FIRINCILAR ODASI BAŞKANI ASLAN

FIRINCILAR ODASI BAŞKANI ASLAN

HAKSIZ REKABETE KARŞIYIZ”

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda, ‘Rekabet Kurumu'nun  Kayseri Fırıncılar ve Uncular Odası'na  fırıncıların ekmek satış fiyatlarına müdahale ettiği ve bu kapsamda ilgili teşebbüsleri belirli bir fiyat düzeyinden satışa zorladığı iddialarını incelemek üzere soruşturma başlattığını sizlere duyurmuştuk. Söz konusu iddiaların  ne derece doğru olduğu ve soruşturmanın nasıl sonuçlandığına dair bilgisine baş vurduğumuz Fırıncılar ve Uncular Odası Başkanı Mustafa Aslan haber ekibimize yaptığı değerlendirmede  vatandaşlarımızın sağlıklı, hijyenlik, gramı eksik olmayan kaliteli ekmek yesin diye ‘Ekmek Üreticiler Federasyonu' ile Fırıncılar Odası olarak denetimler yaptıklarını kabul ederek Bizim denetimlerimizin amacı, ‘Haksız rekabet yapmayın' diye esnaflarımızı uyarmaktır. Bizim derdimiz ‘Ekmeğin maliyetinin altında  satışına' ve ‘halka kalitesiz ekmek sunulmasına' karşıdır. Biz Ülke ekonomisi zarara uğramamasın diye çabalıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Fırıncılar ve Uncular Odası Başkanı Mustafa Aslan, haber ekibimize Rekabet Kurulu'nun Fırıncılar Odasına aşmış olduğu soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu.

 ‘Bizim rekabetle bir derdimiz yok yeter ki rekabet yapılsın' diyen Aslan,  Bizim derdimiz ‘haksız rekabete', ‘Ekmeğin maliyetin altında satışına' ve ‘Halka kalitesiz ekmek satışına' karşıdır. Ayrıca Ülke ekonomisine zarara uğratmasına karşıyız. Bazı yerlerde 40 ve 50 kuruşa ekmek satılıyor. Fırınlara, Ekmek Üreticiler Federasyonu ile fırıncılar Odası olarak denetimler yaptık. Bu denetimlerde ‘kalitesiz ekmek', ‘eksik gramaja rastladık (250 gram altı) ve ‘haksız rekabete' rastladık. Bizim denetimlerimizin amacı ‘haksız rekabet' yapmayın diye esnaflarımızı uyarmaktı.  Bizde Rekabet Kurumuna gidip savunmamızı yaptık. Kesinlikle biz hiçbir zaman ‘rekabete karşı' değiliz. Bizim çalışmalarımız ‘haksız rekabet' üstünedir. Fırıncılar Odası olarak 300 üyemiz var. 300 esnafımızdan 5-6 tanesi ‘haksız rekabet' yapıyor. Bu esnafın ekmek gramajı eksik ve ekmeğin kalitesi de düşük oluyor. Zaten adı üzerinde ‘haksız rekabet'. Tabi ki ‘Haksız rekabet' ekmeğin ürünlerinden kısarak yapılır. Bu durum diğer esnaflarımızı da zor duruma sokuyor. Biz öncelikle halkımızı düşündük. Halkımız sağlıklı hijyenlik, gramı eksik olmayan kaliteli ekmek yesin diye çabalıyoruz. Devletimizi düşündük. Türkiye'de yaklaşık günlük 120 milyon ekmek üretiliyor. 120 milyon üretilen ekmeğin 6-7 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bu da milyarlarca liralık devlete zarar görüyor. Bunları önlemek için bu çalışmalarımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.                                                     

Aslan sözlerinin devamında Çankırı, Sivas Sarkışla da ki emsal davada Yargıtay'dan çıkan karar da ‘haksız rekabet' yapılamaz diyor. Biz de yargı yollarıyla esnafımızın ve vatandaşımızın hakkını arıyoruz. Biz burada sadece esnafımızı düşünmüyoruz aynı zamanda vatandaşımızı düşünüyoruz. Vatandaşımız aldığı ekmeğin yarısını yiyip yarısını çöpe atmasın. Ekmek israfı konusunda vatandaşımızın bilinçlenmesi lazım. Biz Türkiye'nin ve Dünya' nın en kutsal mesleğini yapıyoruz. Ekmek nimettir. Her evin sofrasına giriyoruz. Biz o yüzden ekmeği kaliteli yapmamız lazım. Bazı esnafın ‘Haksız rekabet' yaparak ekmeğin ürünlerinden çalarak hem ülke ekonomisini hem de işini düzgün yapan esnafımızı zor durumda bırakılıyor” dedi.

Rekabet Kurumu'ndan şuana kadar kendilerine  yapılan bir bildirim  olmadığını belirten Aslan, iddialar neticesinde Rekabet Kurumu soruşturma başlattığına açıklayarak, Nasıl Rekabet Kurumu Devletin kurumuysa, bizim de Fırıncılar Odası da devletin kurumudur. Bu ‘Haksız rekabet'ten dolayı çoğu esnafımız vergisini ödeyemez ve sigortasını yatıramaz hale geldi. Esnafımız fırıncıya bankacıya boşlanıyor. Çoğu esnafımız odamıza aidatını ödeyemiyor. Dükkânını kapatmak zorunda kalıyor. Bizim amacımız ‘rekabeti' değil ‘haksız rekabeti' ortadan kaldırmaktır. Rekabet kesinlikle olması gereken bir şeydir. Rekabetin olduğu yerde kalite olur. Ama ‘haksız rekabet'in olduğu yerde kalitesiz ekmek ve hile olur. Biz bunlara karşıyız. Bunu belediyelere de bildirdik. Fırıncılar Odasını vatandaşlarımız ekmeğin kaç gram olduğu için arıyorlar. Ekmeğin gramajı 250 gramdır. Bazı esnaf 210-200-190 gramlarda ekmek üretip de sağlıksız koşullarda vatandaşa bu ekmekleri sunanlar var. Biz bunarla karşıyız. Biz hem devletin, hem vatandaşın, hem de esnafın hakkını arıyoruz” ifadelerini kullandı.

Davanın sonucunda  Fırıncılar Odası'nın  kazanacağına inandığını belirten Aslan, ‘Maliyetin altında ekmek satma' dediler diye 5-6 esnaf şikâyetçi olmuş. ‘Camda yazısını kaldır dediğimiz ‘ için şikâyetçi olmuşlar. Zaten bu camlara 40-50 kuruş yazılan yazılar yanıltıcıdır. Bunu yapan esnafımız zaten kaliteden piyasaya çıkamayan insanlarımızdır. Bir diğer sıkıntımız ise Kayseri'de bulunan 4-5 tane ulusal marketimiz. Ulusal marketler fırıncıları, Fırıncı Odasını da hiçe sayarak canı istediğine göre 40-50 kuruş ekmek satıyor. Ekmeği 50 kuruştan satıp fırıncıya 35 kuruştan fiyat ödüyor. 35 kuruşa satılan ekmeklerde fırıncı maliyetini karşılayamıyor. Maliyetin nerdeyse yarı fiyatına denk geliyor. bu yüzden fırıncılarımız batıyor. Bizim kanunsuz bir işimiz yok. Bu 3-4 ‘haksız rekabet' yapan esnafımıza biz yargıya başvurduk. Yargı eğer ‘onlar haklı' derse onlar ‘haklı' der. Yoksa ‘haksızlarsa' ‘siz bu ‘haksız rekabeti' yapmayacaksınız' der. Diğer ‘esnafın zararını ödeyeceksiniz' der. Çünkü bunun örneği var. Çankırı'da açılan davada mahkeme ‘haksız rekabet'  yapıldığını karar almıştır” diye konuştu.

Fırıncılar Odası Başkanı Aslan sözlerinin sonunda Oda olarak ‘haksız rekabetle' mücadele edeceklerini belirterek, vatandaşı aldatan, devleti zarara uğratarak ve ekmeği kalitesiz yapıp gramı düşük ekmeği üretenlerle çaba sarf edeceklerine dikkat çekerek,  vatandaşlarımıza şu tavsiyelerde bulundu: Vatandaşlarımız ucuz ekmek almasınlar. Maliyetin altında satılan ekmekleri aldıklarında kalitesiz olduğundan yarısını yiyip yarısını çöpe atıyorlar bu da ekmeğin israf edilmesine yol açıyor. Devletimiz zarara uğruyor. Vatandaşımız özellikle aldığı ekmeğin gramajını kontrol etsin.  Odamıza ve belediyemize bildirsin. Biz belediyemizi arayarak zabıtaları yönlendiriyoruz. Vatandaşımız bir de evde ekmeğini tükettikten sonra yeniden ekmek aslınki ekmek israfı olmasın”.



yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”