HİLAL DER KOORDİNATÖRÜ BEYTULLAH BAŞOL

HİLAL DER KOORDİNATÖRÜ BEYTULLAH BAŞOL

EĞİTİM SURİYELİ ÇOCUKLARIN DA HAKKI

Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği ve Yardım eli Uluslararası İnsanı Yardım Derneği koordinatörü Beytullah Başol, ilimizdeki Suriyeli çocukların eğitim sıkıntısına değindi. Kayseri´de yaşayan 60 bin 125 Suriyeli´den 12 bin 911´ini çocukların oluşturduğunu belirterek "Kayseri´de okula gitmeyen ve eğitim almayan Suriyeli çocuk oranı yüzde 67 civarında. Diye konuştu.
Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Başol, Şehrimizde resmi verilere göre 60125 Suriyeli Göçmen kardeşimiz bulunmaktadır. Şehrimizdeki Göçmenlerin oranı yaklaşık % 6 yı bulmaktadır. Bu oran ise ülkemiz ortalamasından iki kat daha yüksektir. Yine şehrimizde yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin % 24 ünü yani 12911 ini çocuklar oluşmaktadır. Sahada yardımlaşma faaliyetlerini yürütürken bu çocukların çoğunun okula gitmediği gözümüzden kaçmadı. Konuyla ilgili yaptığımız araştırma ve hazırladığımız rapor daha acı bir tablonun gerçekte olduğunu sayısal olarak ortaya koymuştur. Diyerek şöyle konuştu.
Eğitim bir insanın en doğal hakkıdır, hele de Suriyeli Göçmen kardeşlerimiz gibi dezavantajlı grupların bu olanağa daha çok ihtiyaçları vardır. Derneğimizin 2013 yılında yürüttüğü ?Suriyeli Gençlerin Yüksek Öğrenime Uyum ve Entegrasyonu ? projesi ile derneğimizi 100 üniversite çağındaki çocuğun üniversiteye gitmesi sağlanmıştır. Devletimiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız ise bu konu ile ilgili olarak şehrimizde 3 adet Yabancı Eğitim Merkezi açmıştır, bununla birlikte bütün okullarda Suriyeli öğrenciler kabul edilmektedir. Ama maalesef üzülerek söylüyoruz ki şehrimizde okula gitmeyen ve eğitim almayan Suriyeli çocukların oranı % 67 civarındadır. Yaklaşık 9000 civarında olan bu çocuklarımız eğitilmez ise toplumumuz açısından ciddi riskler meydana gelebilecektir. Hazırlamış olduğumuz raporda dikkat çeken en büyük ayrıntı, geçici eğitim merkezlerinin sayısının ve kapasitesinin yetersizliği, öğretmenlerin ve çocuklarımızın Suriyeli çocukların uyum sürecinde onlara destek olmak bir yana zorluklar çıkartıldığı göze çarpan konular arasındadır. Dernek Başkanımız İbrahim AVCI nın girişimleri ile konu hakkında Kayseri Valimiz ve diğer yetkili kurumlar ziyaret edilerek, rapor sonuçları kendileri ile paylaşılmış ve konu hakkında resmi makamlarımız bilgilendirilmiştir. Bununla birlikte sivil toplum kuruluşları ile de görüşmeler yapılarak konu hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır. Yine Yakın zamanda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Kaymek Başkanı ile sorun hakkında görüşmeler yapılmıştır. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Mustafa ÇELİK, özellikle Suriyelilerin çoğunlukta yaşadığı yerlerden biri olan Eskişehir Bağlarında bir yer tahsisi yaptırarak, burada yabancılara yönelik bir eğitim merkezi açtırmak için girişimlerde bulunması ise bu süreçte bizi mutlu eden bir haber olmuştur.
HABER:SÜLEYMAN ERDOĞAN



27 bin 570 öğrenciye "kırtasiye" desteği sağladı

'OSB Teknik Kampüsü' için imzalar atıldı

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye

İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse: “Gençlerimiz oldukça Cumhuriyet yüzyıllarca yaşayacak”