GASTRONOMİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

GASTRONOMİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

BÜYÜKKILIÇ: “UNUTULMUŞ LEZZETLERİMİZİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARTACAĞIZ”

Hem ilimizin lezzetlerini tanıtarak unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi gün yüzüne çıkarmak, ilimiz hem de mutfağının yol haritasını çizmek maksadı ile Büyükşehir Belediyesince tertiplenen ‘Gastronomi Çalıştayı’ başladı.

Çalıştay’ın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç Kayseri'nin gastronomi turizminden hak ettiği payı almasını istediklerini vurgulayarak "Bu çalıştayda farklı şehirlerden gelen şeflerimizin de vereceği destekle Kayseri'de babaannelerimizden kalma lezzetler paylaşılacak. Önümüzdeki dönemde de bir kongre yaparak unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi gün yüzüne çıkartarak turizm değeri olarak değerlendireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Hem ilimizin lezzetlerini tanıtarak unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi gün yüzüne çıkarmak, ilimiz hem de mutfağının yol haritasını çizmek maksadı ile Büyükşehir Belediyesince tertiplenen ‘Gastronomi Çalıştayı’ başladı.

Radisson Blu Otel’de gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Vali Şehmus Günaydın, bugün Kayseri'nin turizm anlamında tarihi bir gün yaşandığının altını çizip, Soğanlı Vadisi'nden sıcak hava balonlarının yükseldiğini müjdeledikten sonra “İlimizde Turizm faaliyetleri gün geçtikçe çeşitlenmekte. Kayserimiz bugün için sahip olduğu avantajlardan yeterince yararlanamamakta. Ancak ortaya konan çabaların sonuçlarının ileride alınacağız” ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’ da her ülkenin, milletin lezzetlerinin tarihi ve kültürel bağlarıyla, coğrafyasıyla doğru orantılı olduğunu dile getirdi. Bu tür etkinlikler yapılırken israfın da önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız "Dünyada 805 milyon yetersiz beslenen insan var. Meyve ve sebzemizin dörtte biri israf ediliyor. Dünya artık obezite gibi bir sorunla karşı karşıya" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da bugün ilk kez Kapadokya'nın uzantısı olan ve benzer özellikler taşıyan Soğanlı Vadisi'nde sıcak hava balonlarının havalandığını, bunun heyecanını yaşadıklarını aktardı. Kayseri'nin gastronomi turizminden hak ettiği payı almasını istediklerini vurgulayarak; "Bu çalıştayda farklı şehirlerden gelen şeflerimizin de vereceği destekle Kayseri'de babaannelerimizden kalma lezzetler paylaşılacak. Önümüzdeki dönemde de bir kongre yapacağız. Kayseri'nin çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını söylüyoruz. Aynı zamanda Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir, Sivas, Malatya, Adana ve Kahramanmaraş'ı da göz ardı edemeyiz, biz bir hinterlandız. Şanlıurfa'mızı, Gaziantep'i kıskanmıyoruz, Hatay'ı, Afyon'u kıskanmıyoruz ama bundan sonra Kayseri bu yarışta en önde olacak, bunu iddia ediyoruz. Kısnık da değiliz, kıskanç da değiliz, herkes bu lezzetleri tatsın istiyoruz. Kabak çekirdeğinin çerezlik olanının yüzde 40’ı Tomarza ve Develi ilçelerimizde üretiliyor. Gilaburu meyvemiz Akkışla, Bünyan ve Gesi'de yaygın. Gilaburu antioksidan içerir, böbrekteki taşı parçalar. Koramaz Vadisi, Kapuzbaşı Şelaleleri, Erciyes, Sultan Sazlığı, yüksek irtifa spor merkezimiz Ali Dağı, bunlar sayabildiğimiz değerlerimizden bazıları. Bugün burada iyi niyetle atılan bir adım var, yanlışlarımız, hatalarımız olabilir ama kastımız kesinlikte yoktur. Bu şehrin güzelliklerini paylaşmak asli görevimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise "Kayseri Mutfağı ve gastronomi-durum tespiti" konulu sunum gerçekleştirdi.

Çalıştaya katılan şef Cüneyt Asan da Kayseri mutfağının zenginliğine dikkati çekerek "O kadar çok kültür, halk geçmişte burada yaşamış ki bu halklar kendi kültürünü, çeşitliliğini, baharatlarını, lezzetlerini getirmiş. Burada birbirleriyle paylaşmışlar. Sonucunda da hepsini bir tencerede buluşturmuşlar. O mükemmel lezzet ortaya çıkmış. Kayseri, inanılmaz derecede yemek zenginliğine sahip” dedi.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, protokol üyelerine mutfak önlüğü ve mutfak bıçağı hediye etti.

İki gün sürecek çalıştay, şeflerin sunumları ve atölye etkinlikleriyle devam edecek.



“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor