HER YÜZ ÇOCUKTAN 3´ÜNDE GÖRÜLÜYOR

HER YÜZ ÇOCUKTAN 3´ÜNDE GÖRÜLÜYOR

DOÇ. DR. FATİH KARAASLAN, SKOLYOZ VE TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Fatih Karaaslan, her yüz çocuktan 3´ünde görülen skolyoz ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Skolyozu omurganın sağa ya da sola doğru eğilmesi bulgusu olarak tanımlayan Karaaslan, skolyozun iki tipinin olduğunu, bunlardan ilkinin doğumsal yani anne karnında oluşan bazı anormallikler sonucunda geliştiğini belirtti. ?İdiopatik Adelösan Skolyoz´ adı verilen yani nedeni tam olarak bilinmeyen ikinci grubun ise daha çok kızlarda görüldüğünü ifade eden Karaaslan, bu eğilmenin ergenliğe geçiş döneminde ortaya çıktığını söyledi.

Ergenlik döneminde her yüz çocuktan 3´ünde ortaya çıkan nedeni bilinmeyen skolyozun, bazen daha erken dönemde de ortaya çıktığını dile getiren Karaaslan, ?Bu tür skolyoz 5 yaşın altında da oluşmaya başlayabilir. Bu çocuklarda skolyozdan kaynaklanan göğüs kafesi sıkışıklığı oluşabiliyor. Göğüs kafesinin bu şekilde daralması kalp, akciğer fonksiyonlarını olumsuz şekilde etkiliyor. O nedenle bu çocuklarda da başarılı sonuçlar alınabilmesi için erken teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması çok önemli" dedi.

EĞRİLİK DERECESİNE GÖRE TEDAVİ EDİLİYOR

Skolyozun erken dönemde fark edilmesi durumunda fizik tedavi, korse gibi medikal yöntemlerle düzeltilebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Karaaslan, ?İlk 20 derecelik eğrilikleri sadece bazı sportif aktiviteler ve rehabilitasyon programlarıyla takip ederiz. 20-40 derece arasında ve bazen de 45 derece arası eğrilikleri bulunan hastalarda ise özel üretilen korseler kullanılır. 45 derece ve üzeri skolyozun olduğu durumlarda ise seçenekler arasında cerrahi seçenekler bulunur. Ameliyat sonrasında ise özellikle çocuk hastalar büyük bir hızla iyileştiğini iyileşir, çocuklar aynı gün ayağa kalkar ve gündelik yaşamlarına geri döner? diye konuştu.

AİLELER BİLİNÇLİ OLMALI

Erken teşhisin skolyozun tedavisinde çok önemli bir etken olduğunun altını çizen Doç. Dr. Karaaslan, ?Fark edilmeyen ya da önemsenmediği için ihmal edilen çok hasta ile karşılaşıyoruz maalesef. Skolyozun ilerlemesi ile hastalık, tedaviye daha dirençli oluyor. O nedenle ailelerin ergenlik dönemindeki çocuklarını skolyoz belirtileri açısından dikkatli bir gözle izlemesi ve bir asimetri görüldüğünde doktora başvurmaları gerekiyor? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı