İLİMİZ KADINLARI

İLİMİZ KADINLARI

81 YIL ÖNCE KAZNDIKLARI SEÇME HAKKINI KUTLADI


Türkiye´de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan kanunun kabul edilmesinin 81´inci yılında ilimiz kadınları atanın huzuruna çıkıp şükranlarını sundular? Gün boyu devam eden kutlamalar kapsamında Kayseri Barosu´nun düzenlediği seminerde konuşan Doğru Yol Partisi 21´inci dönem Kayseri Milletvekili Avukat Sevgi Esen ? 5 Aralık, eşitlik adına, saygı adına yapılan mücadelenin bayrak olduğu, demokrasi adına bir onurun yaşandığı tarihin adıdır? ifadesi kulandı?
Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk´ün 5 Aralık 1934´te armağan ettiği Seçme ve Seçilme Hakkı, İlimiz Barosu Kadın Komisyonları tarafından tertiplenen bir dizi etkinlikle kutlandı. Kutlama komitesinde yer alan kadıların Atatürk´ün manevi huzuruna çıkıp şükranlarını sunması ve çelenk bırakmaları ile start veren etkinlikler daha sonra Kayseri Barosu Konferans Salonun´da gerçekleştirilen basın açıklaması ve seminer ile devam etti? Basın açıklamasını gerçekleştiren Kayseri Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Kadirye Akkaş Peker ve Baro Kadın Hakları Komisyonu üyeleri dünyadaki bir çok ülkeden önce bu hakkı Türk Kadını´na armağan eden Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk´e şükranlarını sundular?
81 yıl önce verilen bu haklara teşekkür için bir araya gelen Kayseri Barosu Kadın Komisyon üyeleri adına Av. Kadirye Akkaş Peker bir konuşma yaptı. Akkaş sözlerine kadının toplumsal yaşamda ve iş hayatında geldiği noktaya dikkat çekip ayrıntılar vererek başladı ve şunları kaydetti? ?Kadınların sosyal hayatta geldikleri duruma bakacak olursak eğer 81 yıl önce kazanılmış olan seçme ve seçilme hakkı halen kâğıt üzerinde kalmış uygulamada ise kadın; eşinin seçtiğini seçmiş, kendisi ise seçilememiştir. Bu tüm TÜRK toplumunun acı bir kaybıdır. Türk kadınları, erkeklerinin bulunduğu her yerde uyanık ve etkin olmalıdır.1935´te bile TBMM´de 18 kadın milletvekili bulunurken 2015 yılı seçimlerinde bu sayı ancak 76 olmuştur. Türk kadını kendisine sunulan hakları, Kurtuluş Savaşı´ndaki başarısını ve gücünü unutmuştur. Dikkati başka yönlere çekilerek pasif hale getirilen Türk kadını dikkatini Haklarına, Hürriyetine, Vatanına, Bayrağına, Ülkenin Geleceğine, Dinine, Kültürüne, Temel Değerlerine,Atatürk´e sahip çıkmaya vermelidir. Kadınlarımızın kendi kaderi ile beraber ülke kaderinde de söz sahibi olmaları seçme ve seçilme haklarını layıkıyla kullanmaları ile mümkün olacaktır. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. Yılını kutlarken, Mustafa Kemal Atatürk ve fikir arkadaşlarını saygıyla anıyor Türk kadınları olarak temel değerlerimizi korumaya kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. Unutulmamalıdır ki; gerçek demokrasi eşit temsille olur. Kadınların yönetimde eksik temsili sadece kadınların değil, demokrasinin sorunudur. Kadının insan haklarının eksiksiz yaşama geçmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, mecliste ve tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ve eşit katılım ile mümkündür. Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı günün yıl dönümünde herkesi bu doğrultuda mücadeleye çağırıyoruz.?
Kayseri Barosunun etkinliği bununla sınırlı değildi. 21. Dönemde Doğru Yol Partisi´nden Milletvekili olan Av. Sevgi Esen de, katılımcılara günün anlam ve önemini anlatan bir konferans verdi; Esen konuşmasında şu ifadelere yer verdi; ?Bugün 5 Aralık seçme ve seçilme kanununun çıkarıldığı gün. 5 Aralık sadece kadın günü değil, insan olmanın eşit olmanın günü. Alın terinin boncuk boncuk hakka dönüştüğü hukuka dönüştüğü gün. Her 5 Aralık´ta bir kapı aralanıyor. Ve bizler o aralıktan tarihin derinliklerine bakıyoruz. 5 Aralık sadece bir kadın günü değil. Böyle bir yaklaşım böyle bir bakış açısı sorunların tespitine ve siyasette yapılacak en vahim hatadır. Şimdiden demokrasiden, ülke kalkınmasından vazgeçmek demektir. Toplumun kalkınmasındaki kadın emeğini devre dışı bırakmak demektir. Küçük olabilir ancak sağlam adımlarla demokrasi koşusuna katılmak, birikimler kazanmak, bu birikimleri ülke kalkınmasına taşımak, bizler adına mücadele eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği geçenlere göstereceğimiz en büyük saygı olacaktır.?
HABER: M. EMRE KİPMAN



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor