GENETİK TANI İLE GEBELİKTE BAŞARI ARTIYOR

GENETİK TANI İLE GEBELİKTE BAŞARI ARTIYOR

DOÇ. DR. ÖNER: GENETİK TANI İLE KADININ YAŞ FAKTÖRÜ ORTADAN KALKIYOR

Tüp bebek tedavisindeki yeni gelişmeler hakkında bilgi veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, “Genetik tanılı tüp bebekte kadının yaş faktörü ortadan kalkıyor” dedi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, genetik tanılı tüp bebek tedavisi ile gebelik başarısının da arttığını belirterek, “Tüp bebekte genetik tanıda, normalde tüp bebek yaptığımız zaman kadından yumurta topluyoruz, eşinden sperm alıyoruz ve embriyo bebek oluşturuyoruz. Embriyoları 5. güne getiriyoruz ve 5. gün embriyolardan bazı hücreleri alıp, genetik olarak normal olup olmadığına dair genetik tanı yapıyoruz. Bu işlemden sonra da genetiği normal olan embriyoları transfer ediyoruz ve gebeliği elde ediyoruz. Bu işlemler bütününe de ‘genetik tanılı tüp bebek’ deniyor. Genetik tanılı tüp bebek kimlere yapılıyor sorusuna gelince de, birincisi gebelik elde edebilmek için yapıyoruz ve gebelik başarımızı arttırabilmek için yapıyoruz. Çünkü tüp bebek eşittir gebelik anlamına gelmiyor ama gebelik başarısını nasıl arttırabiliriz derseniz genetik tanılı tüp bebekte tüp bebek başarısını kesinlikle arttırabiliyoruz” dedi.

Doç. Dr. Öner, bu tedavi ile embriyonun genetik bozukluklarını önceden tespit edebildiklerini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Genetiği normal olan embriyoyu anne rahmi daha rahat kabul ediyor. Genetiği bozuk olan embriyoyu anne rahmi kabul etmediği için zaten gebelik oluşmuyor. Bunu kimlere yaptığımıza gelince özellikle ileri yaşlardaki kadınlara, yani 38 yaşından sonra kasının yumurtasının yaşlanması ve yumurta kalitesinin bozulmasına bağlı olarak embriyoların genetik yapısı bozuk oluyor ve tüp bebek başarısız oluyor. Biz genetik tanılı tüp bebek yaptığımız zaman kadının yaş faktörünü ortadan kaldırmış oluyoruz. Bir diğeri, anne veya babada bir genetik bozukluk varsa çocukların sağlıklı olabilmesi için genetik olarak nerede bozukluk varsa o bozukluğu öncesinden tespit edip, o şekilde transfer yaptığımız zaman gebelik başarısı hem artmış oluyor hem de sağlıklı bir gebelik elde etmiş oluyoruz. Annesindeki ya da babasındaki genetik bozukluk babasına geçmemiş oluyor. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları var. Mesela hastamıza tüp bebek yapıyoruz birinci defa, ikinci defada. İkisinde de olumsuz sonuç alırsak üçüncüsünde mutlaka genetik tanılı tüp bebek yaptığımız zaman tüp bebek başarımız artmış oluyor. Bu üç sebepten dolayı genetik tanılı tüp bebek bizim için çok önemli. Son zamanlarda çok popüler hale geldi ve 46 kromozomu rahatlıkla inceleyebiliyor ve böylelikle genetiği normal bir embriyo transfer ettiğimiz zaman, tüp bebekte başarı şansı artmış oluyor.”


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı