KANALIMIZA ABONE OL

YEREL BASINA DESTEK OL

 


EDİTÖR

SAYFA EDİTÖRÜ

   Süleyman ERDOĞAN
   editor@kayserihaber.com.tr                      

   

TÜRK SAĞLIK-SEN ŞUBE BAŞKANI ÜNAL AÇIKLAMA YAPTI

ÜNAL: “ ŞEHİR HASTANESİNİ KİM YÖNETİYOR?”

BÜYÜKŞEHİR KAYSERİ'NİN ZENGİN MUTFAĞINI GELECEĞE MİRAS BIRAKIYOR

GASTRONOMİ TURİZMİ ÇALIŞTAYI KİTAPLAŞTIRDI

BÜYÜKŞEHİR’DEN DOĞA KAMPI

BÜYÜKKILIÇ TÜM KAYSERİLİLERİ DAVET ETTİ

MELİKGAZİ BELEDİYESİ ASFALT ÇALIŞMASINDA DA REKOR KIRDI

PALANCIOĞLU: MELİKGAZİ’MİZ ÇOK DAHA RAHAT VE KONFORLU BİR İLÇE HALİNE GELECEK

KOCASİNAN, TÜRKİYE TARIMININ BAŞKENTİ OLACAK

ÇOLAKBAYRAKDAR: TARIMSAL ALANDA BÜYÜK BİR ATILIM YAŞANACAK

TALAS BELEDİYESİ’NDEN GÖRÜLMEDİK HİZMET

TALAS BELEDİYESİ’NİN FARKLI UYGULAMALARINA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

KAYSERİ İTFAİYESİ 6 AYDA 3 BİN 79 OLAYA MÜDAHALE ETTİ

İtfaiye ekipleri hem vatandaşların imdadına yetişti hem de mahsur kalan hayvanları kurtardı

KAYSERİ'DE ASKER UĞURLAMASINA SADECE AİLELER KATILACAK

Kayseri'de korona virüs tedbirleri kapsamında yaşanan yoğunluğu aza indirmek amacıyla asker uğurlama törenine sadece askerlerin aileleri katılabilecek.

KOCASİNAN BELEDİYESİ’NDEN YOĞUN İLGİ GÖREN İHALELERE KORONAVİRÜS ÖNLEMİ

Kocasinan Belediyesi, 12 taşınmaz için düzenlenen ihalelerde toplam 33 Milyon 572 bin Türk Lirası gelir elde etti.

GELECEK PARTİSİ’NDEN KGC’YE ZİYARET

PARTİ HEYETİNDEN TEŞKİLAT DEĞERLENDİRMESİ

DÜĞÜNLERLE İLGİLİ YENİ KARARLAR ALINDI

İL HIFZISSIHHA KURULU DÜĞÜN, NİŞAN, SÜNNET DÜĞÜNÜ VB. ETKİNLİKLERDE UYULMASI GEREKEN YENİ KURALLARI AÇIKLADI

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ TBB TOPLANTISI’NA KATILDI

YENİ NORMAL HAYAT İSTİŞARE EDİLDİ

BÜYÜKKILIÇ’TAN ULAŞIM KOORDİNASYON TOPLANTISI

RİNG SİSTEMİ TRAFİĞİ DE RAHATLATTI

BAYRAMA YENİ EVİNİZDE GİRİN!

MELİKGAZİ İHALE İLE 96 ADET DAİRE SATACAK

MELİKGAZİ TEMMUZ AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

20 MADDE KARARA BAĞLANDI

ÇOLAKBAYRAKDAR, TELEKONFERANS İLE TBB TOPLANTISINA KATILDI

DÜNYA’YA ÖRNEK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Anahtar Kelimeler: TURŞUSU YAPMANIN ALTIN KURALI

EV TURŞUSU YAPMANIN 9 ALTIN KURALI

Sıcak havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpmaya başladı.

Sıcak  havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpmaya başladı. Bütün bunlar ne anlama geliyor. Tabii ki ev turşusu yapmanın zamanı geldi demek?  Uzmanların tavsiyeleri ile işte size ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı?

Bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30´a varan oranda azaltırken  Beslenme ve Diyet Uzmanları  ?Turşu´ yu yanımlarken  ?Bir besinin yapısındaki karbonhidratın fermantasyon yani mayalanma ile yararlı bakteriler tarafından laktik aside çevrilerek dayanıklılığının artırılması yöntemidir? ifadesini kullanıyorlar ve ekliyor ?Evde turşu hazırlarken yararlı bakterilerin mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakterilerin turşuda bulunmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenmelerine neden olabilir?

Kabından tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da vatandaşları uyaran uzmanlar ev turşusu yapmanın 9 altın kuralı konusunda bakın neler tavsiye ediyorlar?

Ezik besinlerden kaçının:  Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı. Çünkü bu tür sebze/meyvelerde zararlı bakteriler bulunabilir, turşunun oluşması esnasında yararlı bakterilerin oluşmasını /çalışmasını engelleyebilir ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilecek zararlı bakterilerin veya onların toksinlerinin besinden uzaklaştırılmasına engel olur.

Plastik yerine cam kavanoz kullanın: Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Kabı ve besinleri çok iyi temizleyin: Turşu yapılırken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamalı. Aksi halde fermantasyonun/ mayalanmanın sağlıklı oluşmasını engeller.

Tuzuna dikkat edin: Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.

Kaya tuzu ile hazırlayın: Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan ?Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir? diyor.

İçme suyu kullanın: Turşusu hazırlanacak besinler iyice temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.

Limon tuzu ve sirke koyun: Hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.

Karanlıkta bekletin, süresine dikkat edin:  Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli. Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı.

Beyaz tabakayı hemen alın:  Uzmanlar son olarak ?Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor? diyerek tavsiyelerini  noktalıyorlar?


Haber Kaynak : KAYSERİ HABER HABER MERKEZİ