İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KILIÇ,

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ  KILIÇ,

?KRONİK HASTALIĞI OLANLAR BAYRAMDA DİKKATLİ BESLENİN ?

İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail  Kılıç yaklaşan  Kurban  Bayramı öncesi haber ekibimiz aracılığı ile  vatandaşları uyararak  kronik hasatlığı olanların kurban bayramı  süresince ve sonrasında  dikkatli  beslenmeleri tavsiyesinde bulunarak  ?Et ve sakatat  benzeri gıdaların yoğun olarak tüketilmesinin yanı sıra bayram dolayısı ile ikram edilen şeker çikolata hamur işleri ve şerbetli tatlıların kontrolsüz yenilmesi zaman zaman bazı sağlık sorunlarına yol aça bilmektedir. Bu sebeple bu dönemde tüm bireylerin özellikle de kalp damar -  diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı   gibi kronik hastaları  tükettikleri  besinin çeşidine ve miktarına  özen göstermelidir. Aksi halde istenmeyen sağlık sorunları  yaşayabilirler? ifadesini  kullandı?

İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail  Kılıç yaklaşan  Kurban  Bayramı öncesi haber ekibimiz aracılığı ile  vatandaşları uyararak  kronik hasatlığı olanların kurban bayramı  süresince ve sonrasında  dikkatli  beslenmeleri uyarısında  bulunarak ?Paylaşma ikram ve hediyeleşme ruhunun canlandığı zaman dilimleri olan insanları bir araya getiren mutlu olmalarına  kaynaşmalarına zemin hazırlayan  aile ziyaretlerinin sık yapıldığı sevenlerin görüşme fırsatı bulduğu  özel günlerden  olan kurban bayramı  yıl içersinde  en çok  et tüketiminin  yapıldığı dönem olması itibari ile  ayrıca önem  taşımaktadır.  Et ve sakatat  benzeri gıdaların yoğun olarak tüketilmesinin yanı sıra bayram dolayısı ile ikram edilen şeker çikolata hamur işleri ve şerbetli tatlıların kontrolsüz yenilmesi zaman zaman bazı sağlık sorunlarına yol aça bilmektedir.  Bu sebeple bu dönemde tüm bireylerin özellikle de kalp damar hastaları  diyabet hastaları hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları  gibi kronik hastalığa sahip olanların tükettikleri  besinin çeşidine ve miktarına  daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Yaşamımızın  her döneminde olduğu gibi  bayram günlerinde de sağlıklı ve huzurlu olabilmek için; diyabetliler kalp hastaları yüksek tansiyonu olan ve özel beslenme tedavisi  uygulanan  bireyler bu tedavilerini bozmamalı beslenme programını bayramda da sürdürmeliler.Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitelerin arttırılması  bayram boyunca  dikkat edilmeli  günlük tempolu  yürüyüşlere  devam edilmelidir.Az ve sık  yemeye devam etmeli  güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı  ilerleyen  saatlerde aşırı  miktarda  yemekten  kaçınıp az ve sık  yenmeli  bayram boyuca  bolca tüketilecek olan et mümkün  olduğunca sağlıklı ve diyeti bozmayacak  şekilde  pişirilmeli  kavrularak veya kızartılarak  pişirilmemeli ve pişirme esnasında  kuyruk yağı  tereyağ  gibi doymuş yağlar  kullanılmamalı  etin yanı sıra salata ve sebze yemekleri tüketilerek  C vitamini  içeriği  sayesinde  ette bulunan demirin  emilimi  kolaylaştırılmalıdır. Etleri mangalda pişirmeden  kaçınılmalı eğer pişirilecekse mangal ateşinden en az 15 cm  yukarda  olacak  şekilde pişirilmelidir.  Kolesterolü  ve kalp-damar  hastalığı riski yüksek olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.Bayram günlerinin vazgeçilmezi tatlı ve çikolata dan mümkün  olduğunca  uzak durulmalıdır.Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli ; çay kahve ve asitli içeceklerin aşırı tüketiminin  uykusuzluk  kalp ritim bozuklukları  mide problemlerine sebep olabileceği unutulmamalıdır.Kurban bayramında hayvan kesimi ve parçalanması sırasında son derece dikkatli olunması  ve sonradan geri dönüşü olmayan sonuçlara  sebebiyet vermemek için  işin uzmanından  yardım alınması gerekmektedir.?

İl Sağlık Müdürü Dr. Kılıç sözlerinin sonunda  bayram süresince  seyahat  edecek vatandaşlara   trafik kurallarına uyması  yönünde çağrıda  bulunup ?Bayram boyunca tüm acil servislerimiz ve 112 acil sağlık hizmetleri  istasyonlarımızda  kesintisiz  hizmet verilecektir? ifadesini  kullanarak  sözleirni noktaladı?

HABER :  C.ÜSTEN



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı