FRUKTOZ ŞURUBU OBEZİTE VE DİYABET NEDENİ

FRUKTOZ ŞURUBU OBEZİTE VE DİYABET NEDENİ

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Ersan, hazır gıdalarda kullanılan fruktoz şurubunun obezite ve diyabet nedeni olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi seminer salonunda gerçekleştirilen, ?Obezite ve Diyabete Giden Yolda Fruktoz Şurubu´ konulu seminere konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Ersan, günlük 50 gramın üzerinde alınan fruktoz şuruplu gıdaların obezite ve diyabet riskini artırdığını ifade etti. Prof. Dr. Seyhan Ersan, ?İnsanları bilinçlendirip bu gıdalardan, hatta yağı alınmış diyet ürünlerinden bile uzak tutmak sağlıklı olmak için yeterlidir? dedi.
?Şeker pancarlarının üretimi azalıyor?
Şeker pancarının üretiminin azalmasının ve fruktoz şurubundaki kullanım kotasının kalkmasının, ürünün daha fazla kullanılmasına sebebiyet verdiğini kaydeden Prof. Dr. Seyhan Ersan, ?Avrupa´da ve Amerika´da mısır şurubundan elde edilen früktoz şurubunda kota var. Fransa´da binde 8, İngiltere´de binde 4´tür. Türkiye´de ise en son yüzde 30´du. Şimdi o kotanın kalkması ile beraber yüzde 50 oldu. Ortadoğu üzerinden de fruktoz şuruplu ürünler pazarlanıyor. Bunların ticari boyutları var. Şeker pancarının fabrikalarda ki üretimi azalıyor. Şeker pancarı bir ülkenin ekonomisini belirleyen bir tarım ürünüdür. Sağlıklı beslenmek için şeker pancarının üretimine tekrar ağırlık verilmesi gerekir. Çay şekeri olarak tükettiğimiz şeker, şeker pancarında bulunan doğal şekerdir ama mısır nişastasından elden edilen fruktoz şurubu glikozun kimyasal dönüşümü ile elde edilen modifiye bir şekerdir? diye konuştu.
Prof. Dr. Seyhan Ersan, fruktoz şuruplu gıdalardan uzak kalarak, ilaç kullanmaya gerek kalmadan, sağlıklı bir yaşam sürülebileceğini sözlerine ekledi.


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı