GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ MURAT ESKİCİ İLE

GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ MURAT ESKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ´NÜN

SPOR´A VE GENÇLİĞE VERDİĞİ ÖNEM

 Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, Haftalık röportaj bölümümüzde, ilimizde yürüttükleri faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verdi. ?Ailem ile Spor Yapıyorum´ projesi hakkında detaylı bilgiler veren Eskici, ?kurslarımıza kayıt yaptıran öğrencilerin ebeveynleri, çocuğu 1 saat kurs görürken, kendisi de doktor eşliğinde sağlıklı yaşam bilgileri alıp, spor yapabilecek, çocuğu ile beraber ok dersi alabilecek, basketbol kursundan sonra, çocuğu ile birlikte basket atabilecek.? Değerlendirmesinde bulundu. Bu yaz tam olarak faaliyete geçecek olan proje, ilimizde uygulanmaya başlandı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici ile Gençlik Haftası münasebeti ile gerçekleştirdiğimiz haftalık röportajda Kayseri´de yürüttükleri sportif, kültürel ve sosyal faaliyetler hakkında sohbet gerçekleştirdik. Bu sohbetimiz diğerlerinden farklı oldu çünkü ?Gençlik Günleri´ kapsamında Ankara´da 81 ilin İl Müdürlüklerinin faaliyetlerini tanıttığı bir program dolayısıyla, İl Müdürü Murat Eskici şehir dışındaydı. Kendisiyle telefonda gerçekleştirmek zorunda kaldığımız röportajı beni kırmadığı ve o yoğunlukta vakit ayırdığı için teşekkür ederim. İtiraf etmeliyim ki, Kayseri´de yapılan birçok projenin güzelliğini, duyunca öğrendim. En beğendiğim projelerden biri de ?Ailem ile Spor Yapıyorum´ projesi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün açmış oldukları kurslara kayıt olan öğrencilerin aileleri, ücretsiz olarak spor yapabilecek hem de Halk Sağlığı Müdürlüğü gözetiminde. Obezite ile mücadele ettiğimiz şu günlerde böyle bir faaliyetin gerçekleşmesiyle herkesin gururlanması gerekir diye düşünüyorum. İşte Gençlik Spor İl Müdürümüz Murat Eskici ile sohbetimizin ayrıntıları.

E. KİPMAN: Efendim merhaba, Murat Eskici kimdir? Öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?

M. ESKİCİ: Murat Eskici, 25.10.1972 Kayseri İncesu doğumluyum. İncesu İmam Hatip Lisesi mezunuyum, daha sonra Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. Şuan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi´nde Yüksek Lisansımı tamamlıyorum. Yüksek Lisans tezim, Spor ve Spor Tesisinin pazarlanması üzerine çalışmalarım var.

E. KİPMAN: Murat Bey, ilimizde birçok faaliyette bulunuyorsunuz, en güzel örneklerinden biri de engellilere yönelik yapmış olduğunuz projeler. Bu projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

BOCCE TAKIMIMIZ, TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

M. ESKİCİ: Emre Bey, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak son dönemdeki çalışmalar misyon ve vizyonumuz olarak gençliği kucaklamak, gençliğe sahip çıkmak gençlerin sosyal, kültürel ve sportif anlamda gelişimlerine katkı sağlamak, her türlü imkânımızı gençlerimizin hizmetine sunmak. Tabiî ki gençlere bu hizmeti verirken engelli vatandaşlarımızı da unutmamak gerekiyor. Devlet ve millet olarak engellilere sahip çıkıyoruz. Bu devletimizin yürütmüş olduğu bir politikadır ve biz de bu engelliler ile ilgili yapılan çalışmalarda görev almaktan gurur ve onur duyuyoruz. Öncelikle şunu açıklamak istiyorum, Kayseri´de çok fazla engelli spor kulüplerimiz var. Bakanlığımız bize servis hizmeti sunmak için tahsis etmiş olduğu araçlarımız var. Engelsiz Yaşam sloganımız adı altında bizler spor kulüplerimize gitmek isteyen engelli kardeşlerimizi ya belirli bir merkezden ya da evlerinden alıp, spor tesislerine getiriyoruz ve yine spordan sonra evlerine kadar götürüyoruz. Bunların en güzel örneklerinden bir tanesi bocce takımı oluşturduk. Tekerlekli sandalye ile 2-3 aylık çalışma ile malzeme

ve ekipman desteği ile geçen Samsun´a gönderdik Türkiye Şampiyonu oldu. Bu hafta gençlik haftası dolayısıyla bu engelli kardeşlerimizi Aksaray´a müsabakaya göndereceğiz. İnşallah hem engelliler haftası hem gençlik haftası peş peşe geliyor. Engelli kardeşlerimizin spor yapmaları ülkemize bir katkı olacak diye düşünüyorum. 

E. KİPMAN: ?Engelsiz Notalar´ diye yine engellilere yönelik yapmış olduğunuz bir proje var. Bunun detayları nedir?

M. ESKİCİ: Down sendromlu kardeşlerimiz, ilk önce bu ekibe havuzda yüzmeyi öğrettik, aileler burada çok önemli, ailelerin desteği olmazsa bizim bunu yapabilmemiz imkansız. Aileler sağ olsun çok gayret gösteriyorlar, başka istedikleri kursları da kendilerine açtık, örneğin müzik kursuna gitmek isten engelli kardeşlerimizin bütün ekipmanlarını temin ettik hocalar eşliğinde kendilerini çalıştırıyoruz. Diğer zamanlarında el işi çalışmaları ki atık malzemelerden toplanan malzemeler yapılıyor. 19 Mayıs gençlik haftasında İl Müdürlüğümüzün açtığı stantta, engelli kardeşlerimizin kendi yapmış oldukları ürünlerini hem engelsiz notalarını hem de el işi faaliyetlerini diğer genç kardeşlerimize halkımıza sunarak, anlatarak örnek olmaya devam edecekler. Yine engelli kardeşlerimiz ile ilgili Kocasinan Kaymakamımız Ali Candan Bey´in çok güzel çalışmaları var. Ortak projeler yapıyor. Onunla yaptığımız projede yine engelli kardeşlerimiz havuzumuzda yüzme eğitimi alıyorlar. Aldıkları eğitim haricinde el sanatları, müzik eğitimi gibi eğitimler yapılıyor ve yaklaşık 113´e yakın sporcu, gence ulaştık. Bu tür faaliyetlerimiz durmak bilmiyor devam ediyor. Allah-u Teâlâ´nın lütfettiği görevimiz gereği engelli ailelerin yanında yer almaya, engellilere destek olmaya, engellilere hizmet etmeye, onların sorunlarına çözüm üretmeye çalışacağız. Bizim görevimiz insanlara sorun çözmek değil, insanların sorunlarını çözmek. Bizim görevimiz insanları bir şeylerden nefret ettirmek değil, insanlarımıza Devleti, milleti, sporu sevdirmek, gençliği sevdirmek, engelli vatandaşlarımızı sevdirmek, aynı zamanda insanlara vizyon verip, ülkenin güçlü yarınlarına hep beraber hazırlık yapmak. Bizler, gençler olarak Alparslan´ın, Ertuğrul Gazi´lerin, Fatih Sultan Mehmed´lerin torunlarıyız. Bizler Asım´ların nesliyiz. Bizler Asım´ların nesliysek kayıtsız şartsız olarak bu millete hizmet etmek bizim en büyük görevimiz. 

E. KİPMAN: Murat Bey, engelli vatandaşlarımız için yaptığınız projelerden bahsettik ancak bunlar harici de birçok projeniz var örneğin, Şehirler ve Kültürler gezisi düzenliyorsunuz. Bu projeye katılım şartları nedir? Nerelere götürüyorsunuz?

ÜLKEMİZİN GÜZELLİKLERİNİ TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ

M. ESKİCİ: 14-29 yaş genç kardeşlerimize bu projemizde destek oluyoruz. Yine aynı şekilde engelli gençlerimizi yanındaki refakatçisi ile beraber, yabancı uyruklu öğrencilerimizi, yani isteyen her vatandaşımızı 1000 kontenjanımız var. 1000 gencimizi Kayseri´den ülkemizin güzel yerlerine götürüyoruz. Tabi bunu yaparken sadece turistik bir gezi olarak değerlendirmiyoruz. Giderken yanına liderlerimizi veriyoruz, onlara milli ve manevi konularda katkı sağlayarak önce ön hazırlığı yapılıyor. Mesela Ankara´ya gidiliyorsa, Ankara´nın kurtuluş mücadelesi, TBMM´nin kuruluşu bunlar anlatılıp, gençlerimize milli ve manevi anlamda destek olmaya çalışıyoruz. Bu geziler sadece gezmek olmasın, örneğin gittikleri bir yerde huzur evi varsa orayı ziyaret etsinler veya bir okula gidip gençlere rehberlik yapsınlar, gittikleri ilde bir sosyal alan varsa, çevre temizliğine katılsınlar, bir cami temizliğine katılsınlar, ağaç dikimine katılsınlar. Bu gibi çalışmaları gittiğimiz ildeki gençlik merkezleriyle koordine kurarak yapmaya çalışıyoruz. Bu programa katılmak isteyen gençlerimiz gençlik merkezlerimize kayıt yaptırıyorlar, bizde gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra götürüyoruz. Önceliğimiz, şehit ve gazi

yakınlarına oluyor. Daha sonra ailesinin geliri 2000 liranın altında olan vatandaşlarımıza öncelik veriyoruz. Eğer bunlardan kayıt yaptıran yoksa başvuru yapan herkesi götürmeye çalışıyoruz. Bu gezimizde yeme-içme, barınma gibi ihtiyaçları bir planlıyor ve hiçbir ücret talep etmiyoruz.

E. KİPMAN: Murat aldığım bir bilgiye göre ilimizde hem çocuğun hem de ailenin beraber spor yapmasını teşvik eden projeleriniz varmış. Nasıl bir projedir bu açıklayabilir misiniz?

ÇOCUKLARIMIZ AİLELERİYLE SPOR YAPACAK

M. ESKİCİ: Evet Emre Bey, bu yeni bir proje, yalnızca gençlerimizi değil, ailesini de spor yapmaya teşvik ediyoruz. ?Ailem ile Spor Yapıyorum´ diye bir projemiz var. Sayın Bakanımızın talimatıyla bu projeyi başlattık. Hem gençlerin hem de ailelerin spor yapmasını önemsiyoruz. Çünkü aile olmadan gençlik olmuyor. Aile ile gençliği bir arada koordineli yetiştirip hem sağlıklı bireyler hem de sağlıklı toplum hem de sportif, kültürel ve sosyal gelişimlere katkı sağlayacağına inandığımızdan bu yaz diyoruz ki ?derse mola, spora devam, ailen ile spor yapıyoruz, bütün aileleri çocuklarıyla birlikte spora´ davet ediyoruz. Diyelim ki aileler çocuklarını havuza yüzmeye getiriyorlar, biz diyoruz ki aile çocuğunu havuzda hocaya teslim etsin, biz de aileye atletizm pistinde yürüyüş yaptıralım, sağlıklı yaşamı anlatalım, halk sağlık müdürlüğümüz oraya destek oluyor, doktorlarını gönderip bireylerin gerekli ölçümlerini yaptırıp, sağlıklı yaşam anlatılıyor, gerekirse kültürfizik hareketleri yaptırılabilir. Akşamları ebeveynler çocuklarıyla birlikte gelirlerse çocuklar 1 saat basketbol kursuna yazıldı, 1 saat salonda dersin ardından babasıyla beraber oynasın diye bir düşüncemiz var. Bu şuan faaliyete geçti yeni yeni tanıtımlarını yapıyoruz, inşallah yaz ayında uygulanacak. Bunun geri dönüşlerinde şuana kadar hep olumlu tepki aldık. Mesela geçen gün basketbol dersine gelen bir öğrencinin babası oturduğu yerden ?oğlum, şöyle at, böyle at´ diye heyecanlanıyor, ama kendi gelip basket atmaya çalışınca ?ya bu kolay değilmiş´ diyor.

E. KİPMAN: Müdürüm, gerçekten çok güzel ve heyecan verici bir proje inşallah Kayseri´de herkes bu programa katılmak ister çünkü bulunmaz bir fırsat. Efendim, bu hafta Gençlik Haftası, bu hafta münasebetiyle duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyim?

KAYSERİMİZİ ANKARA´DA TÜM ÜLKEYE TANITIYORUZ

M. ESKİCİ: Gençlerimizin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri dolu dolu geçti. Gençlik haftası dolayısıyla Sayın Bakanımızın, talimatıyla biz şuanda Ankara´dayız. Yıl boyunca gençlik merkezlerinde yapılan faaliyetlerin Ankara´da tüm Türkiye´ye tanıtımlarını yapıyoruz. Şehrimizin yöresel ürünlerini burada diğer katılımcılara tanıtıyoruz, onlara sunum yapıyoruz. Kayserimizin pastırması, sucuğu gündem oluyor şuan burada. Bünyan´ın gilaburusu, Akkışla´nın gilaburusu, Tomarza´nın kabak çekirdeği, İncesu´nun pekmezi, üzümü tanıtılıyor, bu anlamda belediye başkanlarımızın desteği oldu sizin aracılığınızla teşekkür ederim. Burada şehrimizin sporunu, gençliğini, kültürel faaliyetlerini, yöresel ürünlerin tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Ankara´da Ticaret Odası´nda gerçekleştiriyoruz. Bizim tarihimiz şan ve şerefle yoğrulmuş bir milletiz, bu milletin fertleri olarak hareket etmeliyiz. Buradaki duyguyu bilmeliyiz. Dünya hızla gelişiyor, hızla değişiyor. Hızla değişen dünyaya ayak uydurmalı, çok iyi takip etmeli ve bu takip aşamasında mutlaka geçmiş ve geleceğimiz arasında köprü kurmalı, gençlerimizi serbest bırakmamalı, gençlerimizi takip ederek, maddi ve manevi değerlerimize bağlı, şuurlu bir nesil olarak yetiştirmeye gayret göstermeliyiz. Bu yavrularımız bizim geleceğimiz, bizim istikbalimiz için çok önemli diye düşünüyorum. Gençlik varsa her şey var, gençlik yoksa hiç bir şey yok. Ülkemizin gençleriyle gurur duyuyor ve gençlerimize güveniyoruz.  

 



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...