ERÜ -OSB GÜÇ BİRLİĞİ´NDE ATIK SU ÇALIŞTAYI?

ERÜ -OSB  GÜÇ BİRLİĞİ´NDE ATIK SU ÇALIŞTAYI?

Erciyes Üniversitesi Çevre Sorunları ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi - ERÇEVREM ile proje ortağı Kayseri Organize Sanayi Bölgesi - OSB tarafından birlikte yürütülen TÜBİTAK 1003 PROJESİ kapsamında ?Organize Sanayi Bölgesi Atıksılarının Y

Erciyes Üniversitesi Çevre Sorunları ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi  - ERÇEVREM  ile proje ortağı Kayseri Organize Sanayi Bölgesi  - OSB  tarafından birlikte yürütülen TÜBİTAK 1003 PROJESİ kapsamında ?Organize Sanayi Bölgesi Atıksılarının Yeniden Kullanımı için Membranlı Arıtma Sistemlerinin Konvansiyonel Sistemlerle Karşılaştırılması? konulu çalıştay düzenlendi.

Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen etkinliğe Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Lütfi Akça, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun ile çok sayıda akademisyen, sanayici ve öğrenci katıldı.                                                    

Erciyes Üniversitesi Çevre Sorunları ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oktay Özkan, çalıştayın açılış konuşmasında proje hakkında bilgiler verdi.  Amaçlarının atıksuların yeniden kullanım alternatiflerinin, su kalitesi ve su ihtiyacı açılarından değerlendirilerek, bu seçenekleri artırmak olduğunu belirten Doç. Dr. Özkan, ?Projemiz, 36 başvuru arasında birinci aşamayı geçen ve desteklenen beş projeden biridir. Erciyes Üniversitesi´nin en yüksek bütçeyle desteklediği projeler arasındadır? değerlendirmesinde bulundu?           

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ise konuşmasında, üniversitelerdeki araştırmaların günlük hayata uygulanacak bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Rektör Yardımcısı Yıldız, ?Bugün önümüzde bütün dünyanın ve insanlığın en önemli sıkıntılarından biri olan suyla ilgili üniversite ve sanayi işbirliği ile ortaya çıkmış proje için toplanmaktayız. Üniversitemiz her zaman için işbirliğine açık ve hazır bir üniversitedir. Bu açıdan da her zaman işbirliğinde bulunduğumuz ve bulunmaya devam edeceğimiz kurum organize sanayimizdir? diye konuştu.

Konuşmasında suyun önemine de dikkat çeken Yıldız, ?Su, bu zamanda çok fazla eksikliğini hissetmediğimiz bir ihtiyacımız. Su, birazda hoyratça kullandığımız bir değerdir. Fakat araştırmalar ifade ediyor ki! Kısa süre içeresinde en büyük eksikliğini hissedeceğimiz bir değer. Bunun içinde iki önemli unsur var. Birincisi suyu ergonomik ve ekonomik nasıl kullanırız. İkincisi de atık sularımızı tekrar kullanmak için hayata nasıl kazandırırız. İşte bugünde özellikle atıksuların fazla olduğu bir merkezdeyiz. Çünkü burada imalat var. İmalatın olduğu yerde de suların içindeki atıklarda önem arz etmektedir. Üniversitemizle birlikte OSB bu hususta çok önemli adımlar atmıştır. Ve eminim ki! Bundan sonrada bu adımları atmaya devam edecektir? şeklinde konuştu.                                          

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan da konuşmasında, teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla devam ettiği günümüzde, çevre ve teknoloji uyumunu sağlamanın yaşanılabilir bir dünya için son derece önem arz ettiğini kaydederek  ?Geri kazanım ve yeniden kullanım doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlamaktadır. Enerji tasarrufumuzu sağlamamıza yardım eder. Atık miktarını azaltarak, çevresel etkilerin azalmasını sağlar. Geri kazanım geleceğe ve ekonomiye yardım yapmamıza yardımcı olur? değerlendirmesinde   bulundu?          

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun konuşmasında, proje ekibine teşekkür ederek, Organize Sanayi Bölgesi ile proje ve çalışmaların devam edeceğini  kaydetti?

Çalıştay açılışının son konuşmacısı Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Lütfi Akça ise, Türkiye´nin zor bir coğrafyada yer aldığını ve ayakta kalabilmek için güçlü bir ülke olması gerektiğinin altını  çizerek ?Güçlü olmanın yolu kalkınmadan, gelişmeden ve ekonomiden geçmektedir. Dolayısıyla ülkemiz üretimini artırmak, fabrikalarını çalıştırmak, daha fazla teknoloji üretmek zorundadır. Tabi bunu yaparken de çevremizi ihmal etmememiz gerekiyor. Maalesef kalkınma da, ekonomi de, sanayi de çevre korumak birbirine ters düşen konulardır. Üretimi artırırsanız ve sanayi çalışırsa, bunlar kirlilik üretecek ve çevreyi etkileyecektir. Ancak günümüz şartlarında, hem çevreyi korumak, hem de ülkenin gelişmesini sağlamak da mümkündür. Ne ile mümkündür? Teknoloji ile akılla ve iyi yönetimle mümkündür? şeklinde konuştu.

Çalıştay açılış konuşmalarının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Topacık Ulusal Membran Teknolojileri UYG-AR Merkezi, Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile Erciyes Üniversitesi tarafından proje sunumu yapıldı.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ