İLDEM SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ

İLDEM SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ

TÜRKİYE´DE İKİNCİ, KAYSERİ´DE TEK

Halk Sağlığı Müdürlüğü´ne bağlı olarak İldem semtinde faaliyet gösteren ve yurt genelinde sadece iki tane olan ?Sağlıklı Yaşam Merkezi´ sessiz sedasız hizmet vermeye devam ediyor? Yurt genelinde sayıları sadece iki tane olan bu merkezi sizlere tanıtmak üzere şehrin bu uzak noktasına gittik ve bakın hangi bilgilerle döndük.

Bölgenin sağlık merkezi konumuna gelen ilimizde kurulan, bünyesinde Diyet Polikliniği, Sigara Bıraktırma Polikliniği, Psikolojik Danışmanlık Polikliniği, Gebe Eğitim Okulu, Kanser Erken Teşhis - Tarama ve Eğitim Merkezi gibi birimlerin yer aldığı ?Sağlıklı Yaşam Merkezi´ metropol yaşam tarzının ortaya çıkardığı her türlü sağlık soruna cevap verir nitelikte ve ücretsiz olarak hizmet sunmaktadır. Şehrin bu uzak noktasında sessiz sedasız hizmet veren merkezde sorumlu Hekim Mehmet Ünlütabaktan sizler için detaylı bilgi aldık?

İldem Sağlıklı Yaşam Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Ünlütabak, Sağlıklı Yaşam Merkezi´nin Türkiye´de ikinci Kayseri´de ilk olarak kurulduğuna vurgu yaparak ?Yaklaşık 15 aydır hizmet vermekteyiz. Kayseri´de kurulma sebebi ise; Kayseri´de bulunan sağlık kurum ve kuruluşlarının hitap ettiği insan sayısının 7 milyona yaklaşmasıdır. Bu demektir ki İstanbulluların Kayseri´deki bir sağlık kurumu var ve bütün İstanbul buradan hizmet alıyor. Bu yüzden Kayseri, bölge insanın sağlık konusunda ?Amiral Gemisi´ olarak seçtikleri yerdir. Biz burada 15 aydır halkımıza ve şehir dışından il ve ilçelerden gelen vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz? ifadesini kullandı?
Dr. Mehmet Ünlütabak sözlerinin devamında ?Sağlıklı Yaşam Merkezi´nde verdikleri sağlık hizmetlerine dair yaptığı değerlendirmede ise şunları sıraladı? Diyet poliklinikliğinde aylık 700 hasta muayene edilmektedir. Bir diyetisyenimiz var randevu sistemiyle çalışıyor. Diyetisyenimiz, Kilo verememe ve kilo alamama konusunda hastalara önderlik ediyor.
Sigara bıraktırma poliklinikliği de Sağlık Bakanlığı´ndan onaylı tıbbi yardım almak isteyen hastalarımıza bizzat ben yardım ediyorum. İlaçlar ise Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak vatandaşlarımıza verilmektedir. Burada hastalarımız muayene olduktan sonra Melikgazi Toplum Sağlığı Merkezinde ilaçlarını temin edebilmektedirler.
Psikolojik Danışmanlık Poliklinikliğinde de, ergen sağlığı, ergenlikte karşılaşılan sıkıntılarla baş edebilme yöntemi, öfke kontrolü, sağduyulu yaklaşım ve kriz yöntemi konu başlıkları altında talep edenlere ya da bizim bu konuları bilmeklerinde fayda olduğumu düşündüğümüz kişilere bir takım eğitimler veriliyor. Bunlar kimi zaman bireysel görüşmeler halinde kimi zaman ise grup eğitimleri kimi zaman ise seminer eğitimleri verilmektedir.
Kanser Tarama yaptığımız ve KETEM ile ortaklaşa yaptığımız 3 birimimiz var. Bunlardan birisinde gizli kana bakılarak kalın bağırsak ve kolon kanserinin erken tanısında faydalı olabilecek, bir tahlil yapıyoruz. İkinci bir kanser birimimiz ise; servis kanseri yanı doğum yolu kanseri, bayanları etkileyen bir kanserdir. Onda da yine sinir diye kadınlar tarafından bilinen ve buna sebep olan virüsün anne ve kadınların DNA´sının aramasıyla teşhis kona bilen bir kanserdir. Bu tarama yapılıyor. 3. Birimimiz ise, meme kanseridir. Meme kanseri taramasında şuanda Kayseri´de en iyi mamografi çeken, çekerken insanlara en az zarar veren cihaz bizim birimimizde bulunmaktadır.
Gebe Eğitim okulunda ise; gebelik döneminde ağrılarla baş edebilme, ağrısız doğum yöntemleri ve gebelikte karşılaşılan ağrıların masajla giderilmesi dersleri verilmektedir. Onun haricinde lohusalık ve bebek bakım dönemine geçtiğimiz zaman ise bebeğin ilk 1 yaşına kadar olan bakımı, aşıları, büyümesi, gelişmesi, neo ve psikolojik olarak gelişiminde nelere dikkat edilmesi konusunda anneler bilgilendirilmektedir.
Sağlıklı Yaşam Merkezi´nde verilen tüm hizmetlerin kesinlikle hiçbir ücreti olmadığına dikkat çeken Dr. Mehmet Ünlütabak, vatandaşların haftanın 5 günü mesai saatleri içerisinde yani sabah 08:00 akşam 17:00 arası gelip hizmetlerinin alabileceklerini ifade ederek, ?Biz kurumumuzun farkındalığını artırmak adına daha öncelerde kanser haftası sebebiyle ?kansersiz siz olun´ sloganıyla bir oluşum başlattık. İnsanların kansere yakalandıktan sonra erken tansını değil de, daha hiç kanser olmadan ?kansersiz yaşamalarını´ öğrenmelerini amaçlıyoruz. Bu şekilde ne taramaya ne de kanser olduktan sonra bunun için gereken tedavilere ihtiyaç duymayacaklar. Bütün halkımızı sağlık kuruluşlarına zamanında mutlaka başvurmalarını teşvik etmek istiyorum? diye konuştu.
HABER : M.Y.NACAK



Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor

Çocuk Başkan, Çanakkale gezisi talimatı verdi

Başkan Yalçın'a 23 Nisan ziyareti

Kayserililer, Gök Gözlem Evi ile uzayın derinliklerine yolculuk yaptı

Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği yoğun ilgi görüyor

Kayseri OSB’de Teknik Kampüsün Temelleri 2025’te Atılacak

Yeşil projesi ile hava kirliliğinin azaltılması için önemli bir adım atıldı

23 Nisan mesajında çocuklara özel projeleri sıraladı

Drift atan sürücüye 38 bin TL ceza

Her ay 225 çölyaklıya gıda paketi

Özhaseki'den Büyükkılıç'a "hayırlı olsun" ziyareti

“Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak”

“İstanbul’da 14 tane konutu tedbir amaçlı boşalttık”

Erciyes'in eteklerine 271 bin fidan

Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı