İÇ ANADOLU´DAN DÜNYAYA

İÇ ANADOLU´DAN DÜNYAYA

BALIK İHRAÇ EDİYORLAR

İç Anadolu Bölgesi´nde bulunan ve denize kıyısı olmayan Kayseri´deki 38 tesiste, yıllık 20 bin ton alabalık üretimi yapılarak, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Kayseri´de, Zamantı ve Kızılırmak nehirleri ile Yamula Barajı´nda kurulan tesislerde tonlarca alabalık üretilip, yurt dışına ihraç ediliyor. Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bekir Doğan, Yamula Barajı´nda alabalık üretimiyle ilgili konuştu. Doğan, "Burada bulunduğumuz alan Yamula Barajı olup, Kayseri´nin alabalık üretimindeki merkez üssüdür. Mart ayı itibarıyla başlayan alabalık hasatlarımıza hızla devam etmekteyiz. Bilindiği üzere Kayseri denize kenarı olmayan, İç Anadolu´nun gelişmiş sanayi şehirlerinden birisidir. Ancak, buna rağmen alabalık üretimiyle 2013 yılında elde ettiği Türkiye ikinciliği başarısını, son 5 yılda sürdürerek ilk 5 içinde bu devamlılığı sağlamıştır. Projelendirilmiş 20 bin ton alabalık kapasitesinin neredeyse şu an itibarıyla yüzde 25´ini üretmeyi başaran Kayseri, alacağı yeni yatırımlarla ve teşviklerle bu kapasiteyi yüzde 100 kullanacak seviyeye gelmektedir. Üzerinde bulunduğumuz barajda toplam 12 adet tesis bulunmakla beraber bunlar alabalık hasatlarını Temmuz´un 15´ine kadar gerçekleştirip üretimi sonlandıracaklar" ifadelerini kullandı.

Kayseri´de kaynak sularından dolayı en lezzetli alabalıkların yetiştiğini belirten Doğan şöyle konuştu:

"Kayseri, İç Anadolu´da denize kıyısı olmayan iller arasında en güzel alabalığı yetiştirerek hem yurt içinde hem de yurt dışında hazırlayıp sunmaktadır. Buradaki balıkların yaklaşık 1000 tonu Sivas Caddemizde bulunan restoranlarda tüketilmektedir. Geriye kalan yüzde 95 oranındaki balıklarımız ise işleme tesisi bulunan diğer illere gönderilerek orada yarı mamul ve tam mamul şeklinde ihraç edilmektedir. Son verilere göre 2017´de toplam 56 ülkeye Kayseri´den üretilmiş alabalıklar ihraç edilmiştir. Temennimiz odur ki kurulacak olan yeni işletme tesisleriyle bu ihracatı doğrudan doğruya Kayseri´den gerçekleştirebiliriz."


Haber Kaynak : DHA

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları