E-TEBLİGAT UYGULAMASI YAKINDA BAŞLIYOR

E-TEBLİGAT  UYGULAMASI  YAKINDA BAŞLIYOR

Teknoloji ve bilişim alanında yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıkan yenilikler, hayatın bütün alanlarına yayıldı. Son olarak Başbakanlık'a gönderilen Elektronik Tebligat Yönetmeliği Taslağı, tebligatların elektronik ortamda yapılabilmesine imkân sa

 Söz konusu taslak, 9 Ağustos 2012'de Başbakanlık'a sevk edildi. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması planlanan taslak, ardından Meclis'e gönderilecek. Elektronik tebligatın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan yönetmeliğe göre kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmi şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılan bütün tebligatlar e-postayla olacak. Kanunda anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirildi. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler, elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanabilecek. Gerçek kişi muhataplar, güvenli elektronik imza vasıtasıyla elektronik tebligat adresi almak için PTT dışındaki hizmet sağlayıcılarına da başvurabilecek.

 

 PTT Genel Müdürlüğü'nün sorumlu kuruluş olarak yürüteceği çalışma kapsamında, PTT'den vatandaşlık numarasıyla "ptt.net.tr" uzantılı eposta adresi alınacak ve sisteme kaydedilecek. Böylece tebligatlar, vatandaşların eposta adreslerine kısa zamanda iletilecek. Kullanıcılar, eposta adreslerine PTT'nin internet sitesi üzerinden ulaşabilecek. PTT, bu adresleri kayıtlı hale getirerek postanın gönderildiğini ve okunup okunmadığını belgeleyecek sistemin altyapısını hazırladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan gerekli izinleri alan PTT, yönetmeliğin çıkarılmasını bekliyor.

 

 Sistem, yapılacak başvuru üzerine kişiye verilecek eposta adresini kayıt altına alacak. Gönderinin içeriği depolamaksızın ne zaman gönderildiği, gönderilen hesaba ne zaman düştüğü ve ne zaman okunduğu gibi veriler kaydedilerek ilgili kuruma bildirilecek. Sistem sayesinde kurumlardan çıkacak tebligat, saniyeler sonra ilgilisine ulaştırılacak.

 

 PTT üzerinden eposta adresi alan vatandaşlardan ikinci bir adres ve cep telefonu numarası istenecek. Sistemdeki epostaya tebligat yapıldığında vatandaşlar, SMS yoluyla bilgilendirilecek. Tebligatların sistemdeki adrese ulaşmaması ya da elektronik olarak yapılamaması durumunda fiziki olarak, yani normal posta yoluyla yapılacak. Mevcut durumda posta yoluyla vatandaşların fiziki adreslerine gönderilen tebligatlar, yedinci günün sonunda yapılmış sayılıyor. Eposta yoluyla gönderilen e-tebligatlar ise kişinin eposta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren beş gün sonra yapılmış sayılacak. PTT, elektronik tebligat hizmetinin karşılığında alacağı bedele ilişkin ücret tarifesini, kanun hükümleri çerçevesinde belirleyerek resmî internet sayfasında yayımlayacak.

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor