ETİYOPYA TİCARET HEYETİ

ETİYOPYA TİCARET HEYETİ

KAYSERİ TİCARET ODASI´NI ZİYARET ETTİ ...

Etiyopya Ticaret Ataşesi Terefe Haile Eggu Başkanlığındaki heyeti Kayseri Ticaret odana iş ziyareti gerçekleştirdi. Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı´nın konuk ettiği heyette, KTO Meclis ve meslek komitesi üyeleri ile Etiyopya ile ticareti ilişkisi bulanan Kayseri firmalarının temsilcileri yer aldı.
Ziyarete konuşan KTO Başkan Yardımcısı Hasnalçacı, Etiyopya ile ilişkilerin 1896 yılında Sultan II. Abdülhamid ve İmparator II. Menelik dönemlerinde başladığını kaydetti. Türkiye-Etiyopya arasındaki ilişkileri hâlihazırda daha da geliştirilmeye açık bir şekilde olumlu yönde seyrettiğini ifade eden Hasnalçacı, ?2003 yılında Etiyopya´da yatırım yapan Türk firması sayısı sadece 1, istihdam edilen kişi sayısı 5 iken, 2015 sonu itibariyle Etiyopya´da 150´ye yakın Türk firması faaliyet göstermektedir. Türk firmaları Etiyopya´daki en büyük özel sektör işvereni durumundadır. Söz konusu firmalar yaklaşık 30 bin yerel personel istihdam etmektedir? dedi.
İki ülke arasında gelişen ilişkilerin bir diğer önemli göstergesinin de son yıllarda ticaret hacminde görülen hızlı büyüme olduğunu vurgulayan Hasnalçacı, ? 2000 yılında yaklaşık 27 milyon ABD Doları olan ticaret hacmimiz, 2005 yılında 140 milyon, 2013 yılında ise 422 milyon ABD Doları´na yükselmiştir. 2015 yılında ülkemizden Etiyopya´ya 383 milyon ABD Doları ihracat gerçekleştirilmiştir. İthalatımız ise 35,7 milyon dolardır? ifadelerini kullandı.
Türkiye- Etiyopya dış ticaretinin giderek artış göstermekle birlikte henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ifade eden Hasnalçacı, ?Türkiye´nin Etiyopya ile dış ticareti 2016 yılında 404 milyon dolar ihracat ve 35 milyon dolar ithalat olarak gerçekleşmiştir. Kayseri´nin Etiyopya dış ticareti ise 2016 yılında 16 milyon 940 bin dolar ihracat ve 1 milyon 547 bin dolar ithalat şeklindedir? dedi. Başkan Yardımcısı Hasnalçacı konuşmasının son bölümünde, konuk heyete Kayseri´nin ekonomik ve sosyal durumuna ilişkin bilgiler verdi.
Hasnalçacı´nın konuşmasının ardından Etiyopya Heyeti adına söz alan Ticaret Ataşesi Eggu, Türkiye ile Etiyopya arasındaki ilişkilerin özellikle ekonomi anlamında gelişmesini arzu ettiklerini kaydetti. Kayseri´yi çok gelişmiş ve modern bir şehir olarak niteleyen Eggu, Kayseri´deki yatırımcıları ülkesine davet etti.
Etiyopya Ticaret Heyeti ziyareti kapsamında, Kayseri Ticaret Odası üyesi firmalar ile Etiyopya firma temsilcileri arasında B2B toplantısı da gerçekleştirildi. Etiyopya heyeti ziyaretinin son bölümünde ise KTO Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı tarafından KTO´nun yeni binası gezdirilerek hizmet hakkında bilgi verildi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları