İLAC İÇİN DAHA ÇOK FİYAT FARKI ÖDEYECEK

İLAC İÇİN DAHA ÇOK FİYAT FARKI ÖDEYECEK

1 Ekim itibarıyla başlayacak uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık uygulama tebliğinde yapılan değişiklikle ilaçlar gruplara ayrılacak ve SGK aynı grubun yalnızca en az ücretli ilacını tamamen ödeyecek.

Bu şu anlama geliyor. Örneğin midenizde yanma var. Doktorunuz size 10 liraya satılan  bir ilaç verdi. Mide yanması grubunda toplam 10 ilaç olsun ve bu ilaçlardan en düşük  ücretle satılanı 3 lira. Farkı ödemek zorundasınız, ya da doktorunuzun verdiği ilacı değil, benzer bir ilacı kullanmak zorundasınız. Bu gelişme ışığında tebliği  daha detaylı  incelemek adına  Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş2ın kapısını çalık. Ulutaş ” Bu kesinlikle doğru bulmadığımız bir durum.” diye konuştu.

 

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Oğuzhan Ulutaş, 1 Ekim itibarıyla başlayacak uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık uygulama tebliğinde yapılan değişiklikle ilgili haber ekibimize yaptığı değerlendirmede;”1 Ekim itibarıyla başlayacak uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık uygulama tebliğinde bir değişiklik yaptı. Bu değişiklikle; 15 ilaç grubunda taban fiyat uygulamasına geçilecek. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu 15 ilaç grubunda benzerleri içerisinde en az fiyat ödenecek. Bu yıllardan beri kademe kademe düşürülerek bu duruma geldi. Örneğin bir ilacın 5 benzeri varsa, Sağlık Güvenlik Kurumu bu ilaçlardan yalnızca en az fiyatı olanı tamamen ödeyecek, geri kalanın farkını hastamız ödeyecek. Zaten eskiden de hastalarımız fiyat farkı ödüyordu, bu yeni düzenlemeyle daha fazla fiyat farkı ödeyecekler.  Şimdilik 15 grup olarak açıklandı ancak bu artarak devam edeceğe benziyor. Bu bizim kesinlikle doğru bulmadığımız bir durum.” İfadelerini kullandı.

 

Bu değişiklikle beraber hastaların, istedikleri ilacı alabilmeleri için daha fazla fark ödeyecekleri bilgisini veren Başkan Ulutaş;”Hastalarımızın cebinden bu 15 grup ilaçları için daha fazla para çıkacak. 1 Ekim öncesinde 10 lira fiyat farkı ödeyen hastamız 1 Ekim sonrasında 12-13 lira ödeyecek. Firmalar bu 15 grup ilaçla alakalı bir değerlendirme yapacaklardır. Devletin bu taban fiyat uygulamasıyla alakalı olarak kararlar alacaklardır. Kimi firmalar uygulanan fiyat politikasından rahatsız olup bazı ilaçların karlarının düştüğünü görerek veya satışlarının azaldığını düşünerek bazı ilaçları piyasaya vermeyebilirler.  Bu kararın  yansımaları bu şekilde olabilir. Aynı zamanda bu fiyat listesindeki oranları tutturmak adına, taban fiyat uygulamasına yaklaşmak adına bazı fiyatlarda değişiklikler yapabilir firmalar. “ diye konuştu.

 

Sözlerinin sonunda bu durumun ileride birçok sıkıntıya neden olacağını ve hastanın kullandığı ilacı, fiyat farkı nedeniyle alamaması durumunun ortaya çıkaracağı problemleri değerlendiren Başkan  Ulutaş;”Hastalarımızın kanaatleri var. İlacının iyi olduğunu, kendisine iyi geldiğini düşünüyor ve bu ilaca devam etmek istiyor. Bu hastaya da saygı duymak lazım. Doktor o ilaca başlamış ve tedavide fayda sağlanmış, ilacı düzenli olarak kullanıyor ve hastalığını kontrol atında tutuyor. Böyle bir durumda hastanın çok fark ödeyeceğim diye kullandığı ilacı alamaması durumu da hoş bir durum değil. Hastanın arzu ettiği ilacı sağlaması için daha fazla para ödemesi hiçbir zaman için hoş karşılanmaz.”



yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”