HATIRA BAHANE, TALAN ŞAHANE

HATIRA BAHANE, TALAN ŞAHANE

Kayseri’nin Soğanlı köyünde bulunan Karabaş ve Yılanlı Kiliselerindeki taşlar, yabancı turistler tarafından hatıra adı altında talan ediliyor.

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı köyüne gelen yabancı turistler, ziyaret ettikleri kiliselerin duvar ve motiflerini sökerek ülkelerine taşıyor. 2 yıl öncesine kadar ilk günkü orijinalliğini koruyan kiliselerin duvarlardaki motifler kaybolmuş durumda.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün; bir dizi inceleme ve değerlendirme için gittiği Yeşilhisar’da, Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, Yeşilhisar Belediye Başkan Vekili Mehmet Seres, İlçe Emniyet Müdürü Özden Özden, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Başçavuş Nihat Karadağ ile birim yöneticileri ve bazı vatandaşlar tarafından karşılandı.
Program kapsamında Kayseri sınırları içinde yer alan Soğanlı köyüne geçen Vali Düzgün, Soğanlı Vadisi’nde VI. yüzyılda inşa edilen Karabaş Kilisesi ile Hz. İsa’nın arkadaşı ve havarisi olduğuna inanılan at üzerindeki Saint Jean’ın yılana ve kurtlara saldırısının tasvir edildiği Yılanlı Kilisesi’ni inceledi.
Soğanlı Köyü Muhtarı Mustafa Ablak, Vali Orhan Düzgün`e verdiği bilgide, Soğanlı köyünün Kapadokya’nın bir bölümü olduğunu ve her yıl binlerce ziyaretçinin uğradığı tarihi bir bölge olduğunu anlattı. Gelen ziyaretçilerin tarihi mekanlara gerekli önemi vermediğini ve tahrip ettiklerini dile getiren Ablak, duvarların üzerine hatıra bahanesiyle isim ve tarih yazıldığını söyledi. Ablak, “Köyümüze dünyanın her tarafından yerli ve yabancı birçok ziyaretçi gelmekte ve biz bunları güzel bir şekilde ağırlamaktayız ancak ne hikmetse doğal kiliselerimiz ve mağaralarımız, yeterli derecede korunmuyor. Bundan 30 sene öncesine kadar 3-4 tane görevlimiz vardı ve bir tek turist dahi gelse onun nazıyla ilgilenirdi. Yani gelen kafileyi alır gezdirir, kiliselerin kapılarını kilitler ve açardı. Fotoğraf çekmek, flaş patlatmak kesinlikle yasaktı. Oradaki resimler ilk günkü canlılığını korurdu ama şu an çok tahrip olmuş. Gelen misafirler anı ve hatıra olsun diye duvarların üstüne isim, tarih gibi yazılar yazmış. O kültür mirasımızı mahvetmişler” ifadelerini kullandı.
Ablak, bazı turistlerin de ziyaret ettikleri kiliselerden söktükleri parçaları uğur getirmesi için veya hatıra olarak yanlarında götürdüklerini söyledi.
Kiliselerin turistler tarafından uğur getirdiğine inanılarak tahrip edildiğini öğrenen Vali Düzgün, gerekli çalışmaların yapılması konusunda talimat verdi. Bölgede Hristiyanlığın ilk yıllarına ait pek çok kilise ve yer altı şehirlerinin olduğuna dikkat çeken Düzgün, önceki dönemlerde yapılan yanlış planlamalardan dolayı kiliselerin bakımsız kaldığını ancak bundan sonraki dönemde gerekli önemin verileceğini söyledi.



Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü