğe tepeden tırnağa giydiriyoruz ihtiyaç sahiplerimizi. Bunun yanında soba, halı, kanepe gibi diğer ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Talep doğrultusunda araştırmacı ekibimizi gönderiyoruz ve ekibimiz ailenin evine gidiyor gerçekten ihtiyaçları var mı? Varsa nelere ihtiyaçları var diye bir gözlem yapıyor, sonrasında ise yardımlarımızı gerçekleştiriyoruz.  Zaten gıda yardımı yaptığımız ailemize de ekibimiz 1-2 ay içerisinde mutlaka gidip evine bakıyor ve ihtiyaçlarına dair gerekli, tespitleri yapıyor. Burası halka açık değildir, yalnızca ihtiyaç sahiplerine yönelik bir markettir. Burada bulunan ürünlerin üzerindeki puanlar da, aileye vermiş olduğumuz limit sisteminin işler olabilmesi içindir. Mesela bir aileye 100 puanlık limit vermişsek, o ailenin 120 liralık alışveriş yapayım da, 20 lirasını nakit vereyim deme gibi bir durum söz konusu değil. Burada bulunan bütün ürünler barkotludur. Diyelim ki ailenin 100 liralık limiti var ve alışverişini yaptı, kasaya geldi. 100 liranın üzerinde bir alışveriş yapmış, kasa gösteriyor 100 liranın üzerindesiniz diye. Böyle durumlarda sekreterimiz ya da personelimiz aileye soruyor;?100 liralık hakkınız doldu, isterseniz bırakacağınız ürünleri seçip, almak istediğiniz ürünlerle değiştirebilirsiniz.

 

Üsten: Derneğiniz mültecilere, sığınmacılara yönelik ne tür hizmetler sunuyor?

 

Hasyüncü: 200-250 civarında Suriye aile kaydımız var. Misalin bir hafta Suriye halkına iki hafta Kayserililere hizmet veriyoruz. Böyleye 25 günde bir alış-verişini yapmış oluyor.

 

Üsten: Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği´ne kimler yardımcı oluyor?

 

?ERCİYES FENERİ, ALLAH RIZASI İÇİN MUHTAÇLARLA  HAYIRSEVERLER  ARASINDA BİR KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR?

 

Hasyüncü: Hayırsever vatandaşlarımız ve kurumlar aracılığıyla hizmet vermeye devam ediyoruz. Erciyes Feneri, Allah rızası için ihtiyaç sahibi ailelerle hayırlar arasında bir köprü vazifesi görüyor. Zenginin hayrını fakire ileten bir kuruluştur. Bize yardım eden, kurumlar, şahıslar ve bireyler olmak üzere 3 kategoride değerlendirebiliriz buradaki işleyişi. Bize gıda yardımı yapan kuruluşlar var makbuzlu nakdi yardım yapan kuruluşlar var ya da hayırsever vatandaşlarımız arıyor, ben size yardım etmek istiyorum ancak rafınızda ne eksikse ondan alayım diyor. Buradaki amacımız, ihtiyaç sahiplerinin iaşe kolisinden ziyade evinin temel ihtiyacı ne varsa onu almasıdır. Mesela iaşe kolisine yumurta, süt, fındık ezmesi, kaşar peyniri gibi gıdaları koyamazsınız. Markete geçtikten sonra gördük ki, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız daha çok kahvaltılık ürünleri tercih ediyorlar. Ayrıca bizde adak, akike, nafile, vekâlet yoluyla kesilen kurbanlarımız oluyor. Hayır, sahiplerinden böyle vekaletler alıp, anlaşmalı kasaplarımıza kestiriyoruz. Kıyma, kuşbaşı, sucuk ya da parça et yaptırdığımız zaman bunları aile sayısına göre yarımşar kilogramlık ya da 1 kilogramlık paketler halinde vakumlayarak, derin dondurucumuza koyuyoruz. Her ailemiz alışverişe geldiğinde mutlaka bu ürünlerden veriyoruz ve bu da ailenin alışveriş limitini değiştirmiyor. Kendi limitiyle alışveriş yapan ailemize yanında ?eti? bir nevi ikram ediyoruz. 258 günde bir biz 70 bin TL olarak hizmet veriyoruz.

 

Üsten: Vatandaşın yardım etmesi için Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneğine nasıl başvura bilir?

 

?HAYIRSEVERLERİMİZİN HER ZAMAN YARDIMLARINI BEKLİYORUZ?

 

Hasyüncü: İhtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyen ağabeylerimiz zaten biliyor. Banka hesabımız, telefon numaramız var gelip burada yardım ediyorlar. Yeri geldiği zaman biz gidip ağabeylerimizi ziyaret ediyoruz.  Kapılarını çalıyoruz. Ramazan Ayı başlamadan önce kayıtlı ailelerimize iaşesini verdik. Hayırseverlerimizin her zaman yardımlarını bekliyoruz.

 

Üsten: Günde kaç kişiye iftar veriyor sunuz? İftarın maliyetini kimler karşılıyor?

 

?ORTALAMA GÜNLÜK 1.500 KİŞİYE İFTAR SOFRASI HAZIRLIYORUZ?

 

Hasyüncü: Hunat Oto Parkında günlük 1.250 kişiye bir de bir hayırsever vasıtasıyla Eskişehir Bağlarında Melikgazi sosyal tesislerinde 300 kişiye de orda iftar veriyoruz. Yani ortalama günlük 1.500 kişiye iftar sofrası hazırlıyoruz. Kişi başı maliyeti 5 TL´dir. Biz bunu Erciyes Fenerine gelen bağışlardan yapmıyoruz. Günlük sporlarımız var. Mesela biri diyor ki  ?ben 5 kişiye vermek istiyorum´ diyor. Biz burada sadece aracıyız. Ramazan boyunca aşağı yukarı 30 günü ayarladık.

 

Üsten: Peki bundan sonra neler yapmak istiyorsunuz, hedefleriniz nedir?

 

?MELİKGAZİ BÖLGESİNDE BU MARKETİN İKİNCİ ŞUBESİNİ AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ?

 

Hasyüncü: Bulunduğumuz konum olarak Kayseri şehir merkezine ve bazı mahallere ters geliyor. İnşallah olursa Melikgazi Bölgesinde bu marketin ikinci şubesini açmayı düşünüyoruz. İhtiyaç sahiplerine uzak olmasın kısa mesafeye çekebilir miyiz gayesindeyiz.

 

Üsten: Önümüzde Ramazan ve Kurban Bayramı var, şimdiden bir hazırlığınız var mı?

 

Hasyüncü: Her sene Kurban Bayramında vekaleten kurban alıp kestirerek  ihtiyaç sahiplerine iletiyoruz. Allahrazıolsun. 1 kıloluk kıymalar yaptırıp  ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kurban Bayramı bittiği zaman hemen vermiyoruz. 2 ay sonra teslim ediyoruz.

 

Üsten: Son olarak neler söylemek ister siniz?

 

Hasyüncü: Allahrazıolsun. Kayseri hayırsever vatandaşı. Hayırseverlerinden desteklerini bekliyoruz.

 

Üsten: Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederiz. Umarım,  bu konularla ilgili değerli okuyucularımın kafasındaki soru işaretlerine bir nebze de olsa çözüm bulmuşuzdur. Değerli okuyucularım; yeni bir röportajla, farklı konularda yeni bir konukla haftaya görüşmek dileğiyle..Allaha Emanet Olun?Esen kalın..Sevgi ve Saygılarımla..



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor