ERÜ TIP FAKÜLTESİ´NDE

ERÜ TIP FAKÜLTESİ´NDE

ONKOLOJİK CERRAHLAR İŞ BAŞINDA ?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında, kanser hastalarının ameliyatları onkolojik cerrahlar tarafından yapılıyor.
ERÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, yaptığı açıklamada,kanserli bir hastada hastalığın seyrini belirleyen faktörler ile kanser hastalarında cerrahi tedavinin amaçlarına değindi ve kanser ve onkolojik cerrahisi hakkında bilgi vererek ?Normal şartlarda vücudumuzun en küçük yapı taşları olan hücrelerin fonksiyonları ve çoğalmaları tamamen vücudun kontrol mekanizmalarının denetimi altındadır. Kanser hastalığında vücudun bu kontrol mekanizmaları pek çok sebebe bağlı olarak bozulmakta, devre dışında kalmakta ve önlenemeyen bir hücre çoğalması meydana gelmektedir. Zamanla bu kontrolsüz hücre artışına bağlı olarak tümöral bir kitle oluşur. Bu kitle yerleştiği organda büyüyerek önce yakın çevresindeki komşu yapıları ve organları istila eder (lokal yayılım). Organın çalışması bozulur hatta vücudun zararına çalışmaya başlar. Bir süre sonra kanserli hücreler kan ve lenf damarlarının içine girerek tüm vücutta dolaşmaya başlarlar. Dolaşan kanser hücreleri zaman içinde karaciğer, akciğer, beyin, kemik gibi uzak organlara sıçrayarak hastalığın buralara yerleşmesine neden olurlar (uzak yayılım, metastaz)? değerlendirmesinde bulundu?
Cerrahi onkolojinin kanser cerrahisi ile uğraştığını kaydeden Prof. Dr. Sözüer, ?Kanser hastasına yaklaşım, tanı ve tedavisi özel eğitim alınması gereken bir konudur. Genel cerrahi eğitiminin içinde kanserli hastalar ile ilgili temel bir eğitim verilmektedir, ancak kanser cerrahisi (cerrahi onkoloji) günümüzde tamamen ayrı bir bilim dalıdır. Genel cerrahi eğitiminin üzerinde ayrı bir yan dal ihtisası gerektirmektedir. Ülkemizde onkolojik cerrahi eğitimi, bu konuda yeterli sayıda uzmanı ve geniş tecrübesi olan bazı tıp fakültelerinde verilmektedir. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında onkolojik cerrahi eğitimi beş yıldan beri verilmekte ve onkolojik cerrahi uzmanı yetiştirmekteyiz? diye konuştu.
Kanser hastalarında doğru ve zamanında tanının çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sözüer, ?Konuyla ilgili bölümlerin uzmanları ile birlikte çalışması esastır. Bu nedenle kliniğimizde her gün farklı organ hastalıkları ile ilgili konsey toplantıları yapılmakta, hastaların tanı ve tedavileri için gerekli çok önemli kararlar alınmaktadır? şeklinde konuştu.
Ülkemizde kanser hastalarının sayısında son yıllarda ciddi bir artışın olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sözüer; yemek borusu, mide, barsak kanserleri, karaciğer, safra kesesi, pankreas kanserleri, tiroit, meme, böbrek üstü bezi kanserlerinin cerrahi onkolojinin temel konularının içinde olduğunu hatırlatarak ?Değişik organ kanseri nedeniyle ameliyat edilen hastaların bir kısmı uzun yıllar sorunsuz olarak yaşamaktadır.Hastaların bir bölümünde ise ameliyatı takip eden yıllar içerisinde ilk ameliyatın yapıldığı bölgede tekrarlama (lokalnüks) veya değişik uzak organlarda yayılım(metastaz) görülebilmektedir. Bu nedenle kanser ameliyatı geçiren bir hastanın ameliyatını yapan ekip tarafından devamlı takip ve kontrol altında olması son derece hayati bir önem taşımaktadır. Cerrahi ekibe kontrollerini düzenli şekilde yaptırmayan hastalarda gerek yaşam süresi ve gerekse hayat kalitesinin olumsuz yönde etkilendiği bilinen bir gerçektir. Hastanın yaşı, eşlik eden hastalığın varlığı, hastalığın hangi organ veya organları tuttuğu, hastalığın mikroskobik özellikleri, yapılan ameliyatın onkolojik cerrahi açısından yeterliliği, ilave tedavi yapılıp yapılmadığı ve hastaların düzenli takiplerinin yapılıp yapılmadığı gibi faktörler hastalığın seyrini belirlemektedir. Kanser hastasında cerrahi tedavinin hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasına, hastalıksızuzun bir yaşam süresinin oluşmasına, yaşam kalitesi ve hasta konforunun sağlanmasında cerrahi tedavi yönteminin amaçlanması gerekir? dedi.
Onkoloji hastalarına ilaçla tedavinin sadece medikal onkoloji uzmanları tarafından, ışın tedavisinin ise radyasyon onkologları tarafından uygulanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Sözüer, ?Kanser cerrahisinde bu konuda üst ihtisas yapmış, özel olarak yetişmiş, cerrahi onkoloji uzmanları tarafından yapılması gerekir. T.C. Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) son yıllarda bu konuya özel bir önem göstermiş ve ülkemizde yeterli sayıda cerrahi onkoloji uzmanının yetişmesi için bazı üniversitelerde Cerrahi Onkoloji Bilim Dalları kurulmuştur. ERÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında, üst dal ihtisası ile Cerrahi Onkoloji Uzmanı yetiştirilmektedir? diye konuştu.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı