FELAHİYE´DE TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI

FELAHİYE´DE TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI

VALİ DÜZGÜN ? TARIM´DA GELENEKSEL YÖNTEMLERİ BIRAKMALIYIZ?

 

Vali Orhan Düzgün, Felahiye´de tarım ve hayvancılık konusunda hazırlanmış projeler ve bu projelere verilecek olan hibe, destek ve kredilerin ilçe ekonomisine sağlayacağı katkıların ele alındığı ?Felahiye Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı´na iştirak ederek çalışmalara destek verdi? Düzgün Çalıştay da ki konuşmasında ?Geleneksel tarım üretim yöntemlerinin dışında farklı ürünlere yönelmek, farklı üretim tarzlarını denemek suretiyle çiftçilerimizin gelirlerini birkaç kat arttırabildiklerini biliyoruz? ifadesini kullandı?
Felahiye Spor Salonunda düzenlenen Çalıştay´a Vali Düzgün´ün yanı sıra, Felahiye Kaymakamı Yavuz Aksoy, Akkışla Kaymakamı İbrahim Ethem Kazak, Özvatan Kaymakamı Uğur Yıldırım, Pınarbaşı Kaymakamı Mehmet Haşim Çelik, Felahiye Belediye Başkanı Vural Çoşkun, Özvatan Belediye başkanı Halit Demir, Tomarza Belediye Başkanı Fahrettin Işık, Pınarbaşı Belediye Başkanı Dursun Ataş, Yeşilhisar Belediye Başkanı Abdülkadir Akdeniz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Tarım Kredi Kooperatifi Kayseri Bölge Müdürü Fatih Özdemir, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Bayar Özsoy, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Duran Safrantı, ilgili kurum ve ziraat odaları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Vali Düzgün, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, geçimini tarım ve hayvancılık ile kazanan Felahiye´de çalıştay düzenlenmesinin önemine vurgu yaparak, çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen ve destek olanlara teşekkür etti.
Vali Düzgün, son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Kayseri´nin nüfusunun arttığını ancak Kayseri´nin ilçeleri arasında Felahiye´nin en çok göç veren ilçe olduğuna dikkat çekerek, Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı´nın nüfusun yerelde barınabilmesi ve halkın en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın gelişebilmesi adına önemli olduğunu vurguladı?
Artan dünya nüfusu ve gelişen turizm sektörüne bağlı olarak gıda, tarım ve hayvancılık konusundaki kaliteli ve organik ürünlere olan ihtiyacın da her geçen gün arttığını belirten Vali Düzgün, çiftçilerin ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşların gelirlerini artırabilmek adına farklı üretim tarzlarına yönelmesi ve verimliliğin arttırılması gerektiğini kaydetti.
Vali Düzgün, bu anlamda önemli desteklerin verildiğini ve ciddi yatırımların gerçekleştirildiğinin altını çizerek, şu bilgileri verdi: "Geleneksel tarım üretim yöntemlerinin dışında farklı ürünlere yönelmek, farklı üretim tarzlarını denemek suretiyle çiftçilerimizin gelirlerini birkaç kat arttırabildiklerini biliyoruz. Öncelikle sulanamayan arazilerin sulanabilir araziye dönüştürülmesi ile çitçilerimizin kazandıklarını üçe beşe katlayabildiklerini gördüm. Bu konu ilgili başta DSİ ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere kurum ve kuruluşlarımızca Kayseri´nin sulanabilir arazi imkânlarını arttırmak, çiftçilerimizin gelirini, ürün miktarını arttırmak amacıyla da son yıllarda önemli yatırımlar yapıldı. DSİ bölge müdürlüğümüz tarafından son 12 yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık bir harcama yapılarak Kayseri´nin sulanabilir arazi oranı yüzde 17´den yaklaşık yüzde 35´e çıkarıldı ve inşallah devam eden ve planlanan yatırımlarla sulanabilir arazi oranı yüzde 58´e çıkacak. Bu da çiftçilerimizin geleneksel tarım ürünleri dışında daha çok gelir getiren ürünlere yönelmelerini sağlayacak. Belki bugüne kadar hiç üretmedikleri ürünlere yönelmeleri söz konusu olabilecektir. Bu konuda başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar çiftçilerimizi, köylülerimizi geleneksel tarım ürünlerinin dışında, daha fazla gelir getiren farklı ürünlere yönelmeleri için önemli projeler geliştiriyorlar, destekler veriyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün dışında ORAN Kalkınma Ajansımız, Ziraat Odalarımızın bilgilendirmeleri diğer tarım kredi kuruluşlarımızın destek ve teşvikleri ile de farklı ürünlerdeki bu çalışmaların bölgemizin kalkınmasına ve nüfusun buralarda daha fazla kalmasına imkân sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü Felahiye gibi yerlerde yeteri kadar gelir elde edemeyen vatandaşlarımız büyük şehirlere göç ediyorlar ama oralarda daha fazla gider ve daha düşük bir gelir onları bekliyor. Bu da onların sıkıntı yaşamalarına sebep oluyor. Onun için vatandaşlarımızı mümkün olduğu kadar doğduğu topraklarda tutabilmek, oralardaki iş imkânlarını, gelir imkânlarını arttırmaya çalışmak son derece önemli. İnşallah bu çalıştayda ortaya atılacak fikirlerle, çıkacak olan projelerle, devletimizin kurumları ile sağlamış olduğu teşviklerle tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlanacaktır."
Vali Düzgün, son olarak tıbbi ve aromatik bitkilere gerek ülke çapında gerekse dünya çapında talebin arttığını hatırlatarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ORAN Kalkınma Ajansı tarafından bu alanda da yeni bir proje uygulamasına geçileceğini duyurdu.
Felahiye Kaymakamı Yavuz Aksoy, Felahiye´nin tarım ve hayvancılığa müsait bir ilçe olduğunu, Felahiyelileri bilinçlendirmek amacıyla bu çalıştayı hazırladıklarını belirterek çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Felahiye Belediye Başkanı Vural Çoşkun ise yaptıkları çalışmalarda desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Vali Orhan Düzgün´e çalıştaya olan katkılarından dolayı teşekkür ettiklerini ifade ederek Felahiye´nin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın daha yüksek standartlara ulaşmasının ilçe adına taşıdığı önemi anlattı.
Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay, Felahiye ilçesinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan tarım ve hayvancılığa yönelik bilgilendirmeler ile Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü, ORAN Kalkınma Ajansı, Tarım Kredi Kooperatifi ile Ziraat Bankası´nın çiftçilere yönelik sunumları ile devam etti.
Çalıştay konuşmalar ve sunumların ardından ikinci bölüm olan soru cevap kısmıyla son buldu.
Vali Düzgün, çalıştayın ardından Felahiye Belediye Başkanlığına geçerek Felahiye Başkanı Vural Coşkun´u makamında ziyaret etti. Ziyaretin anısına Vali Düzgün´e plaket takdim eden Felahiye Belediye Başkanı Vural Coşkun´a Vali Düzgün´de tarihi saat kulesinin kristal maketini hediye etti.
Felahiye Belediye Başkalığı ziyareti sonrası Vali Düzgün, Felahiye Kaymakamlığına geçerek Felahiye Kaymakamı Yavuz Aksoy´dan ilçe hakkında bilgiler aldı.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da