HER 4 İNSANDAN BİRİ KANSERDEN ÖLECEK

HER 4 İNSANDAN BİRİ KANSERDEN ÖLECEK

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından ‘Engineering of Arsembly and Validation Platforms for Nanoscale Delivery Systems’ konulu seminer düzenlendi.

ERÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan seminere Ph. D. Ahmet Erten konuşmacı olarak katılırken, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Bir filmden örnek vererek konuşmasına başlayan Erten, “Filmde bir kişinin beynindeki kan pıhtısını açmak için, bir denizaltıyı küçültüp lazerle orada tedavi yapmayı amaçlıyorlardı. Tabi bunu yapmak hala mümkün değil. Onun yerine buna benzer özellikler taşıyan sistemler üretilebilir. Örneğin, şu anda theranostic dediğimiz sistemler var. Buradaki fikir, görüntüleme sitemini kullanarak istenilen bölgeye ilacı iletmek. Mesela, kanserde en büyük sorunlardan bir tanesi, bütün sisteme verilen ilacın vücuda zarar vermesi. Eğer belirli bölgeye ilacı iletebilirse, bu durumda sistemde toksiti azaltmış olursunuz. Daha fazla dozaj kullanıp daha az vücuda zarar vermeniz söz konusu. Tabi bunu yapmak içinde bir görüntüleme sistemi gerekiyor. İkisini aynı bünyede buluşturduğunuz zaman, theranostic sistemler ortaya çıkmış oluyor. Tabi bunu yapabilmek için birçok stratejiler geliştirmek gerekiyor” diye konuştu.
Her 4 insandan birinin, bir tür kanserden öleceğini ifade eden Erten, “Buna benzer olarak bayanlarda yine her 3 bayandan bir tanesi kanser olacak ve bu her 5 kişiden bir tanesi de ölecek. Bu çok ciddi bir sorun. Eminim herkesin bir kanser tanıdığı vardır. O yüzden biz genel olarak kanser üzerine çalıştık.” şeklinde konuştu.



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı