İLGİNÇ ÇIKIŞ

İLGİNÇ ÇIKIŞ

PROF. DR. MEHMET ÇELİK'DEN İLGİNÇ ÇIKIŞ: BİR ÜLKEYİ YOK EDECEKSENİZ ASKERİYESİNİ SİYASETE BULAŞTIRIN” Memursen'e bağlı Eğitim Bir-Sen tarafından düzenlenen etkinlikte Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Çeli

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda düzenlenen etkinlikte ilk olarak konuşan Konferansın açılışında konuşan Eğitim Birsen Şube Başkanı Aydın Kalkan, "Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ve varoluş temelini oluşturan Egemenlik bila kayd-u şart milletindir” ilkesini önemseyen bir sivil toplum örgütü olarak Eğitim-Bir-Sen, ülkemiz ve insanlarımız adına en önemli talebimiz, çağdaş demokrasinin bütün kurumları ve kuralları ile tam ve koşulsuz bir şekilde hayata geçirmektir. Kimsenin ötekileştirilmediği, farklılıkların zenginlik kabul edildiği, gelir dağılımında adaletin sağlandığı, demokratik devlet, özgür birey, sivil toplum, hukukun üstünlüğü vazgeçilmez taleplerimizdir" dedi.

 

Daha sonra Türkiye'de Demokrasinin Gelişi Süreci” konulu konferansı veren Prof.Dr. Mehmet Çelik, Türkiye'de artık darbe yapılacak mı yoksa yapılmayacak mı konusunun sürekli tartışılır hale geldiğini dile getirerek, darbelerin Osmanlı döneminde sık sık yaşandığını söyledi. Bir sabah kalkığımızda darbenin olmayacağını kimsenin garanti edemeyeceğini ifade eden Çelik, Osmanlı döneminde darbe yapılacak diye 36 sadrazamın kellesi kesildi. 600 sene hüküm süren Osmanlıda bir çok kişi öldürülmüştür. Tarih boyunca değişik milletlerin kendi içinde hep iktidar mücadelesi vermiştir. Değişimlerin hep askeri darbelerle gerçekleşmiştir. Bizans'ta 16 hanedan askeri darbelerle değişmiştir. Keza Osmanlı tarihinde sadrazamların katledilmesi, hep askeri darbeler sonucudur” diyerek, önemli bir gerçeğe temas etti.” dedi.

 

Osmanlı İmparatorluğu 20 milyon km kare'ye hükmettiğini, dünyanın birçok yerinde ordularının hazır olarak beklediğini hatırlatan Prof. Dr. Çelik, 1800'lü yıllara girildiğinde Osmanlının yavaş yavaş yaşlandığını ve Avrupa'da gelişen sanayi ve teknoloji devrimini ıskaladıktan sonra iyice çöküşe geçtiğini vurguladı.

 

Prof.Dr. Mehmet Çelik, Bir ülkeyi yok etmek istiyorsanız, Askeriyesini politikaya bulaştırılsın yeter” diye konuşarak, kocaman Osmanlı İmparatorluğunu yok olma sebebini ise siyasete bulaşan askerlere bağladı. Ermeni konusuna da değinen Çelik, 900 yıl süreyle Ermenilerle birlikte yaşandığını belirterek, Türk İslam kültürü ile en iyi entegre olan azınlıkların Ermeniler olduğunu ifade etti. Ermeni meselesinin neden çıktığını da anlatan Çelik,  Ermenilerin asıl kafasını bulandıranların ittihatçılar olduğunu ileri sürdü.

"28 şubat darbesinin genel kurmay başkanı bu darbenin etkisinin bin yıl süreceğini söylemişti, ama darbenin etkisinin bittiğini sadece tartışmasının yapıldığını görüyoruz” diye konuşan Çelik,” Bu gün darbe yapılabilir mi? Sorusuna olabilir diyenlerde var olmaz diyenlerde. Ben şunu söyleyebilirim, çok darbe teşebbüsü var, fırsatını bulurlarsa yapabilirler. Biz şerbetli bir milletiz, darbe seviyoruz, Osmanlı döneminde de darbeler vardı" şeklinde konuştu.

Çelik, darbelerden çok darbelerin sebebinin bulunması gerektiğinin altını çizerek, "Hakimiyetin meşruiyeti Osmanoğullarına aittir. Bu çok güçlü bir devlet geleneğidir. Bizans'ta ve Selçuklularda bu özellik yoktur. Abduhamit tesbihin imamesiydi. Her olumsuzluğu Abdulhamite yükleyerek devlet felsefesinin bozulmasına ve çeteler oluşmasına sebep oldular. Enver paşa binbaşı iken kısa sürede, kural dışı yollarla zor kullanarak general yaptılar. Diğer devletlerin Osmanlı devletini ortadan kaldırmak istemelerinin esas sebebi Osmanlı coğrafyasıydı. Daha da önemlisi Türk cihan hakimiyeti mefkuresi damarını kesmekti. 1. Dünya savaşı Osmanlı devletinin yıkılmasının esas sebebi değildir" diye konuştu.

 



Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu