ERÜ HASTANELERİ´NE

ERÜ HASTANELERİ´NE

?KORNEA BANKASI´ KURULMA ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILDI

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri´ne ?Kornea Bankası? kurulma çalışmalarının sürdüğü duyuruldu. ERÜ Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç konuya dair yaptığı açıklamada, Kornea Bankası´nın, nakil bekleyen çok sayıda kornea hastasına umut olacağını vurgulayarak ?Hastanemize Kornea Bankası kurulma çalışmaları sürüyor. Kornea Bankamız kurulup hizmete girdiğinde, kliniğimizde daha çok kornea nakli işlemi gerçekleştireceğiz? değerlendirmesinde bulundu.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri´ne ?Kornea Bankası? kurulma çalışmalarının sürdüğü duyuruldu. Konuya dair değerledirmede bulunan ERÜ Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. KuddusiErkılıç; kornea naklinde donör kaynağının kadavra olduğuna dikkat çekerek ?Kornea nakli dünyada en çok yapılan organ ve doku nakillerinin başında gelmektedir. Kornea, damarsız bir dokudur. Dolayısıyla korneanın nakledildiği yerde hayat bulması oldukça yüksek ihtimaldir. Kornea bizim gözümüzün önünde adeta saatin camı gibi görev gören bir yapıdır. Saydam ve özellikli bir mercek olduğu için gözün görme fonksiyonlarında ve göze giren ışığın retinaya taşınmasında çok önemlidir. Korneanın bulanıklaşması adeta buzlu camdan dışarı bakan birinin dışarıyı görmesi gibidir. Dolayısıyla korneadan kaynaklanan görme azlıklarının tedavisinde başka yöntemlerle tedavi mümkün değilse yapılacak şey kornea değişimidir. Canlıdan canlıya kornea nakli olmuyor. Biz bunu diğer organ nakillerinde yapabiliyoruz. Kornea naklinde donör kaynağı kadavradır. Korneasını aldığımız kadavranın dış görünüşünde değişiklik olmuyor. Çünkü gözü organ olarak tamamen almıyoruz. Yani bir saat merceğinin alınması gibi düşünün. Kornea naklini her göz hastalığında yapmıyoruz. Gözün kornea tabakasının başka şekilde iyileştirilemeyecek olması ve kornea değişiminden sonra gözün hem fiziksel hem de görme rehabilitasyonu yönünden fayda görecek şekilde olduğunda kornea nakli yapıyoruz? değerlendirmesinde bulundu.
Hastanedeki kliniklerin de son dönemde 3 hastaya yaptıkları başarılı kornea nakilleriyle ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Erkılıç, ?Kliniğimizde kornea nakli gerçekleştirdiğimiz hastaların ikisi yaşlıydı ve korneaları mikrobik ülserden dolayı geniş bir delinme riskiyle karşı karşıyaydı. Bir diğer hastamızda şiddetli kornea yetmezliğinden dolayı ağrı çekiyordu. Bu nedenle gelen korneaları bu hastalara kullandık. Nakiller başarılı geçti? ifadesini kullandı.
Öte yandan ERÜ Hastaneleri´nde kornea nakli olan hastalar yapılan nakil ameliyatları ile ilgili duygularını dile getiren 60 yaşındaki Emine Köse, ?Buraya gözümdeki rahatsızlık nedeniyle Ordu´dan geldim. Nakil işlemi gerçekleşti. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Hocama ilgisinden dolayı teşekkür ederim? dedi.
60 yaşındaki Havva Doğan ise, ?Senelerdir hocama göz tedavisi için gidip geliyordum. Şimdi de göz nakli oldum. Çok mutluyum? diye konuştu.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı